Fotografisk dagbok 2014

roland.ylven5€telia.com                                        START 2014

 
30 oktober
Fint väder idag men svårfotograferat! Skärpan ville inte hamna rätt, det blev bara nästan rätt.Gärdsmyg vid Aggån.Aggån.
Vägen ner till Hökaviken.
Spillkråka vid Hökaudden.
 
En sen sädesärla på Hökaudden.


 
Ormvråkar vid Lidhem.


 

27 oktober. Dagens promenad/motion/fågelskådning utfördes vid Lidhemssjön. Två rapphöns stöttes och sedan kom en råka förbi. Det blev några bilder.

26 oktober
. En glada passerade rakt över huset på förmiddagen. En gammal fågel med växande handpenna symmetriskt, likaså minst två stjärtpennor. Kanske sträckande men det kändes inte så.

 
25 oktober. Vi upptäckte det här rovfågelboet på dagens promenad. Det finns torra björklöv på kvistar som smyckar boet så det bör ha varit bebott i år. Troligen ormvråk men bivråk eller duvhök kan inte uteslutas. Eller glada kanske!


23 oktober. Gråväder och höst. Två storlommar fanns på västra sidan av Ällenäsudde.
Ytterligare tre arter lät sig fotograferas, knipa, mindre hackspett och skäggdopping.21 oktober. Härligt höstväder. Jag tillbringade nån timme på Hökaudden innan det är dags för tandläkaren.
 

 
Det är gott om bokollon i år. En flock med flera hundra bergfinkar höll till på udden. Där finns också nötskrikor, talgoxar, nötväckor och ringduvor som drar nytta av bokollonen.


Som vanligt samlas skäggdoppingar i Åsnen.
 
20 oktober. Hemma igen! Lite skådning på tomten gav en sträckande fjällvråk och ett par ormvråkar. 


Fjällvråken kom ganska högt och drev snabbt mot sydost i den friska vinden. Bilden är kraftigt beskuren.


Ung ormvråk. Ving-och stjärtpennor saknar mörka spetsar.

 
17 - 19 oktober. Efter dagarna på Öland bytte vi sida och besökte Göteborg istället. Efter lite shopping gick vi genom Kungsparken.
 Vi drack kaffe med våfflor på Café Kringlan inne i Haga.
 
12 - 16 oktober. Vecka 42 har de senaste året betytt några dagar vid havet. Så också i år! Vi har varit i stugan på Öland och hunnit med mycket skådande och en del arbete med golvlister och enbuskar. Fler bilder finns här
 
5 oktober. Ännu en dag med sträckande brantagäss. Flockar passerade fortfarande i skymningen.


Vi skådade hela förmiddagen vid Lidhemssjön. Redan då sträckte vitkindade gäss. Sjöns södra del.
Skyeån nära den gamla kvarnen.
 
3 oktober. Fjärilarna har inte lagt av än. Idag var det nästan 20 grader. Den här vitfjärilen fanns hemma vid huset. Är det en rovfjäril?
 

Förmiddagen ägnade jag åt ringmärkning vid Djurle våtmark. Höstens första fjällvråk, en ungfågel, hade anlänt.

 


2 oktober. Jag letade höstfåglar en stund hemma på tomten men det var rätt lugnt. På handlarrundan till Tingsryd stannade jag till vid kyrkan och fanns nötkråka också idag. De har setts där sedan en dryg vecka.

 1 oktober. Över 5000 vitkindade gäss passerade mot VSV över Esbjörnamåla mellan 10:10 och 11:40. Växlande molnighet, svag till måttlig OSO vind