Fotografisk dagbok 2009

roland.ylven5€telia.com                                        START

         
         
30 juli. Efter hemkomsten från Azorerna har jag kommit igång med ringmärkningen på det vanliga stället i Högnalöv. Det här är den 31:a säsongen sedan starten.

Idag blev det en rödstjärt. Det är inte så ofta, någon enda per år så det var kul.
     
         
         
         
Efter ringmärkningen blev det någon timme vid Lidhemssjön. Sensommarens grågäss fanns i hundratals, ja troligen tusentals precis som det är varje år nuförtiden. Annat var det på 70-talet då man bara såg några enstaka grågäss då och då.      
         
         
         
En fiskgjuse kom riktigt nära i sin iver att fånga fisk. Man står bra i tornet med ljuset i ryggen på förmiddagen.

Det fanns också en del vadare, bl a spovsnäppa och mosnäppa. Och så flera hundra tofsvipor.
     
         
         
         
25 juli. Vi drack kaffe vid trädgårdsbordet och jag hade tagit med kameran. Alltid händer det något var min tanke. Och mycket riktigt! Plötsligt kom den här sorken dansande ut på gräsmattan, helt utan självbevarelsedrift. För vem låg under bordet hos oss? Jo, Halvan, katten utan svans. Några sekunder senare sprattlade sorken för sista gången och efter ytterligare ett par minuter var den uppäten.

 
     
         
         
         
Ofta kommer våra två katter med sorkar och man kan ju tycka att selektionen borde ha raderat ett sådant katastrofalt beteende som sorken visade prov på. Men så är det inte, det bara fortsätter dag efter dag.      
         
         
         
22 juli. Vi har varit i Korsberga idag för att se hbur Lovisa har vuxit till sig. Sara berättade då om en långnäbbad fågel hon sett vid granngården. Vi gick dit och hittade då en myrspov. Den har rastat där sedan i söndags. Den letade mat och flög vid störning ner till den angränsande Hjärtsjön.      
         
         
         
20 juli. Fantastiskt! Tänk att vi nu har havsörn häckande i vårt län. Den här adulta havsörnen flög över mig under dagens skådning.
Tranorna intill vägen genom Jät har fått sällskap av en häger, en kanske inte alltför vanlig konstellation (nedan).
     
         
 

 
 
         
2 juli. Med tåg tar vi oss till Kastrup. Där flyger vi med Jettime till Ponta Delgada på ön Sao Miguel på Azorerna. Jag tänker samla ett urval av alla bilder som togs under vår två veckor långa resa på en egen webbplats men det lär nog dröja ett tag innan den är färdig.

På bilden ovanför syns utsikten från hotellets balkong den 15 juli, sista kvällen  på Azorerna.