Bergslagen 3 - 7 juli 2016

roland.ylven5€telia.com       

3 - 7 juli. Några dagar i Bergslagen med fågelskådning, naturreservat och Dan Andersson. 

 
WebplatsMåndagen 4 juli använde vi för att följa Dan Andersson i spåren. Höjdpunkten blev besöket i Luossastugan där Linda Rattfelt berättade om och sjöng flera av de tonsatta dikterna. En mycket vacker och otrolig upplevelse som vi rekommenderar starkt.

Pajsoälven

Väster om Ljungåsen

Mård

Bränntjärnstorpet. Läs mer här.

Bränntjärn

Aspfjäril

Aspfjäril
5 juli.
Dagen ägnades åt naturreservatet Kaljoxadalen väster om Kopparberg. Information on reservatet finns här.

Svavelgul höfjäril


Starrgräsfjärilö

6 juli.
På grund av punktering hamnade vi i Lindesberg men sedan återupptog vi våra planer. I dem ingick ett besök i Guldsmedshyttan där min mormor växte upp. Visst är de två husen ganska lika? Kan det vara mormor och morfar som besöker Pjätteboda?

Min mormor Annies mamma växte upp i Järnboås. Vi stannade till vid kyrkan.

Nära Hällefors finns ett par myrområden kända för sina smålommar. Hammarmossen ligger söder om samhället och är inte så lätt att komma till. Knuthöjdsmossen som ligger väster om Hällefors har spänger och observationsplatser för att underlätta för besökare.Vi gick runt på lederna och fick se två par smålom, bägge på nära håll och mycket orädda.

7 juli. Hemresa med besök i Hälleskogsbrännan. Medan vi körde vägen genom brandfälten fällde en bäver ett litet träd över vägen nära infarten till reservatet. Mjölkört blommar rikligt.