Fotografisk dagbok 2009

roland.ylven5€telia.com                                        START

         
31 december. Sista dagen på det här året! Det blev en kall och klar vinterdag. Det har varit fullmåne och minus 12 grader i natt.

Vi har tagit en promenad över skogen (eller vad det ska kallas) till Linnersmåla. Det mesta är hyggen och traktorspår. Vi såg i stort sett inga fåglar. En ringduva flög förbi, två korpar och några kungsfåglar.

Gott nytt år, du som hittat sidan med mina bilder. Hoppas att bilderna har varit intressanta, vackra eller något annat.
     
         
         
         

Råbocken stod i solen mitt ute på hygget hitom Linnersmåla. Skaplig bild tyckte jag då jag fick upp den på datorskärmen. Men vad finns i bakgrunden? Två älgar som ingen av oss såg när bilden togs. De är fantastiska på att inte synas, trots starkt solljus mitt på dagen.
 
         
Året har vänt sedan en dryg vecka och än märks väl ingen skillnad i dagslängd. Men lite extra värme bjöd solen på vid köksdörren vilket Halvan upptäckt.      
         
         
         
         
         
         
         
         
24 december. Julafton! Den blev vit i år men temperaturen stannade på nollan och strax över, så det blev inte någon gnistrande vinterdag med pudersnö.

Men julbordet dignade som vanligt. Jag ökade min vikt med 2,5 kilo från morgon till kväll!
     
         
         
         
         
23 december. Äpplena på marken under trädet lockar till sig både rådjur och trastar. Idag fanns dessutom två rödhakar på plats, den ena med ring. Det är mildare nu, runt nollan så visst har vi en vit jul på gång.      
         
         
         
21 december. Riktigt kallt och mer snö. De kvarsittande äpplena nere vid Esbjörnamåla är dekorativa.      
         
         
         
       
         
         
         
20 december. Vi firade dagen med middag på restaurang Ladan i Urshult. Mycket god mat så vi vill gärna rekommendera stället. Ni hittar deras hemsida här.      
         
         
         
Efter middagen åkte långt ut på småvägar bortom Ryd för att besöka en konstutställning nära Spjutaretorp. I ett skogsområde nere vid sjön fanns skulpturer och i ett rum på gården fanns också en del akvareller. Utställningen gav vibbar av mörk medeltid och tider ännu längre tillbaka. Spännande!
Vi körde hemåt via Hackekvarn och passerade då bron söder om Brosjön.
     
         
         
         
         
         
19 december. Full vinter med ca 10 cm snö och under 10 grader kallt i morse. Äpplena på marken erbjuder koltrastarna mat och vid ett tillfälle fanns 20 exemplar samtidigt under trädet. Det var nästan bara hannar som inte alltid verkade vara helt sams.


På eftermiddagen upptäckte jag en rödhake inne i lagårn. Jag lyckades fånga den med händerna. Tidigare på dagen såg vi den tillsammans med trastarna under äppleträdet så energi har den säkert fått i sig. Den verkade pigg och rask när jag släppte den.
     
         
         
         
17 december. Nu närmar sig julen så idag har jag tillverkat julkort. Dagens vackra väder i det snötäckta landskapet gjorde det lätt att hitta julkortsmotiv. Lägger man sedan lite ludd på bilden i Photoshop så blir det riktigt juligt.      
         
         
         
Under dagens fotorunda sågs flera dubbeltrastar. Den här slog till i en grantopp vid Grimsvik.      
         
         
         
Hemma vid huset finns hur många koltrastar som helst. De gör som den här, käkar hagtornsbär.      
         
         
         
Bakom huset finns ett äppleträd med vackra gula äpplen som också är populära hos koltrastar.      
         
         
         
Också stenknäck ses i äppleträdet men också i slånsnåren. Det gick inte att komma nära.      
         
 
         
16 december. Snön kom precis som SMHI utlovat.

I äppleträdet med de vackra gula äpplena trivs koltrastarna.
     
         
 


15
december. Idag har jag gjort ännu ett försök med att få bilder på storskrakarna på Jätfjorden. Men den här gången såg jag ingen flock, bara ett tiotal fåglar utspridda lite här och där. Molnen i bakgrunden kom framåt lunch med vinterns första snö.
 

 

13 december. Ett par timmar på förmiddagen har jag suttit nedkrupen i skydd mellan stenblock intill Jätfjorden. En flock på ungefär 300 storskrakar fiskade ute på Jätfjorden men kom aldrig in nära där jag satt. Jag fick nöja mig med två exemplar. Och visst är de dekorativa!
 


12
december. På Jätfjorden finns nu en ordentlig flock storskrake på plats igen. Jag bedömer flocken till ungefär 900 ex. Idag sprack molntäcket upp så det fantastiska skådespelet kunde avnjutas i härligt vinterljus. Under några år har det i stort sett saknats större flockar av storskrake vid sjön men i december förra fanns drygt tusen fåglar vid Jätfjorden. Och nu är det alltså dags igen. Och som vanligt uppvaktas skrakarna av trutar och havsörn.
 
         
         
9 december. Nu åker de ädla lövträden till industrin. Vi måste naturligtvis ha ett aktivt och inkomstbringande skogsbruk, inte tal om något annat. Men bevarandet av värdefulla skogsmiljöer för den biologiska mångfalden är också mycket viktigt. Tyvärr har naturskyddet kommit på efterkälken. Nu är det lätt att hitta exempel på nya avverkningar i de fragment av skyddsvärd skog som finns kvar här och där. De reservat som finns räcker inte alls för att bevara de arter som är på väg att försvinna. Och frivilliga hänsyn ser man alltför sällan exempel på.      
         
         
         
6 december. Den här månaden är väl mer sällan fotografens favoritmånad. Idag har vi besökt Åsnen norr om Lunnabacken. Vi har gått den trevliga strövstigen som utgår från parkeringen vid Lunnabacken. Grått väder som vanligt och nästan inget ljus.

Stjärtmes sågs som så ofta längs Åsnens lövskogsklädda stränder.

Havsörn i en grantopp, uppe till vänster, på Grytö med flygande storskrakar hitom (nedan).
     
         
         
 
         
Som sagt, decemberljuset underlättar inte fotograferandet, speciellt inte då två salskrakar snabbt passerar förbi. Men bilden fångar ändå en typisk upplevelse vid Åsnen vid den här årstiden.      
         
 
         
4 december. Den här bilden har Lena tagit från köksfönstret. Räven kom promenerande på tomten när hon höll på med lussekattsbaket. Visst är det härligt att få bo på landet!

Katterna syntes inte till och lika bra var väl det.