Fotografisk dagbok 2012

roland.ylven5€telia.com                                        START 2012

     

28 oktober. Lika strålande väder idag men kallt förstås. Minus sex imorse. Jag tar en tur ute på torvbrytningen i Söftesmåla. Säregna miljöer som skapas. Det skarpa motljuset och den blänkande frosten ger spännande mönster.
Väster om Boaryd hördes sångsvanar. Det visade sig vara runt sjuttio sångsvanar men bland dessa fanns också två mindre sångsvanar. Eller ska vi använda det nya namnet tundrasvan. Det låter egentligen bättre tycker jag!
 
 
     
27 oktober. Klarblå himmel och flera minusgrader på morgonen. Nu är hösten på plats kan man lugnt säga. Vi gick ner till Hökaudden som ju är rätt fågeltom nu men det finns alltid något att se på. Den här unga havsörnen kom glidande rakt emot oss i perfekt ljus.När den upptäckte oss vek den åt sidan. Då var den så nära så jag lyckades inte få med hela fågeln på bilden. Inga ringar finns, annars hade man nog kunnat se siffrorna.
 
     
     
Vi gick en promenad hemmavid på eftermiddagen. Då upptäckte vi den här svarthättan som ju borde vara lite längre mot söder kan man tycka. Men visst, de försöker ju övervintra i södra Sverige så kanske dyker den upp på fågelbordet senare i höst och vinter.  

     
26 oktober. Ikväll har vi varit på rockkonsert! Ett gäng musikanter från Mariestad som spelar Dire straits låtar med den äran. Naturligtvis, de är ju inte som originalet men ändå mycket värda att lyssna på. Kolla gärna in på deras hemsida! Klicka här.  

     
14-20 oktober. Vi har varit en vecka vid Vadehavet i södra Jylland. Det har förstås blivit massor av bilder som jag tänker lägga ut på en egen sida. Länken finns till vänster på startsidan.  

     
12 oktober. Den här domherren besökte en hängränna troligen för att dricka lite vatten. Det har varit några vackra dagar med klarblå himmel så vattenpölarna är nog lite upptorkade.  

     
11 oktober. Strålande höstväder och förmiddagen ledig. Jag körde bort till sirköbron och gick upp längs Sirköns östra strand. Där finns några riktigt trevliga berghällar med fin utsikt mot Kalvsviksfjorden och Borgön i norr. Inte så mycket fåglar idag men sträckande bläsänder och en havsörn.  
     
10 oktober. De flesta äpplena har ramlat ner och täcker nu gräsmattan under träden. Mängder av koltrastar tar för sig av energin som behövs så väl inför flyttningen. Brittiska trädgårdar härnäst?  

     


7 oktober
. Vi har varit med på Tingsryds fågelklubbs utflykt till Toftåsa. I duggregnet vid samlingen vid Ålshults station hittades en svart rödstjärt. Det är en ung hanne som bl a sökte föda på asfalten och på en grusgång intill den gamla stationsbyggnaden.
 
 

     

     

     

     
Vi parkerade vid reservatet och gick sedan upp mot Ulvö. Vi kämpade genom terrängen på Svartsjöns västra sida för att kunna uppleva urskogen som finns där. Fantastiskt fint!  I gryningen kom en flock vitkindade gäss från söder. De landade bland grågässen i sjöns norra del.
 

     
6 oktober. Vi gick ner på Hökaudden en dryg timme på förmiddagen. Det rörde sig en del fågel i det härliga höstvädret. Grågäss, ringduvor, ett par ormvråkar och två flockar med storskarvar. Den ena kom rakt över udden.

En storlom kom inflygande från öster och senare låg en storlom utanför Gunnlandsön. Troligen var det samma fågel men det är inte helt säkert.
 4 oktober
. En dag med regn hela natten och större delen av förmiddagen. En tornfalk slog en åkersork som den sedan stoppade i sig med stor finess. Den började som jag tyckte med ögonen, sedan huvudet. Sedan plockade den ut innehållet men släppte ifrån sig förmodade delar av tarmarna. Efter måltiden skrapade den omsorgsfullt näbbens sidor mot stolpens kant. Några minuter senare flög den till toppen av ett torrt träd på hygget en kilometer söderut. Där satt den kvar minst en halvtimme, putsade sig och verkade ha det rätt bra. Samtidigt upphörde regnet. Lidhemssjön i bakgrunden.