Fotografisk dagbok 2011

roland.ylven5€telia.com                                        START

         

30 november. Ikväll fick jag för mig att städa bland hårddiskens alla bildmappar. Jag råkade hamna på 30 april 2009, en dag med bilder från Hökaudden. Där fanns dessa flygande skrakar. Till min förvåning upptäcker jag att det ju är en storskrake t v och en småskrake till höger. Det har jag inte uppmärksammat tidigare. Näbbformen är olika och småskrakens tunna svarta streck mitt i vingspegeln syns också bra. Kul.
 
         
         
26 november. Ännu slipper vi snö och is. Idag har solen visat sig till och från. Vinden var frisk västlig nere vid Jätfjorden med en gammal havsörn tjusigt över vågtopparna i solskenet. Uppe i skogen passerade en liten grupp stjärtmesar.      
         

24 november. Jag har gjort ett nytt försök att få bilder på bändelkorsnäbbar. Mulet och disigt väder är inget drömväder för fågelfotografering. Jag hittade de försynta och ganska tysta fåglarna efter en stunds letande inne i den täta ungskogen. Grenar skymde och försvårade för autofokus och bilderna togs nästan rakt upp. Exponeringskompensationen räddade situationen men visst behövs fler besök för att få bättre bilder.
 

20
november. Moln och dis och allt annat än skådning vid Åsnen eller perfekt fotoljus. Jag valde Trässhults kanal men ingen kungsfiskare idag. Strömstaren var på plats och det är ju alltid trevligt. Där fanns också fem krickor vilket börjar bli lite sent på¨året.
 


17 november
. Jag har använt ett par timmar åt bändelkorsnäbbar som håller till söder om Lidhemssjön. Riktigt nära kom de aldrig!
 
         Upp emot Kullarna fanns närapå 600 sädgäss men också en liten grupp vitkindade gäss. Den ljusa gåsen lite till höger om mitten är en av dessa.
 16 november
. Dagar med klart väder i november är fantastiska. Idag har vi haft en sådan dag. Helt vindstilla, ett par minusgrader och kvardröjande dimmoln över Jätfjorden.
 
         


13 november
. Dimma och ett par minusgrader var förutsättningar för dagens skådning. Jag valde Trässhults kanal eftersom en kungsfiskare sågs där igår. En bild finns på Svalan, se här. Jag fick inte se den men däremot strömstare, både vid kanalen och senare vid stenbron vid Blidingsholm.
 
         
         
Bakom huset i Esbjörnamåla finns flera hagtornsträd med gott om bär. Trastar och sidensvansar uppskattar bären.
 

10 november
. Vid östra Jätfjorden fanns en flock på över hundra storskrakar. De sysslade med kollektivt fiske i de små trånga vikarna.
 
   
På samma plats fanns också några tiotal storskarvar som också fiskade. Dock inte kollektivt som skrakarna. Här fiskar var och en för sig utan hjälp av de andra i flocken.
 
   6
november. Bokens frösättning är i år mycket riklig, något som uppskattas av bergfinkar från norr. Idag kunde vi fascineras av en flock på minst 2000 fåglar i en bokdunge vid Bråten söder om Jät.
 
   
         
5 november. Den här helgen deltar vi i det årliga artrallyt. Tävlingen går ut på att fågelklubben ska hitta så många arter som möjligt inom sitt verksamhetsområde. Ungefär 25 av fågelklubbarna i Småland deltar. Närmre 300 fågelskådare kämpar för att nå så bra resultat som mjöligt.

Tingsryds fågelklubb har hittat 85 arter vilket är vårt bästa resultat under de tre åren som vi deltagit i tävlingen.

Skäggdopping vid Ällenäs.