Fotografisk dagbok 2014

roland.ylven5€telia.com                                        START 2013
30 april. Jätfjorden. Bilden tagen med min Samsung galaxy.
29 april. Sträckande änder över Hökaviken.

 
25 april. Värmeböljan fortsätter! Sträckande fisktärnor.
 24 april. Våldsam osämja mellan ett grågåspar och en kanadagås.
 

 
21 - 23 april. Vi har tillbringat några dagar i Göteborg. Soligt och fint väder nästan hela tiden. Jag hann med en timme på Sjöfartsmuseet. Snygga modller!Vi fikade som vi ofta har gjort i naturreservatet vid Påarp söder om Halmstad. En flock storspovar rastade men tog höjd och försvann österut. Hökaviken nästa? Bjärehalvön syns i bakgrunden.
 20 april. Den här älgen fanns på vägkanten mellan oss och Grimsvik. Den gömde sig bakom kvistarna så att ingen skulle kunna se den. Det gick inte så bra!
Småskrakshona. Den 16 april plåtade jag en storskrakshona i nästan samma position. Kolla!
Ett tranpar kom över fjorden och försvann österut över Hökaviken.
19 april. Påskafton idag. 

 

 

 

 

 

 
17 april.
Lite bättre fart på fåglarna idag men färre fototillfällen. 
Ett småskrakspar rastade och drog sedan vidare. Bilden är kraftigt beskuren och visar tydligt artens tvådelade vingband.Årets första sträckande vitkindade gäss sågs idag, sammanlagt 280 exemplar.

 Den största flocken upptäcktes på stort avstånd när den på typiskt manér böljade fram över den småländska skogen.
16 april. Strålande väder men inte någon större fart på flyttfåglarna. Sjöns egna fåglar erbjöd en del fototillfällen i det skarpa ljuset. Och autofokus var på gott humör även idag.
Omkring femtio storskarvar kom förbi med kurs österut och den nyss uppstigna solen.En av skarvarna hade kvist i näbben! Fredsduva eller vad?

Fiskgjuse kom förbi.
Storskrakshona. Här hängde autofokus med på ett utmärkt sätt.

 
I skogen på Hökaudden trummar flera större hackspettar. Gröngöling och spillkråka hörs också. 
15 april. Småskraken som hamnat på bild mer än en gång de senaste veckorna blir allt skarpare! Rätt som det är får jag nog en riktigt bra bild. Om inte så tränar man upp sig tills islommen kommer förbi udden. 

 

 
Jag  har börjat använda en smartphone av märket Samsung. Kameran verkar bättre än Nokian jag hade förut men någon jättebra kamera är det inte tycker jag.

Skrakbilden är tagen genom tubkikaren 
(tagen 31 mars).

På bilder av Jätfjorden har vitbalansen inte blivit särskilt bra. Jag har provat olika inställningar men ingen blev bra.

 
14 april. Sjöorre som rastar ett par dygn längst in i Hökaviken.

 

 

13 april.
Hårda vindar vid Hökaudden. En del fåglar som inte alltid finns där, sjöorre, strandskata, bläsand och storspov. Och sen den här småskrakshannen som har bildat par med en storskrakshona. Jag har sett dem tidigare i vår och kärleken verkar vara ömsesidig.
 

Aprilväder med hård vind, regnbyar och regnbågar. Kullarna i Uråsa.
12 april.
En dryg timmes skådande nere på udden gav inte så mycket men en ejderhanne låg en bit ut på det öppna vattnet.
Den simmade lugnt och stilla in i Hökaviken, ganska nära obsplatsen.
När jag gick låg den längst in i viken och ägnade sig åt fjädervård.10 april. Några timmar skådande vid Hökaudden. Gråmulet väder men Alservo och "dynamisk" fokuspunkt fungerade bra, trots konverter 1,4.

Kniphanne
Grågås
Ett storlomspar kom förbi helt nära! Häftigt.

 

 

 9 april. Äntligen en ringtrast! Det har varit mycket spanande på åkrar, gräsmattor och betesmarker den senaste veckan. Den här satt på en åker 300 m hemifrån.4-6 april. Nytt besök på Öland. Se bilder från helgens resa här.

Hämpling vid Djupvik.

 
3 april. Storlom nordost om Ursö med Harö i bakgrunden.Knipa vid Hökaudden. Jag har tagit bort konvertern och då fungerar Al Servo och uppsökande fokuspunkter eller vad det heter, bättre
 
2 april. Ikväll har vi haft närkontakt med en sparvuggla. Den reagerade kraftigt på härmning så vi tog några bilder när den kom nära. Men vi härmade bara en kort stund för att inte stressa den stackars för myckat.