Fotografisk dagbok 2013

roland.ylven5€telia.com                                        START 2013

         



27 januari. Nytt besök i Söderåkra med nya spekulanter. Det blev en tur ner på Örarevet. Där var en flock salskrakar vackra i gråvädret.
 
   





Vi körde småvägar via Vrångebo och Bro. Ett par kilometer före Älmeboda fick vi syn på en hökuggla i en torrtopp. Den flyttade sig sedan till en grantopp intill kraftledningen.
   



20 januari.
Strålande vintersol med 12 minusgrader. Vi har kört till Fridafors via Bäckaskog och Rimshult. Längs vägen upptäckte vi en nötkråka! Det hör verkligen inte till vanligheterna. Bilden är tagen för att dokumentera fyndet. Den är tagen på uppåt 300 m håll och sedan delförstorad.

 
   




Vid Fridafors fanns minst 40 knipor. Bilderna är tagna nedströms kraftverket.
   

         

         





Uppe vid fabriken fanns en strömstare.
       





16 januari. Vintern är lite hit och dit. Idag har vi minus 14 med klarblå himmel och vindstilla. Landskapet är täckt av rimfrost och ett tunt snötäcke. Trevligt ljus för fotografering.
 
   

         

         




13 januari. Gröngöling intill vägen mot Vemboö nära Ugglekull.
 
       
 
På förmiddagen hängde gråvädret tungt över landskapet. Vid Aggån kom en mink helt nära. Den simmade över till andra sidan och sprang snabbt på iskanten. Ljuset var dåligt och allt gick snabbt så bilderna blev därefter. Men de berättar ändå lite om mötet.
   
 
   
 
 



12 januari. Vi har varit i Söderåkra och därefter i Djurstadtorp. Vid Fulvik satt två havsörnar ute på den tidigare skarvkolonin och i havet dök kniporna. Kustbevakningen bevakade kusten.
 

         





Det var riktigt spännande att få komma in i huset. Det är på väg att bli riktigt bra.

 
   

     
   
         



9 januari. Vintern med snö och köld har ersatts av gråvinter. All snö är försvunnen och isarna har släppt från stränderna. Vid Lidhem jagade en varfågel i klassisk varfågelmiljö.
 
       



3 januari. Går en runda vid Rössjön. Fågeltomt men ett par älgar åt aspbark vid strandkanten. Det var två små fastlandsholmar vid sjön som avverkats. Inga natyrskyddshänsyn här inte! Och vilka körskador sen. Huvva!
 
   



2 januari.
Vilken megatur jag hade idag! Jag valde att göra en heldagsutflykt till kommunens östra delar och hamnade när det ljusnade vid Trällebo. Från en vändplan under den stora kraftledningen lyfte jag kikaren och spanade längsmed ledningen och får då se en stor fågel lyfta från marken och sätta sig på en grangren. Snabbt upp med tubkikaren och trots svagt ljus och ca 400 m avstånd ser jag en lappuggla! Den flyger in i skogen och jag vrider då kikaren några grader åt höger för att leta efter den. Och då får jag istället in en hökuggla.

Jag körde över till andra sidan hygget och återfann hökugglan efter en kvart men lappugglan var inte där. Ett par timmar senare stötte jag dock upp den och såg den försvinna in i skogen intill.