Fotografisk dagbok april 2009

roland.ylven5€telia.com                                               START

30 april. Stor- och småskrake        
         
         
29 april. En ny dag med fint väder och spännande fåglar på det vanliga stället vid Jätfjorden. Stjärtänderna på bilden kom tillsammans med två skedandshannar som också hamnade på bild. Men den här var bättre.      
         
         

         
Men det var alla silvertärnor som var dagens höjdare. Det fanns säkert en del fisktärnor med i flockarna men de allra flesta var silvertärnor. På bilden finns den största flocken på omkring 70 ex. De kom nära vattenytan rakt emot mig men tog med kraftiga vingslag höjd och fortsatte sedan österut över skogen. I en av de mindre flockarna fanns en svarttärna, säkert samma som sågs vid Jäts badplats.
Knipor flög som vanligt förbi då och då.
         
         
Ett tjugotal storskarvar fanns ute vid Mohallarna.      
         
         
         
Minst ett par havstrut finns vid Jätfjorden. Kanske tillhör fågeln på bilden paret öster om Ällenäs.      
         
         

         
         
Ett par drillsnäppor håller till i Hökaviken. Den ena visar bara benen och skuggan till höger på stenen.

Bara på några dagar har bokskogen slagit ut i full grönska. Tidigt jämfört med andra år men värmen sätter igång processen.
     
         
         
         
       
         
         
         
       
         
         
         
26 april. En lång dag har det varit med uppstigning klockan tre! Orrinventering stod på programmet så jag har lyssnat av mossar öster om Väckelsång. 4-5 orrar har jag hittat. Och sen en grupp på tre älgar      
         
         
         
Efter orrarna blev det en tur till Lidhemssjön med en ensam ejderhona och stor grupp skedand i sjöns norra ände. Jag fick också ett tips av Susanne och Anders om vit stork vid Högnalöv.      
         
         
         
Och det stämde bra. Kul. Det var länge sen.      
         
         
         
Men plötsligt flyger en stor vid fågel längsmed skogskanten och min första tanke var att storken gav sig av. Men den är ju helvit! Det är en ägretthäger! Otroligt. Den landar i kärret söder om Högnalöv och drar efter tio minuter vidare ner till Lidhemssjön.      
         
         
         
Resten av förmiddagen är jag på udden vid Hökaviken, ett par av timmarna är Lena också med. Småspov kom förbi. Likaså sjöorre, årta och bläsand.      
         
         
         
Kul blomma, ska väl bli en kabbeleka!      
         
         
         
Bokskogen grönskar allt mer.      
         
         
         
Framåt lunch passerade en grupp med skrattmås, silvertärna och två gamla dvärgmåsar. Och i skogen sjöng grönsångare och på kvällen sjöng Sofia Karlsson på konserthuset i Växjö. Så det har varit en lång, trevlig dag.      
         
         
         
25 april. Idag är det lördag! En kort stunds skådning på udden vid Hökaviken och tur ska man ha. 3 minuter efter att jag kom fram kommer tio silvertärnor från norr över Jätfjorden och passerar nära innan de tar höjd och sträcker mot öster. Häftigt!
Storlom och småskrake sågs men inget annat anmärkningsvärt.
     
         
         
         
       
         
         
         
       
         
         
         
23 april. Strålande sol också idag! Fortsätter det så här länge så blir det torrt i markerna. Och ändå såg jag hur man eldade skräp på ett ställe idag. Att man törs?

Forsytia blommar lysande gult hemma på tomten.
     
         
         
         
Och lyser gult gör det också borta vid lagårn där trädgårdsmöblerna får en omgång ny, gul färg. På egen begäran visst!      
         
         
         
22 april. Efter ett par arbetsdagar utan fågelskådning, nästan i alla fall, blev det en ny tur till Hökudden. Fint väder och intressanta obsar av simänder, kricka 22, bläsand 55, stjärtand 12 och
skedand 2.

Dessutom två små grupper av vitkindad gås som sträckte över Hökviken mot öster.
     
         
         
         
Om inte andra arter gör det så bjuder grågässen på bra fototillfällen. Dessutom väsnas de i god tid så att man hinner göra sig beredd. Här har vi ytterligare två bilder som visar att autofokusen hinner med på ett utmärkt sätt.      
         
         
         
Grågåspar.      
         
         
         
19 april. Dagen har till stor del använts för fågelskådning. Härligt som bara den trots att vädret var beslöjat av ett molntäcke långt in på eftermiddagen. Någon riktig värme blev det aldrig.

Från morgonen till halv ett har jag stått på spetsen av udden vid Hökaviken. Åsnens steniga stränder är oftast obekväma men här finns en perfekt placerad slät sten att stå på. Och utanför udden finns i stort sett hela Jätfjorden i bra medljus den här tiden på dygnet.

Gravänderna blev helt
     
villrådiga när vattenytan tog        
slut. I minst 40 min flög de runt        
i Jätfjorden innan de vågade        
 sig vidare mot öster.

Storskrakar passerade vid några tillfällen helt nära.
     
         
         
         
Storskrake      
         
         

Bläsänder        
         
Den här storlommen kom rakt över mig. Den landade sedan utanför fritidshusen i Grimsvik. Synd att den ensam. I april måste en ensam storlom betyda att den saknar partner.      
         
         

         
         
 Två par småskrake visade sig ute vid stensamlingen. Hanarna bjöd på ett säreget spel med sträckta halsar. Senare tog de en flygtur som gav mig bra fototillfällen.

Lägg märke till småskrakens två mörka linjer i vingspegeln. Såna finns inte hos storskraken.
     
         
         
         
 Kniphanne. De mjölkiga ljusa molnen bekymrade mig så jag valde att exponera manuellt. Det gick över förväntan tycker jag även om fåglarna nästan blev lite för ljusa. Samtliga bilder är korrigerade med hjälp av funktionen Nivåer i Photoshop elements.

För att nu prata fototeknik. Jag har använt seriebildstagning och rörligt autofokus. Det är nästan för bra om man jämför med den gamla tidens diafilmskamera.
     
         
         
         
Grågåspar.

På eftermiddagen gick vi ut till Jätfjorden sydväst om Bråten. Senare besökte vi också Grimsvik. Dagens artlista blev rätt lång. Förutom de som finns på bild hittades

Svärta
Sjöorre
Snatterand
Drillsnäppa
Skogsduvor
Storspov
Fiskgjuse
Kricka
Skäggdopping
Vigg

En härlig dag har det varit!
     
         
         
         
18 april. Det soliga, torra aprilvädret fortsätter. Vi gick ner till det vanliga stället i Grimsvik och hittade om-gående det här stjärtands-paret. Ja, jag vet att fåglarna är oskarpa men autofokusen hängde inte med på någon av de fem bilderna. Jag vet inte varför. Jämför med stor-skrakarna som kom förbi någon timme senare! Då ligger skärpan perfekt.

Dagens nya art för året blev småskrake, ett par rastade ute på Jätfjorden. En ensam knölsvan fanns också.

En flock storspovar sträckte mot öster.
     
         
         

 

65 storspovar sträckte mot öster klockan halv tio.

 

 
         
16 april. Idag fick det bli ytterligare ett par morgontimmar vid Grimsvik för att spana av Jätfjorden. På stenarna nordväst om Hökudden rastade 14 storspovar. Bilden är kraftigt delförstorad.      
         
         
         
En dryg timme senare landade en gråtrut intill spovarna. Den litade de inte på utan lyfte, tog snabbt och ljudligt höjd och försvann österut.

Strax innan passerade en ensam bläsgås. Jag kollade noga i tuben om den hade någon gul ögonring men det hade den inte så det var ingen fjällgås. Sånt tar sin tid så någon bild hanns inte med. Ibland måste man bestämma sig kvickt, skåda eller fotografera!
    Flygande storspovar
         
         
         
Utsikten från obsplatsen vid Grimsvik.      
         
         
         
15 april. Åkern sydväst om berget vid Djurle våtmark har inte odlats på många år men idag plöjer man upp den. Skrattmåsarna samlades i stora moln efter traktorn eller nere på vattenytan intill. En härlig syn!      
         
         
         
Tidigare på dagen har jag stått vid Grimsvik för att spana av Jätfjorden. Vid åtskilliga tillfällen tidigare har kniphannar flugit förbi men bilderna har inte blivit något vidare. Den här blev ju faktiskt skaplig tycker jag nog.      
         
         
         
14 april. Vårens tidiga blommor finns nu i trädgården.


Svalört
     
         
         
Vitsippa      
         
         
13 april. Inventeringen av spelande orrar har börjat och jag har åtagit mig att lyssna av Pinna myr. Det blev en tuff men intressant promenad med kanaler beskogade odlingsmarker. Två orrar spelade på den sydliga Pinna myr (det finns två olika på kartan). Efter promenaden blev det fika intill vägen över fälten vid Kubbö. En storspov spelade, tofsvipor for runt och flera sånglärkor sjöng. Från Söftesmåla hördes en mindre hackspett.      
         
         
         
11 april. Påskafton idag, solen skiner och någon timme kommer gästerna.

Vi tog en kort promenad ner bakom Engbloms och fick då en bild på en sjungande bofink.
     
         
         
         
10 april. Idag är det långfredag och vädret är strålande. Vi har har gått upp vid klockan sex för att kunna komma ut i tid för att njuta av vårens fåglar.     En grupp starar på en gammal lada vid Kubbö söder om Söftesmåla. Här fanns också ett par storspovar och tre par tofsvipor.

Vi missade nog också en hämpling som satt i ett dike. Tyvärr är artbestämningen något osäker så vi släpper den. Synd. Det har ju blivit allt svårare att få se arten!
         
         
         
Det är en härlig dag för både folk och husdjur. De här hästarna fanns vid Drobbanäs.      
         
 

 

Dagens kanske bästa        
fågelupplevelse var dessa vitkindade gäss som vi upptäckte över Harö. När de nådde skogen vek de av ner mot Grimsvik. Där tvekade de, vände och flög ett extra varv samtidigt som de tog höjd och fortsatte österut. Senare såg vi en flock passera mot sydost över Ygden vid Ekeryd. Det var när vi fikade vid den numera nedlagda badplatsen. Här sjöng en gransångare. Dessutom några skränande mysförstörare, kanadagås kallas de visst!      
         
         
         
En häger vid Grimsvik.

På fjorden hittade vi också ett stjärtandspar och tio bläsänder. Fjorton storskrakar var nog sträckande, flög lågt över vattenytan mot norr.
     
         
         
         
Vid sjutiden låg en del dimma över Jätfjorden så vi började med en promenad längs skogsvägen som går en kilometer in mot sydost. Två sädesärlor for runt efter varandra så det tog en stund innan den satt still ett par sekunder för fotografens skull tycktes det.      
         
         
         
9 april. Nu har vi några dagar ledigt och hinner då ta hand om lite olika saker hemma vid huset. Det blev också en kort tur ner till Grimsvik men inga sträckande eller rastande marina arter idag heller. Likadant var det igår.

På vägen ner sjunger rödhakar, järnsparv och taltrast så att det står härligt till. Rödhaken på bilden har varit något mindre rädd än vad de brukar vara. Bilden är tagen med stativ och det g ör synbar skillnad. Men det är ju lite mer omständigt när tuben ska tas loss och kameran monteras istället.
     
         
         
         
6 april. Vi har tagit en promenad hemifrån upp till Grimsvik ikväll. Vädret är återigen soligt och behagligt även om det blir kyligt snabbt när solen går ner.

Väl hemma igen satt några småsjungande starar högst upp i askarna vid lagårn.

 
     
         
         
         
Inga rastande fåglar fanns ute på Jätfjorden. Däremot satt  ungefär femtio storskarvar på stenarna ute vid Mohallarna.

Sjungande rödhakar hördes på många ställen längs vägen.

Helt överraskande landade en stenknäck uppe i en trädtopp, efter någon minut flög den vidare österut. Tubkikaren är fantastisk! Trots avståndet kunde stenknäcken ses helt briljant i det allt svagare kvällsljuset.
     
         
         
         
4 och 5 april. Igår kväll lyssnade vi efter ugglor i milrutan, Härligt väder med en drygt halv måne nästan rätt upp.

Uggleinventeringen är inne på sin 16:e säsong. Vi hörde inga ugglor men hemma i Esbjörnamåla fanns både det stationära kattuggleparet och en sjungande hornuggla. Premiärart här i Esbjörnamåla för oss.

Idag har vädret varit ett helt annat än tidigare. Blåsigt, 
    molnigt och småkallt. Vi tittade till Jätfjorden utan att hitta
något spännande. Men det är klart, alla skrattmåsarna på fälten längs vägen till Jäts badplats var ju fina att se på. Vi gick vägen längs Västra Lidhemssjön med bläsand och en sädesärla.

Vid Djurle våtmark såg vi sothöns och vigg och en ung havsörn. Den nordvästliga vinden var allt annat än njutbar.
På väg hemåt tittade vi till Lidhemssjön och såg en mink vid järnvägsbron.
         
         
         
4 april. Det fantastiska vädret fortsätter. Klar himmel, vindstilla och varmt. När jag hämtade tidningen passerade årets första sädesärla över tomten.

Jag tog en snabb tur bort till Grimsvik på förmiddagen. Där fanns salskrakarna på bilden och på en sten utanför Hökudden fanns ett stjärtandpar. Ny för året var också en spelande enkelbeckasin. Från Hökudden sjöng skogsduvan som vanligt. Där finns ihåliga träd som passar arten perfekt.
     
         
 
         
3 april. Vi tog en promenad i nya trakter på eftermiddagen! Först fikade vi på södra sidan av Kroksjön och sedan gick vi tur och retur längs den gamla vägen förbi Kroksjöbo som ligger öster om Tingsryd. Tre olika dubbeltrastar sjöng i solskenet, tofsmes och talltita hördes och sågs. Några rödvingar rastade i en betesmark.

I sjön sågs par av sångsvan, trana, kricka, gräsand, knipa, grågås och tofsvipa. Dessutom flög 14 korpar förbi i samlad trupp.
     
         
 
         
2 april. Idag blev det en ny tur till Jätfjorden och Djurle myr. Ute på sjön rastade en ensam knölsvan och intill fanns en orädd kanadagås. Jag tog bilden liggande på magen nästan i nivå med vattenytan. Det är så sjöfåglar helst ska fotograferas!      
         
         
         
Jag drack en termos kaffe i fågeltornet vid Lidhemssjön. Följ gärna mitt exempel! Det är ett fantastiskt ställe en dag som denna.

En glada satt i ett av träden vid åmynningen. Den flög efter en stund mot norr. Lägg märke till kondensstrecket efter något flygplan uppe i hörnet.
     
         
         
         
Det var en otrolig flygtrafik mot den klarblå himlen. De flesta flygplanen rör sig mot/från NNO men en del kör på tvären så hela himlen blir som ett luffarschack där tranar, glador och vråkar får vara spelpjäser. Det kan inte vara lätt att vara landskapsfotograf!      
         
         
         
Nere vid Sjölyckorna i Lidhemssjöns norra strand var man igång med vårfisket.      
         
         
         
Det är inte lätt att fotografera flygande småfåglar men den här bilden på en ängspiplärka blev ju riktigt bra. Bilden är beskuren men skärpan är så bra så den duger så länge inte bilden förstoras för mycket      
         
         
         
Lite lättare med flygande knölsvanar än med piplärkor. Den här låg i Djurle våtmark tillsammans med tre sångsvanar. Våtmarkens häckande par var på utflykt men hördes på långt håll innan de landade i våtmarken. Men då hade de tillfälliga gästerna redan stuckit. Vilket respekt för det stationära paret.      
         
         
         
1 april. Årets varmaste dag! 14 grader när jag kom hem från en tur till Bråten och Djurle våtmark.

Under boken blommar blåsipporna igen och i rabatterna sprutar krokus ut sina intensiva färger med bin surrande i blomställningarna.
     
         
         
         
Krokus med surrande bin.      
         
         
         
Vid Jätfjordens strand sydväst om Bråten fanns storskarvar och skäggdoppingar. Ute vid Harö flög först en och sedan två storlommar förbi. Intill Jäts badplats fiskade en fiskgjuse.

Grågässen väsnas och far omkring, nästan alltid i par.