U      
 

1  
 

   
       
  I sommar har Lena och jag besökt Norge och Jämtland. Fågelskådning var förstås en viktig del av resan. Ett fantastiskt landskap, bebyggelse och vägar och historiska platser har också varit viktiga inslag för upplevelsen. Och det är ju alltid spännande att möta människor i ett annat land. Vi har blivit mycket väl mottagna av alla vi mött på resan.

Vädret var bra med sol och uppehållsväder de flesta dagarna. Vi fick regn en natt i början av resan och senare några timmar då vi var på Runde. 

Se karta som visar färdvägen.

 

 

Skärpiplärka på Veiholmen

 
      2  
  Vi försöker gärna hitta de mindre trafikerade vägarna. Kanske tar resan lite längre tid men ofta får man uppleva mer. 

Vi kom in i Norge via värmländska Höljes och valde efter Trysil en liten väg från Engeneset till Elvdal och Femundssundet.

Bilden togs vid bron över Femundselva.

 

 

 

 

 

 

Femundselva

 
      3  
  Efter Åkreströmmen valde vi den lilla vackra vägen över bergen från Övre Rendal till Hanestad. 

Bilden är tagen i backarna upp mot Harsjön.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vid Övre Rendal

 
      4  
  Vid Atna fascinerades vi av den vackra bron. Det låga vattenståndet i Österdalälven hänger samman med den torra våren.

Vi tog en fikapaus vid älvstranden nära västra brofästet. 

Så mycket fågelskådning hade det hittills inte blivit men här vid Atna jagade en tornfalk.

 

 

 

 

 

 

 

Atna

 
      5  
  Från Atna fortsatte vi över fjällen via Storfjellseter till Ringebu. Vägen vindlade sig över kalfjället med vackra utsikter. Jotunheimen lyste vitt i nordväst.

Ringebuflällen

 
      6  
  I Ringebu är det E6an som gäller genom den vackra Gudbrandsdalen. Vi kör norrut till Otta där vi tar en timmes paus för shopping och glass.

Gudbrandsdalen

 
      7  
  Ottadalen leder oss västerut. Vi äter dagens middagsmål i Lom och kommer framåt kvällen till Skjåk seter där vi hyr en stuga för natten. 

Under natten kommer en del regn men vad gör väl det när vi har en bekväm stuga att bo i.

På morgonen varnar gulärlor på staketet intill stugan.

Ottadalen

 
      8  
  Höjdpassagen vid Grotli och Dalsnibba på vägen mot Geiranger är fascinerande. Vi har midsommarafton just idag och sjön är fortfarande frusen vid Djupvasshytta. Mycket snö finns kvar på fjällsidorna.

Ängspiplärkor sjunger vid varje stopp.

 

Djupvasshytta

 
      9  
  På några kilometers vindlande och svindlande vägar lämnar vi 1000-meters nivån och kommer ner till havsnivån i Geiranger. 

Det här är en av Norges mest besökta platser. Turister kommer från hela världen för att uppleva det storslagna landskapet.

Vi har tur med vädret. Nattens regnmoln spricker upp alltmer.

Geiranger

 
      10  
  Färjeturen från Geiranger till Hellesylt tar dryga timmen. Båten är full av turister som njuter av de dramatiska bergsstupen och vattenfallen.

Geirangerfjorden

 
      11  
  Förr brukades gårdar högt uppe i branterna. Lokalklimatet var gott så vall-, frukt- och grönsaksodlingar växte bra. Idag används byggnaderna som fritidshus. Stora ansträngningar görs för att bevara byggnaderna för framtiden.

Geirangerfjorden

 
      12  
  Större delen av turen genom fjorden eskorterades båten av fiskmåsar. Och också av en och annan silltrut av den atlantiska rasen. Ovansidan är mer mörkgrå än svart. Fötterna är dock lika gula som på Östersjöns silltrutar.

Silltrut i Geirangerfjorden

 
      13  
  Efter fikapaus i Hellesylt reser vi vid vidare genom Norangsdalen. Här bedrevs jordbruk förr. För att bevara landskapet låter man en del får och nötkreatur beta också nu. 

I bildens nederkant något till v'änster kan man ana några låga, gamla med torvtak försedda byggnader som ännu finns kvar.

Norangsdalen

 
      14  
  Färjan från Leknes till Hjörundfjord bjuder också på ett vackert landskap. Gårdarna brukas och boendestandarden tycks vara hög.

Hustad vid Örsta

 
      15  
  Efter Örsta är det dags för dagens tredje färja. Den för oss över till Hareidlandet. 

Färjeturerna kostar en del pengar, ungefär 100 kr är ett vanligt pris. Men är vädret fint så är båtturerna för oss turister en extra krydda på upplevelsen.

Färjan till Hareid

 
      16  
  Vi tog vägen genom Värmland via Höljes. Väl i Norge körde vi via Trysil, Elvdal, Åkreströmmen, Övre Rendal, Atna och Storfjellseter till Ringebu. Resan fortsatte till Otta, Lom, Geiranger, Örsta till Runde dit vi kom på midsommar-
aftonen den 22 juni.

Vi stannade tre dygn på Runde och besökte sedan Ålesund och Giske innan vi fortsatte till Smöla via Molde och Kristiansund.

Efter ett par dagar i Trondheim återkom vi till Sverige den 2 juli. Vi besökte Handöl och Storulvån fyra dygn och återkom till Växjö via Östersund, Sveg och Malung. Vi kom till Växjö och Åryd den 8 juli.

 

 

Klicka här för att se bilder från Runde