Fotografisk dagbok 2010

roland.ylven5€telia.com                                        START

         
         
         
31 maj. Natten till igår gick vi en promenad och fick höra små ynkliga pip. De lät som hornuggleungar och strax senare varnade en gammal fågel.

Idag hittade jag boet i klykan på ett hamlat träd, 10 meter från vägkanten. Den vuxna ugglan följer noggrant mina aktiviteter. Häftigt!

Hornugglor bygger oftast i gamla kråkbon så det här bör vara en ganska udda boplats.
     
         
 
         
30 maj. Månaden närmar sig sitt slut. De flesta flyttfåglarna har återkommit men den där riktiga värmen som kan föra med sig både det ena och det andra har inte blåst in över södra Sverige. Däremot över norra Sverige men rekordvärme i Haparande.

Ladusvalorna far runt och tar sig en paus ibland, Den här pausade i Brevik.
     
         


Mandelblommor på berget söder om Högnalöv.
 

 

26
maj. Dagens naturrunda blev av det tuffare slaget! Pinna myr med omgivande hyggen, grävda kanaler och sumpig laggskog. Men det var trevligt och säkert nyttigt för konditionen.

På ett hygge fanns en tornfalk, årets första observationer av den arten.
 


Tornfalken hör ju normalt till jordbrukslandskapet men inte sällan ses den i hyggesmiljöer.
Vem vet, kanske är den vanligare i den biotopen än vad vi vet.
 



23
maj. Bakom lagårn hemma i Esbjörnamåla blommar orkideerna som bara den. Helt fantastiskt! Jag tror att det är Sankte Pers nycklar men jag är nte någon hejare på floran när det börjar bli svårt.
         
         

22 maj. Idag är det den biologiska mångfaldens dag! Det har FN proklamerat och det låter ju bra. Tingsryds fågelklubb har lagt in en utflykt till Lidhemsområdet för att uppmärksamma detta. Vi var fyra deltagare som hittade en del kul fåglar. Dimman avskräckte säkert några från att komma men den lättade och solen trängde fram och skapade ett vackert landskap.
 
         
         
Flera aurorafjärilar fladdrade vid Barnsjöns parkeringsplats.      
         
         
         
21 maj. Ikväll sjöng en törnsångare på andra sidan häcken här hemma. Efter en stunds letande fick jag ihop utrustningen med nät, ringar, mp3-spelare och batterier. Den fastnade inte direkt men efter en halvtimme ilsknade den till på mp3-spelaren, rivalen, och dök snyggt in i nätet.      
         
         
         
19 maj. Ibland händer det inte så mycket när man står ute på Hökaudden. Då är det tur att man har storlommarna att titta på, dessa fridsamma varelser.

Den här gången låg ett par inne i Hökaviken då en tredje lom stillsamt simmande in till dem. Ritualen känner alla till som har ägnat tid åt storlommar. De tittar under vattenytan alla på en gång, dansar med näbbarna bortåtvända och verkar ibland helt ointresserade av varandra.
     
         
         
         
Så var det idag också, i säkert femton minuter men så plötsligt for de ihop så vattnet sprutade och for. Slagsmålet varade 7-8 sekunder, sedan var allt lugnt igen.

Det inte ofta jag sett storlommar slåss och tur var att kameran var beredd.
     
         
         
         
       
         
         
         
       
         
         
         
Rapsfjäril vid Kvarnen vid Lidhemssjön.      
         
         
         
18 maj. Jag gick ner till bokskogen vid  Ilareudden men kunde inte återfinna den mindre flugsnapparen. En gulsparv poserade i unggranskogen intill vägen dit.      
         
         

         
15 maj. I en upprutten, gammal bortglömd trave lövmassaved vid Ursötorp blommar harsyra.

Jag har svårt att bestämma mig för vilken bild jag ska ta med så jag tar med bägge.
     
         
         
Vid Hökaviken sträckte silvertärnor, minst 110 ex. Åtta storspovar kom också förbi. Man kan tycka att det börjar bli sent men på artens nordliga häckplatser lär väl snön ligga fortfarande.      
         

 

         
         
14 maj. Idag har vi gjort en riktigt kul upptäckt! En mindre flugsnappare som satt och sjöng i bokskogen vid Ilareudden. Vi såg den jättefint men bilderna är förstås på för långt håll. Men vadå! Det är ju en mindre flug och då duger de bra eller hur.      
         
         

13 maj. När jag kom ner till udden låg tre smålommar ute på det spegelblanka vattnet.
Efter någon timme var de plötsligt försvunna. Det var tråkigt att inte få säga hejdå
ordentligt för det lär väl dröja till nästa gång man får se dem så fint i tuben. Men för
kameran var avståndet för stort men de syns som tre prickar till höger på bilden.

 
 


Drillsnäpporna for omkring som fladdermöss över vattenytan.
Den här gången lyckades autofokus lösa uppgiften bra.
 


Storlommarna häckar ju i området så de såg vi också förstås.
 
         
         
Sångsvanar vid Kubbö. Borde inte de här fåglarna vara mitt uppe i häckningen?

Kajor flög förbi bakom svanarna.
     
         

12 maj. Gråväder som sedan övergick i regn. Inte mycket fågel, t o m kanadagässen muntrade upp tillställningen.
 
         
         
11 maj. Ännu en spännande morgon vid Jätfjorden. Storlom flög förbi och .........      
         
         
         
....smålom flög förbi! Och senare kom 40 strandskator.      
         
 
         
Bofinkshona som kom hoppandes på strandstenarna där jag stod på udden.      
         

På kvällen gick jag ner till Jätfjorden vid Bråten.
En vacker kvällshimmel i väster men inte så mycket fåglar.
Dock sågs bläsand och vigg.

 

10 maj. Vårens bästa dag vid Hökaudden. Anders och jag var där ett par timmar på morgonen och artlistan blev lång med bergand, silvertärna och småspov blev dagens höjdare. På väg till bilen passerade ett par hundra vitkindade gäss på väg österut.
 

9 maj
. Idag har det blivit några timmars skådande i östra delen av Tingsryds kommun. Vi fikade intill Ronnebyån vid Flåboda. Ett kanadagåspar väsnades som sådana brukar men de är ju dekorativa på bild.
 

 
         
Väster om Flåboda växer Backsippa.      
         
 
         
Väster om Flåboda finns ett vattenfyllt grustag med mindre strandpipare      
         
 

Jag tog mig ner till östra sidan av Äskebäckasjön som är en sänkt sjö med stora mosslika ytor men också öppet vatten. Det var ganska fågeltomt men några krickor och en kniphanne fanns där.
 

         
         
På hemvägen letade vi svart rödstjärt vid sågverket i Linneryd, utan resultat! Men vi hittade tofsmesar som matade ungar i ett bohål. Man ska ju inte ägna sig åt bofotografering men tofsmesar är tåliga så då är det ingen fara att stanna till några minuter.      
         
         
         
Man ser älg ofta nu. Den här stod och kalasade på björksly intill Rössmålavägen nära Tingsryd.      
         
         

8
maj. Maj har kommit av sig. 4 grader, låga moln från norr och regn i luften. Jätfjorden var helt fågeltom så jag fortsatte upp till Uråsa där jag hittade en stor flock ljungpipare. De lyfte från fältet efter en stund och flög sedan hit och dit i nästan en halv timma. Vid ett tillfälle försvann de in i det lågtgående molntäcket. Sedan landade de igen på samma ställe. Jag fick intrycket att de försökte men inte begrep åt vilket håll de skulle ta vägen.
 

 

Det är riktigt kul att fotografera digitalt. Den här bilden är en delförstoring av bilden ovanför. De åtta ljungpiparna återfinns i flockens nedre del. Jag har utnyttjat samtliga pixlar vid beskärningen. Visst är det fascinerande att kameran kan återge detaljer så bra trots det stora avståndet. Om det hade gömt sig en ensam fjällpipare i flocken hade det ju gått att återfinna den med hjälp av bilden. Det är också bra att man kan få artbestämningar bekräftade i efterhand med hjälp av bilden. Så ta bilder när chansen finns.
 

 
 

5 maj. Jag gick ner stranden vid Ilareudden. Gråa moln och enstaka solglimtar lockade till landskapsbilder. Den första bilden visar Gunnlandsön till höger. Nästa bild visar den lilla holmen Träling ute i Jätfjorden.
 
 


4 maj. Jätfjorden från Hökaudden i gråväder.
 

         
         
Efter besöket vid Hökaviken åkte jag till Ällenäsudde för att bättre kunna se ett gäng fiskande tärnor. De var fortfarande långt ut men kunde artbestämmas till fisktärnor. På tillbakavägen kom en entita som ville bli fotograferad i solljuset.      
         
         
         
3 maj. När jag kom fram till platsen på Hökaudden där vi brukar stå hade den ockuperats av fjordens knölsvan. Fågeln brukar hålla till vis stranden närmre Ilareudden. Någon dag senare hade den fått sällskap men om det var en tillfällig gäst eller en partner framgick inte. Vi får väl se hur relationen utvecklas.      
         
         
         
2 maj. På kvällen tog vi en promenad vid Lunnabacken och ner till sjön genom bokskogen. Påskliljorna blommade för fullt.