Fotografisk dagbok 2014

roland.ylven5€telia.com                                        START 2012

 



31 augusti. Lite fågelbilder från dagens utflykter.

Tofsvipor i morgonljus.

 
Busksvätta.



Buskskvätta



Stenskvätta





Ljungpipare och en brushane.
 
Ormvråk




Gök





Gök




Kärrsnäppor och två större strandpipare





Kärrsnäppor

 
30 augusti. Helgen har vi tillbringat på Öland. Tuppen verkar vara irriterad på truten där den sitter högt upp på Föra kyrka.




29 augusti. Vilka vackra djur det finns, bara man tittar nära. Den här insekten satt på husets dörrpost. (Allmänt gräsfly kallas den).

 
Havsörn kretsande över Iremåla. Med tanke på ruggningen bör det väl vara en 2K.

   
28 augusti. Fjärilarnas äpplekalas har fortsatt också idag! Med samma deltagare gissar jag.

 

 
 

 
Vid Djurle våtmark upptäckte Anders en honfärgad mandarinand. Det är ju en art som spridits i naturen från fågelparker så den hör ju inte hemma här.

 
27 augusti. Efter en vecka med ganska kallt och ostadigt väder har det varit över 20 grader och sol idag. Minst tio amiraler fladdrade över fallfrukten under äppleträden.

 



Också en vinbärsfucks fanns där, likaså sorgmantel och påfågelöga.





23 augusti. Vi har varit på Växjö visfestival och lyssnat på några av de många artisterna.

 

 

 

 

 



20 augusti. Ringmärkning igen som tyvärr fick avbrytas i förtid p g a regn. Den här unga svarthättan i aktiv pullruggning  får tjäna som exempel på sånt ringmärkare ska känna till.

Unga fåglar byter alla kroppsfjädrar redan vid ungefär en månads ålder. Bilden till vänster visar hur de nya fjädrarna på bröstet börjar komma fram. Fjädrarna som ska bytas ut är glesa och luftiga av dålig kvalitet.

Två bilder till höger visar de dåliga bruna hjässfjädrarna och hur en del nya svarta växer fram. Det är således en hanne. Den unga fågelns bruna hjässa skiljer sig från honans mer rödbruna hjässfärg.

Svarthättor byter vid ca en månads ålder också armtäckare. Ibland allihop men den här behåller fyra. De nya sex inre armtäckarna kommer ha en gråare ton en de fyra kvarsittande. Ruggningsgränsen är ett säkert sätt att åldersbestämma fågeln.

Nedre bilden visar stjärtens vänstra pennor. Spetsigheten tyder också på att det är en ungfågel.





18 augusti. Kvällsutflykt till Lidhemssjön. Jag har besökt sjöns sydvästra kant för att komma närmre dybankarna där en del vadare rastar så här års. Större strandpipare, kärrsnäppa och gluttsnäppa fanns på plats.




17 augusti.
Först ringmärkning några timmar, sedan besök vid Djurle våtmark och södra änden på Lidhemssjön. Vid våtmarken fanns en svartsnäppa som sällskapade med en gluttsnäppa.

 

 
De två arterna är jämnstora. Svartsnäppan är en årsunge.

 




En ormvråk med i huvudsak vita kroppsfjädrar och vingtäckare, en s k börringevråk, kom förbi. Bilderna är inte tekniskt bra men visar hur en sådan färgvariant kan se ut.

 





15 augusti. Kort besök på Hökaudden före jobbet. Två bilder tagna med det nya objektivet 17-40.

 

 
13 augusti. Ringmärkning vid Högnalöv idag. Inte mindre än 17 törnsångare. Dessutom kontroll av en törnsångare som märktes som årsunge vid Djurle våtmark i juli förra året. I dagens fångst också törnskata (3) och göktyta. Och gräshoppsångare!





10 augusti. Jag har sedan länge varit nyfiken på en fågellokal i sydvästra Bolmen som kallas Jättabrn. Idag blev det äntligen av att åka dit.



Jag kom dit vid sextiden på morgonen.

 

 




Jättabron är en låg rullstensås med några holmar som hänger ihop med en mycket grund sträng av grus och mindre stenar. Vi lågvatten kan man gå ut till holmarna.
 
 

 






Rastande mosnäppa.

 




Knipa





Jättabron i sjön sydvästra spets passeras av sträckande vadare och änder på sensommaren och hösten. Jag hade tur med två flockar med kustpipare. I den ena flocken ingick också nio myrspovar.
 
 




Efter besöket på Jättabron på morgonen  åkte jag över till naturreservatet Norrnäsudd.

 




Tio storlommar var samlade mellan udden och Jättabron.



Pizza i Lidhult och sedan ett besök på Hunnsberget.





En blåvinge, jag gissar hed- eller ljungblåvinge. Har jag fel?

 
 





8 augusti. Ännu en behaglig sommardag med ringmärkning på förmiddagen. Den här rapsfjärilen fladdrade förbi och avbröt mig mig när jag klippte gräs.






Vid ringmärkningen fångades en rödstjärt. Den skiljer sig också, precis som löv/gransångare, på inskärningar på handpennorna. Svart rödstjärt har inskärning även på handpenna 6.






I fångsten fanns också en adult törnsångare som i det allra närmaste ruggat färdigt. Armpenna 6 hade några procent kvar innan den var helt färdig. Alla ving- och stjärtpennor är då helt fräscha och oslitna. En sådan individ kan lätt tas som en årsunge men irisfärgen avslöjar den. Gamla törnsångare har tydligt ljusare iris än ungfåglar.



7 augusti. Sommartid blir det inte så täta besök på Hökaudden men idag har jag varit där ett par timmar. Kärrsnäppa var lite oväntat. Storlom, fiskgjuse, fisktärna och drillsnäppa hör däremot till platsen.



Hemma på verandan fanns en tjusig sorgmantel.




Eldsnabbvinge höll till på husets baksida.
 
 
6 augusti. Ringmärkning och lite fågel- och fjärilsskådning gällde för den här dagen.



På kvällskanten fick vi besök av en vårtbitare på uteplatsen.




Dimma på ringmärkningsplatsen söder om Högnalöv






Jag har sett svingelgräsfjäril påå tre olika ställen idag. Här en hona söder om Lidhemssjön. Hon saknar det mörka bandet som hanen har över framvingen .

 





Hane vid Högnalöv.







Hane vid Aggån.




5 augusti. Vadarsträcket är igång och vid Lidhemssjön och Djurle våtmark finns en delrastande arter. Men tofsviporna dominerar stort, över 500 ex sågs idag.





4 augusti. Värmeböljan fortsätter, likaså ringmärkandet  vid Högnalöv. Löv- och gransångare är ju ganska lika men i handen kan man skilja dem åt på handpennornas utseende. Gransångaren har inskärning på ytterfanet på sjätte handpennan, det har inte lövsångaren.



Och sen blev det ju lite fjärilar förstås. Här en kålfjäril.
 




Och här en kartfjäril.






3augusti. Varmt som bara den. Verandan ger skugga och lite svalka så där har vi suttit. Men några fototurer i trädgården har det också blivit.





Puktörneblåvinge





Puktörneblåvinge





Citronfjäril.



Kartfjäril som valt att sitta på Lenas gula trädgårdsmöbler.






Kartfjäril.




Mindre guldvinge





Mindre guldvinge




Mindre guldvinge





Mindre tåtelsmygare