Resa i Finland 29 juni till 13 juli 2011

roland.ylven5€telia.com                                        START

Inledning Resan dit Fåglar Helsingfors Österut   Siikalahti  Nära gränsen   Två myrar Mellersta Pyhä-Häkki Tammerfors Åbo med omnejd Resan hem

5 oktober 2011
 

9 juli. Vår resa fortsätter. Vi kör västerut till Karstula och sedan mot söder via Ähtäri och Kuru. Framåt kvällen hittar vi en stuga på en camping utanför Nokia.
Vid Kartula råkade vi lägga märke till en skylt med ordet torni. Vi har tidigt på resan lärt oss att fågeltorn heter lintutorni så vi blev nyfikna. Det visade sig vara en mycket vacker utsiktsplats med ett fantastiskt, timrat torn.
Sjön heter Pääjärvi.


En gransångare sjöng i en grantopp på lite för stort avstånd. Det hjälpte inte att vänta, den kom inte närmre så den här bilden får duga.Stugan i Nokia var av god kvalitet med utsikt över sjön Pyhäjärvi från verandan.

Ett fiskmåspar hade två regnblöta ungar nära stugan.Föräldern vakade ibland från en trädgren ovanför stranden.

Efter regn kommer sol.
Större hackspett i björken utanför verandan. Den sticker in näbben i de små hålen som syns till höger om fågeln.

 


Fritidsfiskare i det sena kvällsljuset.


Månsken över Pyhäjärvi

Staden Nokia är känd för sin skogsindustri och däckindustri. Mobiltelefonerna har dock inte med stadens namn att göra.
Vi ägnade dagen åt Tammerfors, en industristad med anor från den svenska tiden på 1700-talet. Fabrikerna bombades av Sovjet under kriget och på minnestavlan på väggen till vänster finns namnen på omkomna stadsinnevånare.
 
En del av de gamla industribyggnaderna används idag som museum. Likheten med industrilandskapet i Norrköping är stående.
Vid vårt besök visades porslin med motiv som hyllade sovjetiske arbetaren.
Schackpjäserna var riktigt tjusiga.

 
 
Iindustribyggnaderna ligger, precis som i Norrköping, längs älven.
 
Väster om Nokia, vid Siuro, finns ett fågeltorn. Utsikten var vacker men det var inte mycket fåglar att se på. Ett par tornfalkar flög förbi.