Fotografisk dagbok 2011

roland.ylven5€telia.com                                        START


31 december. Äntligen en dag med klarblå himmel. Jag har besökt lidhemsområdet och hittat en del fåglar i solskenet.

Bändelkorsnäbbar finns kvar i anslutning till unggranskogen söder om sjön.
 
 
         
De satt också i björkar på bägge sidor av landsvägen. De var lättskrämda så några riktiga närbilder blev det inte.  
         

         
         
En liten flock gråsiskor höll till vid gamla golfbanans parkering.  
         
I de gamla ekarna vid kvarnen försökte jag fotografera trädkrypare. Det är inte lätt! De är i ständig rörelse och vill aldrig posera framför kameran.  
         
Trettio sångsvanar höll en livlig konsert vid åmynningen. I det fina solljuset gav det löften och vibrationer om en kommande vår.  
         
         
30 december. Idag har vi tagit en lång promenad på gamla järnvägen och andra småvägar mellan Rössmåla och Urshult. En flock med mindre korsnäbbar höll till i en död björk nära bergtäkten.
 
   
         

         

         
27 december. Åsnen är fortfarande isfri. Jag besökte Ällenäsudde en stund. Sökandet pågår fortfarande efter en av de saknade vid båtolyckan förra veckan.      

24 december. Årets julmat!
       

         
23 december. Årets julmånad är inte lik förra årets. Plusgrader, isfria sjöar och ingen snö är det som gäller den här gången. I trädgården är rosorna fortfarande vackra att se på.      
     

22 december. Idag är det vindstilla och ett par minusgrader så halva Jätfjorden är täckt av ett tunt istäcke. Några knipor flög förbi Hökaudden.
 
   
 

En havsörn landade på Lindö och blev sittande där samtidigt som en mindre flock storskrakar fiskade. Bortom Mohallarna fanns en flock på omkring 600 fiskande storskrakar.
   


I tisdags inträffade en tragisk båtolycka på Jätfjorden. Två personer har påträffats döda och sökandet efter den tredje försvunne pågår fortfarande. Flera båtar trotsade isläggningen och ett mindre sportflygplan sökte av stränderna.
 
   
       

17
december. Det grå decembervädret håller i sig men storskrakar är vackra också i detta svaga ljus. ISO 800, 5.6 och 1/330 sekund med 300 tele och konverter 1,4. Den nya digitala fototekniken är härlig. Den här bilden hade inte fungerat med diafilm i förrtiden!
 
   
         
15 december. Jag har använt min lediga förmiddag till att leta efter falken. Tyvärr inga resultat i det decembergrå väder. Det är inte lätta att fotografera i det svaga ljuset men det syns i alla fall att det är en stenknäck.      

Falkbilder
 
       
11 december. På förmiddagen tog jag en tur till Sirkön. Salskrakar sågs på tre ställen med som mest 15 ex vid Ingelsund.  
         
Salskrake vid Sirköbron.  
         
Björktrast på Sirkön.  
Storskrakar nordväst om Ällenäsudde.
       

         
Havsörn vid Hökaviken. Den kom glidande rakr mot mig.

         
Men upptäckte mig och vek av åt sidan och tillbaka mot norr.

         
Dagens mest spännande obs var dock en stor falk vid Ilarudden som en stund mobbade en havsörn. Tyvärr knepig att artbestämma. Jag tyckte att jaktfalk var det troligaste men en ung pilgrimsfalk kan inte uteslutas. Här finns fler bilder för den som vill fundera vidare på problemet.  
         
         
         
         

3 december. Ännu ett par timmar vid Hökaudden gav en del fåglar att se på. Minst fyra havsörnar och tre ormvråkar är ju inte så illa för en molnig dag i december.

 

       
         
3 december. En ung havsörn kom förbi i den hårda sydliga vinden vid Jätfjorden. Den lilla holmen på bilden heter Träling. Gränsen mellan socknarna Urshult och Väckelsång vinklar på holmen.