Senioruniversitetet
Växjö

Fågelbokstips

Kalender våren 2019

Deltagare våren 2019

Närvarolista

Kryssade arter våren 2019

Vårens övningsuppgifter
Lektion 1
Lektion 2
Lektion 3
Lektion 4
Lektion 5
Lektion 6

 

Vi välkomnar vårens fåglar! 
(17 april 2019)  

Den 23 resp 24 april ska gruppen Tisdag 3 och Onsdag 3 besöka naturreservatet Skårtaryd i Dädesjö. Det här är ett gammelskogsreservat med få men spännande fågelarter. Kanske kan vi få se tjäder, spillkråka och dubbeltrast. Samling vid Vattentornet kl 07:30.

 

 

 

Har någon tappat sina glasögon? De hittades på parkeringen. Hör av dig till mig om så är fallet.
Dagens observationer i Växjö kommun

 

Fågelbok på nätet Naturegate  

Fågelläten från hela världen

Tips om kikare och appar, läs mer här!Stjärtmes. Foto RY

 

roland.ylven5€telia.com  
0702504147   

ola.bondesson€tele2.se
0706284876   


Observationer i Svenska landskap


Dagens observationer i Växjö kommun

Några av kursdeltagarna har börjat använda Artportalen. 
Tips för att komma igång finns här.

 

 

Läs rapporter om utflykterna

Tisdag 1 Tisdag 2 Tisdag 3 Onsdag 1 Onsdag 2 Onsdag 3

 

19 mars
16 april
19 mars
2 april
26 mars
9 april
20 mars 
3 april

17 april
20 mars
17 april
27 mars
10 april

Fågelbok på nätet
Naturegate
 

Skriv ut tom krysslista
Krysslista

Växjöfåglar
Fåglar i Växjö kn (VFK)

Skåda fåglar
Introduktion till att se på fåglar (pdf)

Fågelgrupper (pdf)

Fåglarnas fysiologi (pdf)

Platser vi besökt
Kartor

Karta över Sverige 
klicka här

Hur använder man kartan?
Klicka här  

Här finns bilder och texter från tidigare kurser

Våren 2015

Hösten 2015

Våren 2016

Hösten 2016

Våren 2017

Hösten 2017

Våren 2018

Hösten 2018

 

 

 

Utflykt 3. Den här gången ska vi bekanta oss med barrskogens fåglar. Vi besöker naturreservatet Skårtaryd i Dädesjö där vi förhoppningsvis får se dubbeltrast. Kanske kan vi stöta på tjäder eller barrskogsmesar som tofsmes och talltita. Under Lektion 3 kan man läsa om de arter som vi kan möta.

 

Utflykt 2. Den här utflykten går till Uråsa där vi besöker Djurle våtmark och Lidhemssjön. Vi ska titta efter vårens nyanlända fåglar så om bara vädrets makter är med oss ska vi nog kunna hitta en del, Kanske finns storspovarna på plats, likaså tranor och sångsvanar. Om inte annat ska väl sånglärkorna vara på plats och en hel del annat.

Förbered dig med att studera Lektion 2

                 

 

 

 

Utflykt 1. Ikväll ska vi leta ugglor. Vi ska åka ut till skogsområden vid Fägerstad som ligger söder om Furuby. Vi får hoppas på tur med vädret och med ugglorna! Utrustningen är densamma som nämnts tidigare men komplettera gärna med en ficklampa. Läs också på i fågelboken om ugglorna, hur de ser ut och låter. Under Lektion 1 finns ytterligare några arter som vi kanske kan träffa på.

   

Rapporter

19 mars grupp 1

Vi besökte ett skogsområde väster om Fägerstad. Det var en fantastiskt fin kväll med klart, vindstilla väder. Nästan fullmåne lyste upp landskapet. Men tyvärr tyst på ugglorna. Däremot flög några tranor rakt över oss, belysta av den nedåtgående solen. Dessutom sjöng en dubbeltrast och senare en koltrast.

 

19 mars grupp 2.

En lugn ugglekväll

 Lugnt var det, sa Bill. Lugnt var ordet, sa Bull. Så kan man sammanfatta vår första ugglekväll med gruppen Tisdag 2. Förutsättningarna var de allra bästa, en klarblå himmel, nästan fullmåne och helt vindstilla. Långt bort från civilisationens brus, helt stilla bara då och då stört av det förbiilande tåget. Det är dock en stilla, mjuk störning jämfört med en förbibrusande riksväg. Helt enkel en perfekt ugglekväll! Det var bara en detalj som saknades och jag tror att ni kan gissa vad. När vi samlades vid vattentornet kunde vi njuta av en sjungande blåmes. På vägen till mötesplatsen söder om Fägerstad flög en ringduva över vägen vid Rinkaby och i Tävelsås en grågås på en åker. När vi steg ur bilarna sjöng en talgoxe och strax därefter några tranor som också sågs flygande borta i fjärran. Från Årydssjön hördes kanadagäss och när vi vände tillbaks till bilarna i mörkret lyfte en fågel från ett närbeläget träd. Av ljudet att döma så är ringduva inte någon högoddsare. Mer fågel än så blev det inte. Det märks att våren inte kommit än, inga trastar som sjöng i skymningen, ingen knispande morkulla.

 Vi hittade dock en bra plats i skogen för fika och vi kunde njuta av stjärnhimlen, även om fullmånen dämpade den biten. Det är ändock fascinerande hur mycket mer man ser när man kommer från stadens ljusbrus. Orionnebulosan syntes väl trots fullmånen. Det är märkbart tyst i skogen än så länge även på morgonen. Få av våra skogsmesar är aktiva med sång. Ett litet oroväckande tecken på en tyst vår. Det här är ju stannfåglar som nu borde vara mer aktiva. Vi får se om det fortfarande är för kallt för att inspirera till sång.

Ola

 

20 mars grupp 1

En något mindre lugn ugglekväll

 Även i kväll kunde vi notera blåmes vid vattentornsparkeringen. Det blåste något mer än igår men det var också några grader varmare när vi samlades. Det var också mer mulet men det började spricka i molntäcket. Då vi inte haft någon tur på de rutter vi gick kvällen före beslöt vi oss för att flytta ner till Hermanstorp och söka lyckan där. När vi parkerat söder om herrgården så gick onsdag 1 söderut längs stora vägen och svängde sedan av ner mot Sandstaden på en mindre väg. Trana hördes från Stora Finnsjön men i övrigt var det tyst. Vi fortsatte en bit längs vägen och stannade för att lyssna ett par gånger. Några kanadagäss kom flygande, förmodligen från bete uppe på åkrarna och ned till Rottnen för en lugnare nattsömn ute på vattnet. Ytterligare en bit längre fram stannade vi vid vägkanten för att fika. Vi passade på innan det blev alltför mörkt.

 Det blev kvällens höjdpunkt! När vi suttit en stund började en dubbeltrast sjunga på en trevande vårsång. Kanske var den precis nyanländ och hade inte hunnit sjunga upp sig. Så hördes ett pisp och sedan ett till. En morkulla drog förbi, men det var nog bara jag som hann med. Morkullor har ju dock en trevlig vana att komma tillbaks. När vi väl lyssnat på den på telefonen så kom den mycket riktigt ännu ett varv tillbaks. Nu hann de flesta med att höra den. Efter bara några meters promenad pispade det igen. Nu kom två morkullor jagandes varandra rakt över våra huvuden ivrigt pispande. Nu hann alla se dem.

 Vi fortsatte ner till vägen mot Sandstaden. Nu hade det klarnat upp och det var nästan fullmåne. Ljuset var bländande men när vi vände oss om började vi kunna urskilja en del stjärnor. Orionnebulosan syntes även i dag och Sirius hade krupit upp över skogskanten. På vägen tillbaks till bilarna var det helt tyst i skogen. Ingen ”vättehund” som skällde! Framme vid bilarna konstaterade vi att Rolands gäng inte var tillbaks ännu och att min bil inte gick att få ut där den stod längst fram i parkeringskön. Därför promenerade vi bort till Hermanstorp för att ge kattugglan en chans. Den chansen tog den inte men vi hann med att googla fram lite historia om gården innan Rolands grupp dök upp.

 På vägen hem landade en morkulla på vägen alldeles framför Ann-Maris bil och hon och min bil, som var sist, kunde studera fågeln i strålkastarnas sken där den sprang i vägkanten. Vi stannade också till i Väderlanda för att ge kattuggla ännu en chans. Även här blev det tji men vi kunde i alla fall höra tofsvipor klaga ute från åkrarna. Även det en fin avslutning på en njutbar kväll där vinden så gott som helt stillat sig.

Ola

 

20 mars

Fullmåne och vindstilla

Vi gick norrut och sedan västerut från parkeringsplatsen vid Hermanstorp. En koltrast sjöng intill oss men för övrigt var det tyst. Senare ropade tranorna vid Stora Finnsjön och kanadagässen hördes på avstånd från Rottnen. Vi stannade ofta men inget annat hördes. Men månen lyste upp landskapet till allas beundran.

I slutet av promenaden letade vi oss in bland ekarna och fikade Jag härmade och plötsligt svarade en kattuggla på avstånd från nordväst. Vi kunde alla höra den även om det var svagt. På tillbakavägen hände just ingenting och vid gården mötte vi Olas grupp. Belysningen fram till det stora huset lyste men ingen bor där. Det kändes lite konstigt att huset står tomt när det en gång i tiden var fullt av aktivitet och människor. Men tidernas förändras, det är bara att acceptera.

Roland

26 mars

En nästan äkta ugglekväll 

Vinden från dagen hade börjat lägga sig när vi samlades vid vattentornets parkering. På vägen ner mot Ulvsåkraholm vid Rottnens sydvästra hörn kunde vi notera en ormvråk på en åker. Där satt också en koltrast och bredvid den en taltrast. När vi steg ur bilarna hade vinden mojnat ännu mer. En lätt beslöjad himmel gav dock dåliga förhållanden för en fin stjärnhimmel. Vi möttes dock av en meskakafoni. Först en ”täähhande” talltita, så en sprallig tofsmes följt av en filande svartmes. Så hoppade också en stjärtmes fram samtidigt som smattrandet från en annan fågel hördes bakom oss. Efter denna omtumlande inledning var vi helt slut och satte oss att fika.

Därefter promenad bort mot Hulevikskrysset. Först kunde vi notera kanadagäss på väg ner mot Rottnen. Sedan ett par sjungande dubbeltrastar på lite håll samt också en sjungande taltrast. När det mörknat lite till började flera morkullor att pispa och vi hörde också knorrandet från någon när de drog över oss. I krysset tog vi av söderut på Kustvägen och i det tilltagande mörkret blev det allt tystare. När det mörknat tillräckligt vände vi på en väl tilltagen vändplan och promenerade tillbaks till bilarna. Det var lika tyst på vägen tillbaks som på vägen dit.

Vi stannade vid Ulvsåkras öppna landskap för att försöka lyssna in en kattuggla. Nu hade slöjorna på himlen dragit bort en del och vi kunde hitta lite stjärnor. Plötsligt hörde vi också en ropande kattuggla! Magin lägrade sig, vi hade fått höra en uggla på ugglekvällen!

Ola

 


27 mars

Ingen uggla!

Vi hade väldig tur med vädret men vi fick inte höra någon uggla. Så kan man sammanfatta kvällen. Vi gick en bit på "Kustvägen" på sjön Rottnens sydvästra del. Det var helt vindstilla och molnfritt. Ett par morkullor drog fram över kvällshimlen med koltrastar sjöng. En rödhake och årets första taltrast hördes också. Vi hann skåda vid sjön en stund innan mörkret föll och kunde då notera storskrake, storskarv och gråtrut. En spillkråka ropade en gång.

Efter fikapaus i en vägkorsning återvände vi norrut, lyssnande i mörkret medan gråtrutarna kunde höras från sjön. En storlom ropade flera gången från sjöns norra del och ett annat exemplar svarade med lockläte från söder. Vi kunde njuta av vyn över sjön med Hovmantorps belysning på andra sidan, innan vi kom tillbaka till bilarna.

Roland

2 april

Härligt väder även om det var lite blåsigt.

Vi var en stor grupp, 16 deltagare, som samlades vid parkeringen vid Barnsjön i Uråsa. Längs stigen in till tornet kunde vi avlyssna rödhake, gärdsmyg och en just anländ gransångare. Bofink, taltrast och talgoxe kunde vi också notera samtidigt som storspoven spelade och rördrommen tutade nere vid Lidhemssjön.

Från tornet kunde vi studera grågås och tranor i våtmarken. I buskar intill satt sävsparv, järnsparv och en stjärtmes. Koltrast och ringduva kunde också noteras, likaså kajor. Över Djura Nöbbele kretsade ett par ormvråkar men också en röd glada. Ännu en ormvråk satt och spanade från ett ladtak. Två havsörnar kunde också ses och den ena, en adult fågel med vita stjärtpennor, kom ganska nära oss.

Vi körde med bilarna ner till Lidhemssjön och kunde fika behagligt i lä. Till fikat bjöds det på några sångsvanar, grågäss och gräsänder. Över sjön flög en sparvhök och en subad havsörn skymtades på andra sidan sjön. En storspov visade upp sig fint på fältet.

Vi gick rundan ner till Kvarnen och då upptäcktes en fiskgjuse. Den flög söderut och visade sig fint. Inga forsärlor sågs vid ån men på fältet öster om Skyeån kunde vi se starar och en dubbeltrast. Dagen avslutades med två ormvråkar som manövrerade i den byiga vinden.

Roland

 


3 april

Storspoven visade sig fint

På promenaden stannade vi till i det första tornet. Där sjöng rödhake, gärdsmyg och gransångare. En sävsparv sågs fint ute i Barnsjön.

När vi kom till det andra tornet kunde vi avnjuta en brokig skara fågelarter där storspoven kanske gjorde det starkaste intrycket. Men också enkelbeckasin, trana och grågås höjde temperaturen. I sjön fanns också gräsand och kricka. Järnsparv och bofink sjöng intill och ett stjärtmespar höll till ute i buskarna. En ormvråk kom förbi och tofsviporna dansade över jordbruksmarkerna där några sångsvanar betade.

Vi tog bilarna och for ner till Lidhemssjön. Här kunde vi se skäggdopping, storskrake och några knipor. En havsörn landade i en tallkrona på andra sidan sjön och en röd glada flög förbi.

Dagens avslutades nere vid kvarnen och ån. En entita sökte föda i en al. Vi som kom upp på järnvägsbron först hann se forsärlan försvinna bakom åkröken. Nära Kvarnen hastade en trädkrypare snabbt vidare och lite lugnare visade sig kanadagässen vid sjön. Åter vid bilarna kunde vi i lugn och ro studera en gulsparv. En härlig vårdag fick vi!

Roland

 

9 april

Sval vårmorgon 

 Värmen från i söndags var som bortblåst. En isande vind från nord skar genom kläderna när vi samlades vid vattentornet. Den var dock inte så kraftig som dagen före vilket var tur. Letade man upp en solig plats i lä så blev det ganska behagligt under dagen. Vi började vid tornet Barnsjön. Rödhake och taltrast sjöng i flera upplagor. Från sjön kubnde vi höra den trestaviga sången från två sävsparvshannar. Plötsligt skrek en spädgris från vasshavet, vattenrallen avslöjade sin närvaro. Årets första för min del! En gransångare lockade i träden bakom oss och hoppade fram så att vi kunde studera dess födosök. Kall morgon fodrar mat!

 Så tänkte inte jag utan vi tog sikte på nästa torn vid Djurle våtmark. På vägen såg vi blommande tibast, ett vårtecken men ett mycket giftigt sådant. I våtmarken kunde vi titta på kricka, gräsand, trana (ruvande?) samt tre födosökande skogssnäppor. Ute på myren gick tre sångsvanar och två hämplingar flög förbi. En gransångare började sjunga och på ännu lite längre avstånd den porlande vårbäcken, järnsparven. Över trädtopparna på andra sidan myren en svävande glada och bredvid den en sjungande sånglärka. . En mindre hackspett började ropa ganska nära tornet och efter en stund började den trumma. Några ängspiplärkor flög förbi och bakom oss hördes storspov. Först visslingar och sedan började den drilla och kom inglidandes bakifrån och flög ut över myren där den bjöd på flyguppvisning. Från våtmarken tickade en enkelbeckasin och sedan en drillande storspov till lite söderut. Två korpar kom också de inflygandes bakifrån och landade på ett av ladtaken. Imponerande stora och glänsande svarta.

 Nästa mål blev fikat som vi intog nedanför fågeltornet vid Lidhemssjön i någon form av lä men i solsken. Först en sjungande rödvingetrast vid Barnsjöns parkering och sedan överflygandes steglitsor vid fikat. Ute på sjön ett viggpar och en kniphona tillsammans med kanadagäss och grågäss. Längre ut ett band av måsar, mest skrattmåsar men även en del fiskmåsar. Tolv sångsvanar i blandad ålder var uppe och flög. Helt tydligt en flock på väg norrut där fjolårsungarna fortfarande fick hänga på. Sjöns häckande par bevakade dem noggrant. En flock på drygt 20 storskarvar drog rakt över våra huvuden i vacker plogformation. De var förmodligen på väg från Västerhavet till Österhavet. En röd glada gled förbi utanför tornet i perfekt medljus och på ganska nära håll. Så sanslöst vackra de är!

 Kort promenad ner till stillheten vid den forsande Skyeån. En gransångare sjöng från dungen. De har verkligen anlänt! Ute på åkrarna vid Skye flög det upp flera taltrastar och tre rödhakar hoppade kring bland buskarna och vid älgtornet. Längre bort uppflog av en stor flock med starar som klumpades ihop sig i en tät formering. Orsak, en jagande sparvhök. Även gladan jagade fram och uppvaktades av en ilsken kråka. En busvisslande nötväcka från dungen och skrattande blåmesar. När vi kom fram till de öppna partierna vid ekdungen kom en brun kärrhök flygandes, en yngre hanne i åldern 3K drog vidare mot nordost. På vägen hem en förbiflygande spillkråka vid Södergården och ytterligare en röd glada vid Stenslanda. Det blev till slut en hel del vårfåglar trots kylan. 46 arter kunde räknas in när dagen var slut.

Ola

 

10 april

Ännu en kylig vårmorgon 

 Även denna dag kom att präglas av kylig, kylig luft från norr. Ingen vind men termobyxorna på var vad som gällde. Vid tornet Barnsjön var det ännu tystare än i går. En enda sångstrof från en sävsparv var vad vi hörde medan vi stod där. På parkeringen hade vi noterat en ropande gröngöling samt en flock med överflygande rödvingetrastar. Trastarna har i alla fall börjat komma nu. På vägen bort till andra tornet noterade vi sjungande gärdsmyg, gransångare och gulsparv. Några större hackspettar kivades. Storspov hördes av några deltagare och några andra noterade skogssnäppa. Djurle våtmark var i dag islagd och på isen trippade en sädesärla. För tranan höll den dock inte utan hon trampade igenom. Änderna och de provianterande skogssnäpporna från i går var givetvis bort när isen hade lagt sig.

 Ute på Djurle myr gick det en mindre flock betande sångsvanar. En ormvråk hade placerat sig i trädet bredvid en av ladorna och satt där hela tiden vi stannade. Järnsparv hördes sjunga på avstånd några gånger och även i dag förbiflygande hämplingar. I det närliggande buskaget hoppade två stjärtmesar. Två korpar kom flygande och landade på ett av ladtaken. En fiskgjuse med lite ovanlig teckning flög norrut över myren. Först trodde jag att det var en fjällvråk när jag fick in den i tuben. En tydlig vit övergump lyste i ögonen, något jag inte sett på en fiskgjuse tidigare! En glada gled in över gårdarna på myrens västra sida. Så småningom hade den kommit över på vår sida och kunde studeras fint. Då fick den också sällskap av en ormvråk och vi kunde notera storleksskillnaden mellan de två arterna. Fyra krickor var uppe och vände och konstaterade att isen fortfarande låg.

 De flesta röstade nu på fika när frågan ställdes. För att få lite mer lä än i går så tog vi sikte på Jäts badplats. På vägen ner mot badplatsen hittade vi en stor flock med rastande bofinkar. Vi letade förgäves efter någon bergfink bland dessa. Vid badplatsen hittade vi det klassiska läet framför omklädningshytterna. En rördrom hördes tutande från vasshavet under hela fikat. Ute på vattnet hittade vi knipor, en storskrakshanne och skäggdoppingar. Grågäss och kanadagäss lite överallt. På en sten stod två havstrutar och lite längre in upptäckte Mari en storskarv med utsträckta vingar. En normalt tecknad fiskgjuse, upptäckt av Eivor,  kom flygandes från åmynningen och försvann bland öarna söder om Harö. De flesta verkade nöjda nu men en överraskning återstod. På hemvägen kom det en tornfalk flygandes vid Rinkaby. Normalt inte en plats där man observerar tornfalk!

 Totalt noterade vi 44 vårfåglar även denna kyliga, kyliga vårdag.

Ola

16 april

En något varmare vårmorgon  

 Fortfarande domineras vädret av kylig luft, framförallt är det den bitande vinden från öster som känns. Vi slapp minusgrader på morgonen då det dragit upp en molnskärm. Temperaturen låg och pendlade på nollan och det gällde att få skydd för vinden. Ända långt upp på dagen var denna bitande det märkte vi. Det kyliga vädret gör att fåglarna prioriterar mat framför att sjunga. Det var märkvärdigt tyst på parkeingen vid Barnsjön när vi steg ut ur bilarna. På håll kunde vi höra en rödvingetrast sjunga sin fallande ramsa och en rödhake provade försiktigt sin sångröst. I tornet vid Barnsjön var det nästan helt tyst. Det var rödvingetrasten och rödhaken som hördes men ingen sävsparv sjöng. Tre storskrakar drog norrut på ganska hög höjd. På långt håll kunde vi också registrera stroferna av en taltrast och även en korp kraxade. Det vinande ljudet från en kniphannes vingar hördes när den flög över oss. När vi gick ner från tornet så började det dock hända lite grann, naturen började tina upp. En flygande spillkråka på långt håll, gärdsmyg tog några trevande toner tillsammans med en gransångare. Så sjöng en kungsfågel en strof och på håll den femstaviga tutningen från en ringduva. Bakom oss kunde vi höra en järnsparv locka, en liten silverklocka i fjärran. Gransångaren blev allt flitigare och så nådde vi fram till rödvingetrasten som satt och sjöng på andra sidan ån i toppen på träden. Tibasten hade börjat att falna lite i sin blomning och var blekare än förra veckan. Några sångsvanar kom inflygandes mot Djurle våtmark och utanför oss nös en enkelbeckasin flera gånger.

 När vi kom upp i tornet vid Djurle våtmark så såg vi genast sångsvanarna. Ganska snabbt hade vi också upptäckt ett par provianterande skogssnäppor. De fylldes på hela tiden vi stod i tornet och till slut var det åtta som gick där och plockade. Så upptäckte Sigvard en rödbena bland dem och strax därefter också en enkelbeckasin i kanten på vattnet. Hämpling, sädesärla och ängspiplärka flög förbi oss. Sävsparv sjöng från vassen och tranan låg kvar och ruvade i sitt bo i vasskanten i rak linje med den gröna traktorn med gula däck framför gården på andra sidan av myren. Ett par krickor smet snabbt förbi framför oss. Bakifrån kunde vi höra storspoven spela (drilla) vid flera tillfällen. Till slut lyfte en röd glada i termiken som det alltmer uppsprickande molntäcket bjöd på. Den gjorde en vända ut över Djurle myr innan den försvann bort över gårdarna på andra sidan. Nu hade det på något vis framkommit till exkursionsledaren att det var dags för kaffe. Därför steg vi ner från tornet och lyssnade in en sjungande gulsparv. Längs stigen hördes nu en ganska flitigt sjungande kungsfågel. Borta vid parkeringen började äntligen en järnsparv sjunga för Helen.

 Kaffet intogs i backen vid Lidhemssjöns fågeltorn. En sjungande gulsparv hälsade oss välkomna. I tornet stod Mats och Christer och studerade den stora måsflocken på vattnet utanför. Strax innan vi anlände hade de sett en silltrut i flocken men den lyfte och försvann innan vi hade kommit. Steglits och hämpling flög över oss under kaffet. Först kom en storspov flygandes och drillandes och flöjtandes bakifrån och sedan kom en till. Den sistnämnda hade en tyst flyguppvisning framför oss. När alla druckit klart sitt kaffe kom havsörnen glidande över våra huvuden och försvann ner mot sydost. Det var en subadult fågel som visade upp sig. Dock ingen fiskgjuse som var på humör för att visa upp sig. Förmodligen har kylan och nordanvinden fått dem att dröja lite längre söderut. En skogssnäppa flög över oss när vi ställde oss upp och från trädet vid parkeringen hördes det torra locket från en gulsparv.

 Innan vi gick ner mot Skyeåkrarna och kvarnen lyckades vi lokalisera fågeln högt uppe i trädtoppen. Borta vid Sjölyckorna var traktorn i arbete och bakom den fullt av skrattmåsar. Bland dessa också en röd glada som kretsade upp över huset och skogen och försvann. Vid ingången till kvarndungen två rödhakar, en sjungande och en hoppande. Skyeåns rinnande vatten gav meditationsro men inga fåglar, varken forsärla eller kungsfiskare kunde registreras. Spaning ut över fälten vid Kullarna och Skye skedde i kraftig vind från öster. Ingen skön upplevelse men ganska skakig. Det var gott om trastar ute på fälten men jag kunde endast se björk- och rödvingetrastar tillsammans med en stor starflock. Två ormvråkar visade sig men det lockade med lä och vi gick ner mot kvarnen. Grönfink och grönsiska flög över medan talgoxe, gärdsmyg och blåmes sjöng. Nere över sjön en gråhäger samt flera par grågäss. En skogssnäppa flög lågt över strandängarna och försvann ner i fjolårsgräset. När vi kom upp på banvallen kom ännu en flygandes, tydlig vit övergump och svarta vingundersidor. Det gamla lokala namnet skogssvala kändes inte helt fel. Ännu en ormvråk snurrade upp innan det var dags att summera dagens övningar. Totalt kunde vi räkna ihop 49 olika arter när summeringen var klar.

Ola

 

Soligt och varmt

Dagens utflykt gick till Djurle våtmark och Lidhemssjön. Men först besökte vi tornet vid Barnsjön med sjungande rödhake och taltrast. En gransångare sjöng och visade sig och ute i vassen satt sävsparven, svarthuvad och fin. Två gräsänder flög förbi, likaså grågäss och en korp hördes en bit från oss. En tornfalk ryttlade över fälten västerut.


Sävsparv. Foto Bengt Elmquist

På promenaden upp till det andra tornet fick vi höra sjungande kungsfågel och gärdsmyg. En större hackspett sågs och hördes också. Stjärtmesar och koltrast sågs när vi befann oss i tornet, likaså en sjungande rödvingetrast.

Från tornet har man en fimn utsikt över Djurle myr och våtmarken. Trana, grågås och sångsvan sågs i sjön, likaså kricka och gräsand. Inte mindre än sju skogssnäppor men också en rödbena och enkelbeckasiner fanns på plats. Flera ängspiplärkor sprang omkring på sjöns gyttjebäddar. En ormvråk satt på ett ladutak och en brun kärrhökshanne jagade och kom in helt nära oss i tornet.

 
Brun kärrhök. Foto RY

 

Vi körde sedan ner till Lidhemssjön för en mycket nödvändig fikapaus. Skratt- och fiskmås höll till på sjön men också en liten grupp sångsvanar. En  gråtrut flög förbi och på fältet gick en ensam storspov. I en grantopp satt en gulsparv och vid strandkanten gick en sädesärla. Flera fiskgjusar fiskade i sjön och en av dessa visade upp sig mycket fint. Och en stare sjöng från björkdungen intill.


Fiskgjuse. Foto RY

Vi gick rundan runt kvarnen och kunde då se en akrobatisk trädkrypare på undersidan av en gren. Intill satt ett par bofinkar. Kanske såg vi forsärlan men den försvann så kvickt så det fick bli ett frågetecken i protokollet. Däremot fick vi se en skogssnäppa i åkanten. En sjungande entita höll till vid ån och en flock sträckande storskarvar tog kretsande höjd och drog mot nordost. Dagen avslutades med en högtflygande röd glada i det soliga och varma vädret.


Röd glada. Foto Bengt Elmquist

 

Roland

 

 

Nu kommer värmen

Vilken skillnad! Igår stod vi och frös i den bitande ostvinden. I dag var det dags att kavla upp armarna och stoppa in långkalsongerna långt in i garderoben. Plus tre grader på morgonen och redan uppe på plus sju när vi rullade ut ur Växjö. När vi kom tillbaks visade termometern +17°. Barrskogsfåglar var det som gällde för Onsdag 1 och därför styrde vi kosan mot Skårtaryds urskog. På den lilla vägen in till reservatet lyckades vi i bil 1 att få studera en dubbeltrast på närhåll sittandes på en tallgren bara några meter från bilen. Vid stora parkeringen sjöng taltrast och rödhake. Det försiktiga Tjuu-tjuu-tjuu från en sjungande talltita hördes men dränktes snart av den klart mer högljutt visslande nötväckan. Från skogsbrynet sjöng en gärdsmyg och från sjön trumpetade tranor. På långt håll en trummande spillkråka. En vackert utfärgad grönsiskehanne visade sig fint för oss, lika gröngul som en kanariefågel. Väl inne i reservatet var det väldigt tyst till en början men så började bofink sjunga och snart också tofsmes på lite håll. Jag spelade upp den pigga sångstrofen så att deltagarna visste vad de skulle lyssna efter och genast kom tofsmesen fram till oss. Först hoppade den runt tyst i trädtopparna och iakttog oss. Sedan drog den igång med en häftig sångkonsert alldeles intill oss. En större hackspett knackade lätt och kjyckade lite försynt.


Padda. Foto OB

 Vi fortsatte framåt och snart hörde vi något enstaka kacklande läte ganska nära men som snart försvann bort från oss. Jag blev inte riktigt klok på vad det var och fortsatte en bit till. Då började plötsligt ett mer sammanhängande kackel en bit från oss och jag insåg att vi hade förmånen att lyssna till en duvhök i häckningstid. Fågeln hördes flera gånger ganska nära oss, en härlig upplevelse som stämmer så väl med storskogen. Lite längre fram ännu en tofsmes och en talgoxe på håll men annars anmärkningsvärt tyst. Hela vägen tillbaks till bilarna bjöd endast på taltrast. Det enda förutom taltrasten var två stora paddor som hade vaknat från sin vinterdvala. Nästan framme stannade vi till då jag tyckte mig höra en korsnäbb. Plötsligt kom en trädkrypare flygandes och landade för ett kort ögonblick på en trädstam nära oss. Grönsiska sjöng en bit bort och ändå längre fram hördes en svartmes. Den måste vara nära bilarna och nu drog det i kaffetarmen. Innan vi hann öppna bagageluckan hördes korsnäbben igen. Den sjöng kraxigt en liten stund innan två individer flög ut och satte sig i en frötall på hygget bakom oss. Efter en stund kröp de fram bland barren och vi kunde studera både den grågröna honan och den intensivt röda hannen av ett par mindre korsnäbbar. Från trädtopparna över oss började en järnsparv sjunga sin porlande, klara vårsång likt en strid vårbäck. Även citronfjärilarna hade vaknat och fladdrade omkring oss medan vi njöt av vårt kaffe.


Citronfjäril. Foto OB

 Därefter tackade Lars för sig och vi andra fortsatte mot Dällingen för lite annan skådning. Jag valde den mindre vägen över Lilla Böldö och strax efter vid Betestorp noterade vi en flock trastar ute på fältet. Hopp ut ur bilarna och fram med tub. Ganska snabbt kunde vi ringa in rödvingetrastar, björktrastar och dubbeltrastar som flitigt letade påskgodis i marken. Vi såg flera som drog upp härliga marsipanmaskar. Plötsligt fick jag in en kolsvart trast med en stor vit månskära över bröstet. Efterlängtat, en mycket vacker ringtrasthanne gav oss det stora nöjet att njuta hans vackra skapelse på ganska nära håll i tubkikaren. Läckert!! Bland trastarna också flera provianterande starar. Från skosbrynet hördes en mindre hackspett trumma och framför oss flög en skogsduva snabbt förbi och försvann in bland träden. Vilket stopp!

 Stärkta av upplevelserna tumlade vi ut ur bilen vid Dällingen och hörde genast en tickande enkelbeckasin. Nu hade man gallrat bort buskagen som skymde utsikten förra året. Vilken välgärning! Ute på vattnet hittade vi ett knippar och ett sångsvanspar. Även några gräsänder kunde noteras, i övrigt tre par tranor och snart kom det ner fisk- och skrattmåsar från de omkringliggande fälten. I strandskogen sjöng det två gransångare, en på vardera sidan om oss. Bakom oss hördes en fasantupp flera gånger. Ett par blåmesar provianterade i alarna bredvid oss. På vägen hem kunde vi notera en kretsande ormvråk vid sidan om vägen.

Totalt noterade vi 40 arter den här morgonen med ringtrast som en liten extra bonus. Det var flera år sedan jag senast såg en i länet. Den kacklande duvhöken värmde också gott i hjärtat. Vi kan väl också sägas att flera arter kan räknas som riktigt äkta barrskogsarter.

 Min uppmaning är, ut och skåda i påskvärmen. Nu kommer lövsångare, ladusvala och annat skoj att strömma in i landet. Dagfjärilarna vaknar, vad många citronfjärilar vi såg under dagen. Ta vara på chansen att njuta av varm vår och mycket fågel!

Ola