Fotografisk dagbok 2009

roland.ylven5€telia.com                                        START

         
         
30 augusti. Nu är det en vecka sedan det blev några bilder inlagda! Så är det nu när jobbet kommit igång. I onsdags skulle det ha varit fågelskådning på förmiddagen men precis då passerade ett regnväder så jag skötte lite administrativt istället.

Glada till höger vid Kullarna.

Nedan syns strandbetet vid Lidhemssjön. Det är 15 år sedan fågelklubben byggde staketet förbi Sjölyckorna och betet fungerar fortfarande. Bra!
     
         
         

         
         
Annars är det förstås ringmärkning som tar mest tid i anspråk. Idag var det premiär för märkplatsen vid Djurle våtmark för mig. Det blev några tiotal fåglar, mest rörsångare (t h) och sävsångare (nedan). Jämför gärna rörsångarens profil med kärrsångarens (se 10 augusti). Det är svårt att se nån skillnad men rörsångaren ska ha längre näbb!      
         
         
         
Sävsångare.      
         
         
         
23 augusti. Den unga havsörnen tar flygturer allt längre från boplatsen. Den här gången fanns den över kilometern iväg, kretsande över bilvägen.


Senare på dagen körde jag längs Djurle myr. Det varma vädret lockade småfåglar till varrenpölar på den lilla vägen. Buskskvätta på bilden nedanför poserade snyggt i motljuset!
     
         
         
         
         
19 augusti. Kvällspromenad med katten Olga i hasorna hela vägen ner till sjön.      
         
         
         
Vid Lidhemssjön fanns vid elvatiden en ovanligt ljus havstrut 1K. Det var inte någon vittrut!      
         
         
         
Efter en kort stunds putsande på stenen lyfte truten och kom förbi på ganska nära håll.      
         
         
         
       
         
         
         
         
16 augusti. Fram till nu har bara en ungfågel setts men där finns en till! Idag hade de två syskonen flygträning tillsammans i de starka vindarna.      
         
         
         
Föräldrarna fanns förstås i närheten och visade sig då och då.      
         
         
         
På morgonen var det ringmärkning vid Högnalöv som gällde. Grågäss flög över och det är att svårt att låta bli kameran trots att motivet börjar bli lite uttjatat. Men visst är de dekorativa mot den blå himmelen.      
         
         
         
15 augusti. Fint väder på morgonen så jag tog med kameran med det nya objektivet och tog lite bilder på huset i morgonljus. Två tredjedelar av östra fasaden är nymålad. Nu återstår väggen till vänster om verandan.

Senare på dagen slipade jag bort resterna av klätterhortensian som tidigare täckte fasaden. Det var väldigt snyggt med växten men oj vad väggar far illa av sådana växter.
     
         
         
         
13 augusti. Idag har jag hämtat ut mitt nya objektiv, en zoom 17-85 mm. Jag testade förstås, tyvärr i dåligt kvällsljus men jag tycker att resultatet är okej.      
         
         
         
Också den här bilden är tagen med det nya objektivet. Egentligen tycker jag bäst om fasta brännvidder men det är praktiskt med zoomobjektiv. Dessutom behöver man inte riskera smuts på sensorn lika ofta eftersom man kan undvika att skruva av objektiv.      
         
         
         
I morse var det fågelskådning några timmar. De här havsörnarna skruvade mot den blå himmelen. Lite väl stort avstånd men ändå hyfsad kvalitet trots den kraftiga beskärningen av originalet.      
         
         
         
På en upplöjd tidigare betesmark sprang en grupp unga gulärlor omkring.      
         
         
         
10 augusti. Ringmärkning på programmet. Bra utdelning vad gäller törnsångare och som extra krydda den här unga kärrsångaren.      
         
         
         
9 augusti. Fikapaus hemma i trädgården! Då är det säkrast att ha kameran med, det har jag lärt mig. En familj törnskator kom förbi. En ungfågel tigger mat av hannen.      
         
         
         
Strax innan passerade en
adult bivråk över huset.
     
         
         
         
8 augusti. Havsörnarna har fått ut en unge i år och den tar sig nu flygturer lite hit och dit i omgivningarna. Idag kom den riktigt nära stället där jag gjort mig så osynlig som möjlig.      
         
         
         
7 augusti. sedan igår är vi på besök i Söderåkra. Gräsklippning, målning och reparation av taket på utedasset har stått på programmet. Efter dagens frukost har vi gått ut till spetsen av Örarevet. Där fiskade en skräntärna i de grunda vattnen innanför revet, hela tiden på lite väl stort avstånd för fotografering. Men precis då vi skulle återvända hemåt kom den förbi på 30 meters håll, klart bättre.

 
     
         
 
 
         
Fåglar och vindkraft. Vilka nya naturskyddsproblem skapas då vi satsar på miljövänlig elproduktion?      
         
         
         
Längst ut på Örarevet satt en hämplinghanne och småsjöng. Den är förvånande fräsch i dräkten trots att vi är inne i augusti.      
         
         
         
       
         
         
         
Den här flygfarkosten är också fräsch för sin ålder! Hon ser väl ut som en DC3a eller något sånt. Hon kom från danmarkshållet som flaggan på stjärtfenan antyder och höll kurs mot nordnordost på låg höjd.      
         
         
         
5 augusti. Gott om rönnbär i år. Det finns också en del nötter på hasselbuskarna.      
         
         
         
2 augusti. Vi plockade blåbär på eftermiddagen. Först hittade vi inga alls, nästan. Men sedan, på tuvorna i ett sommartorrt kärr hittade vi riktigt bra med bär. Det ska visst bli en blåbärspaj av en del och resten ska tillföra kroppen antioxidanter sägs det. Det lär vara riktigt nyttigt.