Fotografisk dagbok 2012

roland.ylven5€telia.com                                        START 2012

     

25 november. Vi har försökt att hitta kungsfiskaren i Tresshults kanal. Lasse såg den igår men vi lyckades inte hitta den. Uppströms vägbron fanns en trevlig strömstare som tröst.

Dagens största nyhet på fågelfronten är att hökuggla sågs söder om Arasjön i oktober. Den hittades av en dansk besökare som också fick fina bilder. De finns på hans hemsida.

Kolla gärna in på den.
 
     
21 november. Det molniga och disiga vädret fortsätter. Ingen sikt så jag har besökt Blidingsholm, Tresshults kanal och Hackekvarn,


På tre platser fanns strömstare.

Å kors i taket, en kungsfiskare nedströms den lilla järnvägsbron vid Norraryd. Den var ljudlig och satt synlig en kort stund innan den flög söderut.
 

     
     
18 november. Idag har Kronobergs ornitologiska förening anordnat en temadag om kungsörn i Kronoberg. Över fyrtio personer deltog vilket var mycket glädjande.

Först besöktes Taglamyren och Skatelövsfjorden. Sedan var det lunch, föreläsning om skånska kungsörnar och gruppdiskussioner på Osaby.
 15 november
. Morgonen var helgrå med duggregn men sedan sprack molntäcket upp. Vid Lidhem fanns två fjällvråkar men de var lite väl långt bort. Den här unga ormvråken kom däremot förbi helt nära. Gamla ormvråkar har ett distinkt mörkt band längs vingens bakkant och på stjärtspetsen.

 
     
4 november. Andra dagen av artrallyt bjöd på fortsatt dåligt väder med regn till och från. Något vidare bra fågelskådning blev det väl inte men en fjällvråk visade upp sig fint vid Lidhem.
Sent på eftermiddagen bröts molntäcket upp. Vi var vid Lidhem när solen trängde fram på ett mycket spektakulärt sätt!
 
     

3 november. Dagen har ägnats åt fågelskådning med inriktning mot att hitta så många arter som möjligt. Det har alltså varit artrally igen.
 


I skymningen kom jag ut på Ällenäsudde. Sjön låg spegelblank när en flock storskrakar tog till vingarna. I det svaga ljuset är det mycket svårt att förhindra rörelseoskärpa men vad gör det! Jag gillar suddiga skrakbilder i det svaga novemberljuset. Slutartid 1/60 sek. ISO 1600.
 

 


Om man följer flocken med kameran kan en bild bli rätt skarp ändå. 1/125 sek 300 mm plus 1,4 konverter på en Canon 7D. ISO 1600.