Bilder från Island 1999

Resan

Foto Roland Ylvén
roland.ylven5€telia.com

Tillbaka till startsidan

 
Sommaren 1999 besökte vi Island. Vi åkte från Växjö 13 juni och nådde nordöstra Island fyra dagar senare. Vi ville se det isländska landskapet, fåglarna, sommarljuset och havet under de två veckorna i landet. Hemresan gick via Färöarna där vi fick tre dagar på oss i väntan på vidare färd till Bergen i Norge. Vi kom hem den 10 juli efter fyra härliga och upplevelserika veckor.

Bilderna är tagna med diafilm Fuji. Jag har haft två kameror Canon AE1 med tre olika objektiv med brännvidderna 50 mm, 125 mm och 300 mm. Bilderna har scannats med en filmscanner Minolta Dimage III i upplösningen ca 3000 * 2000 bildpunkter (6 Mp). De är sedan behandlade med hjälp av Photoshop elements.

©Roland Ylvén

Det är okey att använda bilderna i undervisningssammanhang. I alla andra fall vill jag att man kontaktar mig, se ovan.

 

Resan gick genom södra Norge över ett snöigt Hardanger-vidda. Lena och
11-åriga Sofie var mitt resesällskap. Volkswagen Vento med sitt stora bagage var en utmärkt bil för resan. Den fungerade helt perfekt hela tiden.
 
     
Resan utgick från Bergen med färjan Norröna som tillhör rederiet Smyril line. På natten gjordes ett kort stopp i Lerwick på Shetlandsöarna. Resan fortsatte sedan till Torshavn på Färöarna. Efter tre timmar med fast mark stävade fartyget norrut, förbi de resliga bergen på ögruppens norra del.  
     
     
Jag tillbringade åtskilliga timmar på aktre, övre däck med kikaren till hands. En val sågs på stort avstånd. Stormfåglar, tretåiga måsar och en och annan kustlabb sågs då och då.  
     
På morgonen siktade vi Island. Vädret var mycket bra, svaga vindar och sol.  
     
Norröna stävar in genom fjorden. Strålande sol.  
     
Längst in i fjorden ligger staden Seydisfjördur.  
     
Norröna vid kajen i Seydisfjördur. Det tog någon timme att komma ut med bilen, klart kortare tid än för de medresenärer som inte kom från Sverige.