Senioruniversitetet
Växjö

Fågelbokstips


      

Tips om kikare och appar, läs mer här!Storskarv och havstrut. Foto Torgil Toft

Tack alla, det är kul att skåda fåglar med er! 
(20170621)

Så har vårens fågelutflykter klarats av. Tillsammans har de fyra grupperna observerat precis 100 olika fågelarter. Vilka fågelupplevelser som varit mest minnesvärda får var och en själv fundera på. Jag minns sparvugglan i Attsjö och storlommarna vid Helgö. Men det finns förstås fler obsar man minns. Lärkfalken till exempel!

Tack alla för ert stöd nu på slutet då jag drabbades av sjukdom. Vänster hand fungerar inte som förr men med träning hoppas jag att allt blir som vanligt igen. Och jag kan både skåda och fotografera! Men bilkörning är inte tillåten på tre månader. 

Trevliga sommar!

 

Några av kursdeltagarna har börjat använda Artportalen. 
Tips för att komma igång finns här.

roland.ylven5€telia.com  
0702504147      

Närvaro        


Observationer i Svenska landskap


Dagens observationer i Växjö kommun

 

 

Lektion 6 

Lektion 5
Lektion 4

Lektion 3

Lektion 2

Lektion 1

 

Läs rapporter om utflykterna

    7 juni   13 juni   14 juni   20 juni
    23 maj   24 maj   30 maj   31 maj
    9 maj   10 maj   16 maj   17 maj
    18 april   19 april   25 april   26 april
    28 mars   29 mars   4 april   5 april
   

14 mars

 

15 mars

 

21 mars

 

22 mars

                 

Övningsuppgifter

Kalender våren 2017

Dessa arter har vi sett!
Kryssade arter vt 2017

Skriv ut krysslista
Krysslista

Växjöfåglar
Fåglar i Växjö kn (VFK)

Skåda fåglar
Introduktion till att se på fåglar (pdf)

Fågelgrupper (pdf)

Fåglarnas fysiologi (pdf)

Fågelbok på nätet
Naturegate
 

Platser vi besökt
Kartor

Karta över Sverige 
klicka här

Hur gör man?
Klicka här  

Deltagare
Våren 2017

 

Här finns bilder och texter från tidigare kurser

Våren 2015

Hösten 2015

Våren 2016

Hösten 2016

 

 

 

Kalvsviksfjordens norra del (20170601)

Hundra meter väster om Lanthandeln i Kalvsvik börjar en gångväg som går söderut till Kalvsviksfjordens norra del. En beskrivning finns här. Ett enkelt fågeltorn finns vid sjön. En promenad i juni kan för den fågelintresserade erbjuda olika sångare, törn-, trädgårds- och rörsångare. Buskskvätta, törnskata och grå flugsnappare finns också. Vid sjön häckar skäggdopping längs vasskanterna och storlom kan ses längre ut på sjön. Ovanliga fåglar man kan hoppas på är näktergal, rosenfink, härmsångare, sävsångare och flodsångare.

Gå in på Lektion 6 och träna med hjälp av fågelbok och ljudinspelningar på nätet (Naturgate är bra) så hjälps vi åt med att hitta så många av arterna som möjligt vid vårt besök. Tubkikare är bra att ha på den här utflykten.

       

 

Helgö och Jägaregaps naturreservat (20170518)

Fågelkursens femte lektion handlar om fåglarna vid de stora näringsfattiga sjöarna. Aktuella artgrupper är lommar, dykänder, skrakar, måsfåglar, tärnor, doppingar, fiskgjuse, falkar, piplärkor och ärlor. Utflykten går till Helgö och Jägaregap i Helgasjön. Några arter som exemplifierar artgrupperna ska vi väl kunna hitta.

Gå in på Lektion 5 och träna med hjälp av fågelbok och ljudinspelningar på nätet (Naturgate är bra) så hjälps vi åt med att hitta så många av arterna som möjligt vid vårt besök. Tubkikare är bra att ha på den här utflykten.

 

 

Bökeskogens naturreservat (20170503)

Öster om Växjö nära Vikensved ligger ett naturreservat som domineras av bokskog. Läs mer på Länsstyrelsens hemsida här Här har vi chans att se och höra lövskogens fåglar t ex grönsångare, svartvit, mindre och grå  flugsnappare och stenknäck. Men också hackspettar, trädkrypare och lövskogsmesarna stjärtmes och entita. Kanske glider vårens första bivråk förbi! 

Gå in på Lektion 4 och träna med hjälp av fågelbok och ljudinspelningar på nätet (Naturgate är bra) så hjälps vi åt med att hitta så många av arterna som möjligt vid vårt besök.

 

 

 

Kråketorpsskogen i Asa (20170406)

Efter påsk gör vi en lite längre utflykt, till Kråketorpsskogen norr om Asa i kommunens nordligaste del. Lektion 3 handlar om barrskogens fåglar. Jag publicerar lite material längre fram. Läs här om reservatet och dess kvaliteter.

              

 

Dags för Lilla Attsjöns änder, beckasiner, trastar och ugglor (20170322)

Nästa vecka och veckan därpå är det dags för ett besök vid Lilla Attsjön och skogarna däromkring. Vi samlas redan kl 17.00 vid VAIS-torpet och lite senare på parkeringen vid Lilla Attsjön. Vi har ju fått sommartid så vi hinner studera sjöns fåglar ett par timmar först. Därefter förflyttar vi oss till uggleskogen. Vi måste tro på turen men visst finns en risk att vi inte hittar en endaste uggla. Uggleutflykten innebär en promenad längs någon av vägarna mellan Attsjö och Herråkravägen. Ta med fika som vanligt och kanske en ficklampa också!

Under fliken Lektion 2 finns uppgifter att studera före utflykten. Lyssna också på lätena.

 

 

 

                   
   

 

Kort rapport om dagens verksamhet  (20170620)

Fjorton tappra deltagare samlades vid Kalvsviks största lanthandel. Det var strålande sol och något hård vind. Vid vårt första stopp, kartskissen över naturstigen, hälsade ett svartvitt flugsnapparpar på. I myrkanten efter de odlade fälten, gick en råbock, en gammal vitnosad sextaggare och betade. Vi hade rätt vind och han märkte inte att vi fanns. Det är sällan man får se, en så ståtlig bock som betar lugnt.


Råbock. Foto Bengt Elmquist

Längs med kanalen hördes gröngöling, lövsångare, trädgårdasångare samt rödhake. Från tornet syntes ruvande skäggdopping, sävsparv, grågås med ungar, en gammal havsörn samt flera tornseglare. Från vassen hördes rörsångaren.  


Röd glada. Foto Bengt Elmquist

Under pausen vid gamla badplatsen hade vi glada samt ormvråk över oss. Ute på sjön fanns kanadagäss med ungar, fiskmås, fisktärna samt gråtrut. Vid Södergården hördes svarthätta och vid målgången syntes pilfink. Totalt observerades 36 olika fågelarter under vår promenad. 

Anders Broman

Kort rapport om dagens utflykt (20170614)

Då vi startade från affären, var det mulet men nästan lugnt. Efterhand blev det varmare och solen kom fram. Inne i skogen träffade vi på några högljudda kajfamiljer med utflugna ungar. Där fanns också en sjungande bofink och efter en stund hörde vi också en svarthätta sjunga och längre ner mot sjön sjöng åtminstone en till. Också sjungande trädgårdssångare hörde vi på avstånd. Strax kunde vi också njuta av en intensivt vibrerande mästersångare på nära håll. Det var den lilla gärdsmygen som satt vid kanalen och vi hörde ytterligare en nere vid sjön. 

Vid kanalen träffade vi också på en oroligt varnande rödhake. Det var det vanliga knäppandet som man ofta hör från rödhakar, men också det fina och knappt hörbara siih som är ett tecken på att det finns bo eller utflugna ungar i närheten. Där mötte vi också en lövsångare med en larv i näbben och fick höra varningslätet, ett lågmält huit. Vi hörde också flera sjungande lövsångare under vår vandring. Bland de stora ekarna och asparna hörde vi vid några tillfällen gröngölingens lockläte. 

Då vi närmade oss sjön fick vi höra enkelbeckasinens karaktäristiska tick tack, tick tack, tick tack. Nu hördes också göken gala och stundtals var den ganska nära oss. Direkt då vi kom ner till fågeltornet vid stranden hördes vattenrallens skarpa grisliknande skrik. Efter en stund hörde vi två stycken samtidigt. En på var sida om kanalen. Flera tyckte det var dagens finaste upplevelse. Från fågeltornet kunde vi beundra fem skäggdoppingar, en gräsandhona med tre ungar, en kniphona, och en fiskande storskarv. Plötsligt dök en fisktärna upp och på nära håll kunde vi beundra den då den gjorde flera störtdykningar mot vattenytan. Tyvärr kunde vi inte se att den lyckades fånga någon fisk. Nära tornet satt två rörsångare och sjöng i vassen och ett sävsparvspar dök upp då och då och hanen visade sig fint men kortvarigt i någon buske. 

Nätt och jämt synlig över trädtopparna kunde vi se en glada segla runt och långt ut över Åsnen ryttlade en fiskgjuse samtidigt som flera grågåsfamiljer på rad sam över sjön. Medan vi fikade vid den gamla badplatsen fick vi njuta av sjungande grönfink samtidigt som vi såg nötväcka och svartvit flugsnappare. Ute i viken höll ett fiskmåspar till och de visade upp sig fint då de flög runt. På tillbakavägen fick vi syn på två tornseglare som på sitt mycket eleganta vis svischade fram genom lufthavet på sina långa, smala vingar. Pilfink och skata mötte vi också.

Uno Pettersson

Tisdagens promenad längs Kalvsviks naturstig (20170613)

Promenaden genomfördes i solsken och ganska hård nordvästlig vind. Vinden gjorde troligtvis att vi inte hörde eller såg så många arter. Vid affären gladde oss en lärkfalk med snabba vingslag, under några korta ögonblick Längs kanalen hördes bofink, lövsångare, trädgårdssångare samt koltrast och vi kunde glädjas av flera bestånd av svärdslilja. Mellan bron och fågeltornet hade ett antal vildsvin passerat.  

Från tornet sågs ett grågäss, tornseglare, skäggdoppingar, fiskmås, fisktärna, skrattmås samt sävsparv. Rörsångaren var tyst och satt förmodligen och ”tjurade” i vassen. Vi passerade vackra ekdungar där Eva Åhman berättade om fornminnena.  

Fikan intogs vid gamla badplatsen, där en ljuvlig hembakad rabarberkaka serverades. Fåren på andra sidan stängslet hördes bräka och trodde att det var dags för mat. Vi fortsatte genom fårhagen till Nöjdasvens utsiktsplats nere vid sjökanten och var rörande överens om, att det borde röjas lite, så han kunde se vattenspegeln från sin stol. På hemvägen fick vi, under god tid, studera en råget samt se röd glada och en sparvhök.  

Slutligen kan man notera att denna naturstig har en fortsättning ÖSTER om stora vägen. Under nästa besök kan det vara värt att se vad som finns längs med den sträckningen.  

Anders Broman

 

Regn jaaa men varför just ida' (20170607)

Hösten, vintern och hela våren har varit skrämmande torra men idag kom regn så det stod härliga till. Just när vi skulle vara ute på gruppens sista fågelutflykt. Knappt en fågel att berätta om förrän efter fikat då regnet dämpades och sedan upphörde. Ett skäggdoppingpar verkade inte bekymra sig om vätan, konstigt vore det ju annars. De andra piggnade till då regnet försvann. Tornseglare swishade fram och rörsångare sjöng vid fågeltornet. Kanske fanns där en sävsångare också men den fick vi inte kläm på. Däremot enkelbeckasin, sävsparv, kanadagås och några skrattmåsar. En röd glada hängde i de starka vindarna uppe i luften. Svarthätta, trädgårdssångare och ärtsångare hördes på tillbakavägen och starar transporterade mat till hungriga ungar lite kors och tvärs. Uppe vid affären fanns några ladusvalor, en grönfink och både pilfink och gråsparv.

Efter dagens utflykt, som är den första av fyra i Lektion 6, har vi sammanlagt fått ihop 98 fågelarter. Ska vi klara ett hundra?

Blåst och stundtals regn (20170531)

Inget av förra veckans väder finns kvar. Istället var det frisk nordvästlig vind, +12, grått och stundtals regn. Men faktiskt rätt härligt ändå. Lärkfalken visade upp sig fint men ladusvalorna vi såg strax innan var som bortblåsta. På udden sågs skratt- och fiskmås och vid Karinön fanns grå- och havstrut. Och storskarvar dessutom. Vid Stora Björnön stod en gråhäger bland stenarna men fiskgjusen fick vi inte se. På den lilla holmen ruvade storlommen medan partnern vaktade en bit ut i sundet. I skogen sjöng grönsångare och svarthätta.

Ingen sol men välvilligt inställda fåglar (20170530)

Innan vi ens hade börjat var fiskgjuse noterad av de först anlända kursdeltagarna. Den visade upp sig fint både synligt och ljudligt. Strax senare var lärkfalken lika vänlig. I slutet av dagens utflykt kunde vi avnjuta falken på ännu närmre håll. På spetsen av åsen visade flera arter upp sig nära och fint. En storskrakshona skyndade sig undan följd av minst 13 ungar. 


Storskrake. Foto Bengt Elmquist

Gräsänder och sädesärla höll till på udden, en häger flög förbi och skrattmåsar och fisktärna jagade insekter över vattenytan. På en stensamling vid Karinön fanns storskarv, havstrut och gråtrut. Fiskmåsar flög förbi, likaså en glada. Strax norr om udden upptäcktes fem fiskande storlommar och senare kunde vi se en lom ligga och ruva på en holme. Grönsångare, bofink, lövsångare, svarthätta, gärdsmyg och koltrast sjöng i skogen längs sjön.


Storlom. Foto Bengt Elmquist

 

Soligt, vindstilla och fint (20170524)

Dagens utflykt gick ut till spetsen på Jägareåsen. Fiskmås, gråtrut och havstrut iakttogs, likaså ett par lärkfalkar som hördes och visade sig fint. Norr om udden kretsade en bivråk, troligen sträckande mot norr. Fem storlommar fiskade och en av dem kom helt nära. Mycket tjusigt. Storskrake flög förbi och några storskarvar satt på stenarna vid Karinön. På återvägen lyssnade vi på rödhake, lövsångare, svartvit flugsnappare och trädpiplärka. En spillkråka skymtades och hördes. 


Storlom. Foto RY

På rundan söderut längs stranden kunde vi studera gråhäger och en fiskgjuse som landade i en torrtall. Senare hade vi en spelflygande fiskgjuse högt ovanför oss. En grönsångare, en gök och en skogsduva sjöng. Drillsnäppan gäckade oss länge men till sist kunde vi se den springa omkring på en berghäll.

Soligt och fint (20170523)

Vi samlades och utgick från den nordligaste av parkeringsplatserna i Helgöreservatet. Först gick vi söderut och vi fick fina observationer av storlom, fiskgjuse, gräsand, fiskmås och kanadagås. I skogen sjöng grönsångare och en spillkråka flög förbi. Drillsnäppa skymtades. 


Gräsand. Foto Thomas Hedrén

Vi vände sedan norrut och fikade ute på Jägareåsens spets. Sädesärla sågs nära, alla andra arter sågs på ganska långa håll. Men med tubkikare hittade vi havstrut, gråtrut, storskarv och fisktärna. På återvägen hördes och skymtades en lärkfalk.


Storskarv och havstrut. Foto Torgil Toft


Fiskgjuse. Foto RY

 

Härligt med lite lätt regn! (20170517)

I natt och en stund på förmiddagen kom det regn. Det har intevarit kallt och fåglarna visade god aktivitet. Vi lyssnade in grönsångare, trädpiplärka, skogsduva och blåmes innan vi kom fram till reservatets norra del. Där sjunger en mindre flugsnappare! Den är ovanlig hos oss och endast några få ses. Så här lät den http://spugg.se/fagelljud/20170517_mindre_flug_69.mp3 


Mindre flugsnappare. Foto RY

Efter en stunds letande fortsatte vi promenaden och fick fina obsar på svartvit flugsnappare och trädpiplärka. Grönfink, svarthätta och trädgårdssångare sjöng och vid Lövsjön låg ett storlomspar.

Efter kursen återvände jag till reservatets norra del på egen hand och kunde studera den mindre flugsnapparen mer. Bilden togs då. På den här extraturen hittade jag också mindre hackspett men så är det att skåda fågel. Man kan aldrig lova något i förväg, det blir som det blir.

Pigga fåglar, nu har värmen kommit! (20170516)

"Bra, nu kommer alla fågelskådarna. Om jag sitter här på grenen kan alla se mig. Och om jag sjunger lite kan alla höra mig". Så tror jag skogsduvan i trädet intill parkeringen hade tänkt ut det. Juste tänkt!


Grönsångare. Foto Bengt Elmquist

Undrar om inte grönsångaren, svartvita flugsnapparen, trädpiplärkan, större hackspetten och grönfinken hade tänkt ungefär likadant. De visade i alla fall upp sig jättefint för oss. Så gjorde även nötväcka och rödhake. 


Svartvit flugsnappare. Foto Torgil Toft

Men kanske var det dagens värme som fick fåglarna att vara mer ljudliga än vid förra veckans besök i naturreservatet. 


Rödhake. Foto Bengt Elmquist

De andra fåglarna var kanske lite mer diskreta men taltrast, koltrast, lövsångare, svarthätta, trädgårdssångare, entita, gök, kungsfågel, domherre och spillkråka hördes eller sågs på promenaden. 


Fikapaus

Två vråkar på avstånd var förstås svåra men den ena var en bivråk. Nära parkeringen upptäckte vi ett bo av bofink och intill häckade nog blåmes i en holk. 


Ormvråk med ruggningsluckor. Foto Torgil Toft

Fint i bokskogen men kallt i luften (20170510)

Bara ett par plusgrader när vi samlades på parkeringen vid reservatet men svag vind och klar himmel. Rätt tyst i skogen, på hela promenaden hördes bara en grönsångare mot fem igår. En trädkrypare sökte föda intill stigen. Skogsduvor hördes och tal- och koltrast sjöng. I granskogen sjöng en kungsfågel. Vid det lilla torpstället flög blåmes, talgoxe, nötväcka och svartvit flugsnappare omkring, kanske i diskussioner om hur holkarna skulle fördelas. En större hackspett trummade.


Fiskgjuse. Foto RY

Mitt i fikapausen kom två fiskgjusar kretsande och vid Lövsjön sågs storskrake, knipa, gräsand och födosökande ladusvalor. En grönsångare sjöng sporadiskt intill. I hästhagen sågs entita, nötskrika och en rödhake. och där hördes spillkråka och grönfink.

Bokskogen grönskar! (20170509)

När vi samlades på parkeringen vid Bökeskogens naturreservat sken solen från en molnfri himmel. Under förmiddagens lopp växte molnen till sig och en kort stund fick vi nederbörd av något slag på oss. Fåglarna var lite dämpade i den kyliga luften, sjöng en strof lite då och då. Grönsångare hördes på flera platser, likaså trädpiplärka, lövsångare och svartvit flugsnappare. 


Grönsångare. Foto Thomas Hedrén

En stenknäck kom från ingenstans och försvann kvickt vidare ut i bokskogen. En överflygande mindre korsnäbb syntes inte alls men vi hörde den. Taltrast och koltrast liksom talgoxe och blåmes hördes och sågs. 


Mindre hackspett. Foto Thomas Hedrén

På två platser sjöng skogsduvor och på en tredje flög paret ut från boet, beläget i ett bohål utmejslat av spillkråka ett tidigare år. Vi såg inte någon spillkråka men en mindre hackspett visade sig kanonfint. Och på en annan plats arbetade ett par större hackspett med bobygge i ett dött lövträd. Vid Lövsjön sågs korp, ormvråk, fiskmås och en kniphanne.


Större hackspett. Foto Thomas Hedrén

Idag blev det tjäder, järpe och tornfalk (20170426)

Den fjärde gruppens besök i Kråketorpsreservatet bjöd på något varmare och mer behagligt väder. Fåglarna verkade också uppskatta dagen. Vi fick lyssna och se på de arter som de tidigare grupperna hade fått uppleva. Dessutom visade sig grönsiska och bofink fint, en sädesärla flög förbi och orrarna spelade när vi steg ur bilarna. Domherre sågs och talltita sjöng längs vägen ner till ån.


Orre. Foto Bengt Elmquist

På andra sidan ån sjöng och visade sig en gärdsmyg. En tornfalk landade i en torr gran och strax därpå skrämde vi upp en tjäderhöna som tryckte intill stigen. Någon minut senare var det dags igen men den här gången var det en järpe som for iväg i riktning österut. Den satt något tiotals meter från infotavlan där stigen viker av mot Skärgöl. Om nu någon har lust att leta vidare. Tyvärr var vi bara några få i tätgruppen som hann se fågeln. Ringduvor och en korp flög förbi.


Tornfalk. Foto Bengt Elmquist

Både på dit och på hemvägen försökte vi återfinna gårdagens ringtrastar men utan resultat. Men dubbeltrastar och stenskvätta sågs. Några av oss stannade till vid kvarnen i Tolg och där sågs ett par forsärlor.

 

Fågeltomt men snygg avslutning  (20170425)

Dagens cirkeldeltagare kämpade sig runt leden i kråketorpsreservatet på ett hedervärt sätt. Bra men lite kyligt väder och få fåglar. Sjungande järnsparv, gärdsmyg, bofink och rödhake avlyssnades. Ett par ringduvor flög förbi. Inga orrar, inga mesar, inga trastar, jo en vettskrämd koltrast som några i täten fick en skymt av. Vi, rättare sagt halva gruppen, stannade till vid fälten i Kråketorps by. Dubbeltrast, björktrast, skata, kaja och tofsvipa noterades. OCH.... bortom två exemplar av långhornade highland cattle studsade två ringtrastar omkring i betesmarken. Sjunde fyndet i Växjö kommun i år. 

Klart väder men kyligt (20170419)

Orrarna spelade på också idag och mycket annat var sig väl också likt från gårdagens besök. En nötväcka visade sig fint, likaså järnsparven. Flera rödhakar sjöng och en ormvråk och en sparvhök kretsade runt högt över oss. Vid fikapausen fick vi närgånget sällskap av ett par tofsmesar och innan dess fick vi en skymt av en trädkrypare. Ringduvor flög förbi och underhöll också med sin dova sång. På väg hem stannade vi till i Kråketorps by där vi såg ett par dubbeltrastar och en trana.


Nötväcka. Foto RY

 


Järnsparv. Foto RY

 

Få fåglar men flådig natur (20170418)

Kylslagen luft med sol och lite vind. Vi tog oss runt den markerade leden genom reservatet inklusive den som går till lilla Skärsjön. Fåglarna var väldigt återhållsamma, kanske p g a det kalla vädret. Två spelande orrar hördes från P-platsen och vid reservatgränsen satt en sjungande järnsparv i en grantopp. 


Trana i Kråketorpsreservatet. Foto RY

Nötväcka hördes och senare också större hackspett, grönsiska, talltita och bofink. Vid ån blev ett par skogssnäppor lite oroliga och en trana syntes i norra skogskanten. Två grågäss flög på hög höjd mot sydväst. Blåsippor blommande i sluttningen.

 

Inte så magiskt kanske (20170405)

Ett lågtryck passerade med friska vindar och stundtals regnigt och grått. Ingen hitt alltså men det bättrade sig framåt kvällen. I sjön sågs ungefär samma arter som de tidigare grupperna fått se. Sothönsen nojsade med sitt och kniporna med sitt. En häger landade en kort stund och en skogssnäppa spelade en stund. Salskrakshonan sågs igen.


Kricka. Foto RY

I uggleskogen hade vädret lugnat ner sig och halvmånen skymtades lite då och då. Sparvugglan kom snällt fram och visade sig fint. Tillbaka på parkeringsplatsen fick vi avnjuta kattugglans konsert och nu spelade enkelbeckasinen i månskenet över sjön.

PS. På väg hem stannade jag i närheten av Hermanstorp och minsann, här sjöng en pärluggla i månskenet medan sjöorrar sträckte under stjärnorna. Här finns en ljudinspelning! Sjöorrarna hörs ibland i bakgrunden.

En "magisk" kväll (20170404)

Fint väder gjorde kvällens besök vid  Lilla Attsjön och skogen vid Råsarna "magiskt" som ett par av deltagarna uttryckte det. Vid sjön sågs vigg, knipa, bläsand, kricka och gräsand. Flera tiotal sångsvanar fanns kvar. Sjutton tranor sträckte mot norr efter att ha dröjt lite på vingslagen över den lockande våtmarken.


Tranor. Foto Bengt Elmquist

Tofsvipor och enkelbeckasiner spelade och två skogssnäppor landade på en gyttjesträng. Sothönor skränade som vanligt, likaså skrattmåsar. En fiskmås flög förbi och en sävsparvshanne poserade föredömligt.


Enkelbeckasin med sin ostreckat vita mage. Foto RY

Framåt åttatiden kom vi ut i uggleskogen vid Råsarna. Kol- och taltrast sjöng, likaså en rödhake. Sparvugglan reagerade också ikväll på "rivalen Roland" och visade sig nära och bra i det skarpa månljuset. 


Sparvuggla. Foto Bengt Elmquist

Vi återvände sedan till parkeringen vid Lilla Attsjön där kattuggleparet hördes nära. Samtidigt passerade visslande sjöorrar ovanför oss med stjärnor och stjärnbilder i bakgrunden. 

 

Sparvuggla och kattuggla (20170329)

En hel del sångsvanar fanns i Lilla Attsjön också ikväll, likaså krickor och sothöns. Dock bara två skrattmåsar, de andra gick väl runt på någon betesvall i närhet. Vigg och enkelbeckasin sågs och bläsand och skogssnäppa var nya arter på fågelkurslistan.


Sparvuggla. Foto RY

Efter besöket vid sjön for vi upp till herråkravägen och gick en bit på skogsbilvägen öster om Råsarna som är ett myrområde i den moränbundna tallskogen. Sparvugglan reragerade omedelbart på härmning och ikväll fick vi se den i siluett mot himlen. Vår utflykt avslutades med ett kort stopp på parkeringen vid Lilla Attsjön. Ett kattugglepar höll konsert helt nära medan en hanne hördes på avstånd från byn söder om sjön.

 

Fin kväll (20170328)

Efter en dag som kanske var årets varmaste besökte vi Lilla Attsjön. En liten vind störde så det var lite svårt att höra krickorna, sothönsen och enkelbeckasinerna som sågs. Andra våtmarksfåglar var vigg, knipa, gräsand, sångsvan, tofsvipa, trana och skrattmås. En fjällvråk satt i en torrgran på sjöns östra sida och kvällens mest ovanliga art var större strandpipare. En ensam fågel sökte föda på en gyttjesträng mitt i sjön.


Sångsvanar. Foto Thomas Hedrén

Vid sjutiden körde vi upp till herråkravägen och gick söderut vid Råsarna. En koltrast anades på avstånd, likaså kanadagäss. Efter en stunds härmande svarade en sparvuggla, först en bit bort, sedan helt nära. Kvart över åtta tystnade den.

 

Nu är det dags (20170305)

Den 14 mars börjar fågelkursen för grupp A. Som framgår av kalendern går första utflykten till kommunens sydöstra hörn, jordbruksområdet Nisten i Nöbbele. Det är en gammal sjöbotten, platt som en pannkaka, som lockar till sig rastande gäss, svanar, rovfåglar och mycket annat. Under länken Lektion 1 till vänster finns bilder på arter som vi kanske kan träffa på. Det är bara att plugga igång!

Vi träffas vid VAIS-torpet för samåkning till Nisten. Ni som vill kan köra direkt till vägskälet nära Södra Udde, se kartorna. Vi kommer dit kl 8.00.

  

Ta på er skor och kläder för naturvistelse för en ca två kilometer lång promenad. Ungefär vid halvtid är det fikadags. Vi avslutar det hela vid tolvtiden.

Fler fåglar idag! (20170322)

Dagens väder var som gårdagens, rätt blåsigt med sol ibland. Bofinkarna blir fler och fler, likaså björktrast och stare. Gröngöling och spillkråka noterades liksom ormvråk och glada. Dubbeltrast och björktrast sökte föda på en betesvall. Korp, kråka och kaja flög förbi. På Nistingsholme mötte vi ett gäng mesar, entita, blåmes, talgoxe, talltita, tofsmes och stjärtmes. Också nötväcka fanns med i gänget som övervakades från torrakan av gulsparvsparet. Ringduvor flög förbi. 

På Nisten betade två sångsvanar. Sju tranor väsnades i söder men endast tre grågäss idag. Flera sånglärkor sjöng och tre ängspiplärkor rastade. Fyra sävsparvar landade väl synliga i videt intill stora kanalen. Tofsvipor flög förbi.


Sångsvan. Foto RY

 

Trädlärka och varfågel, inte illa! (20170321)

Växlande molnighet och lite blåsigt också idag. En dubbeltrast sjöng och en trädlärka sträckte över lockande mot norr. Från skogen hördes gröngöling och spillkråka och en gulsparv lockade från en torraka. Innan dess flög en varfågel förbi och en stund senare återvände den samma väg. Först ryttlade den en kort stund över naturbetesmarken. 


Varfågel. Foto Torgil Toft

Stare, ringduva, skogsduva, korp och kaja sågs flyga. En trana visade sig fint, likaså ormvråk. Några grågäss betade och tofsvipa och glada flög förbi. I kanalen rastade några krickor och ett gräsandpar flög förbi. Sånglärkor sjöng och tre gulsparvar var förvånansvärt orädda.


Sånglärka. Thomas Hedrén

 

Friska vindar (20170315)

Dagens besök med B-gruppen på Nisten bjöd på friska vindar och solsken. Inte särskilt lättskådat och inte särskilt mycket fågel. Men en del blir det alltid! Glada, ormvråk och adult havsörn sågs, den senare tyvärr ganska långt bort. Sånglärka sjöng och tofsvipor och ringduvor flög förbi ganska nära medan grågässen betade. En grupp sädgäss sträckte österut och samma väg tog ungefär lika många storskarvar. På bilden ser man att de är i häckningsdräkt med mycket vitt på huvudet och med tydlig vit lårfläck. 


Storskarvar. Foto RY

 

 


Sångsvan. Foto RY

 

Gröngöling ropade och entita och stjärtmes sökte föda i slyet längs kanalen. Tre par tranor gick intill tjugo sångsvanar. Jag körde förbi Lidhem på hemvägen och fick bilder på bläsgäss med svartstrimmiga magar. Synd att de idag inte valde Nisten istället så att alla kunde få se dem!


Bläsgäss vid Lidhem. Foto RY

Färre fåglar på Nisten än jag trodde (20170314)

Solen kunde anas med ville inte riktigt visa sig ordentligt. En lite snålkall vind tog bort lite av vårkänslan och antalet fåglar var lägre än jag trodde att det skulla vara. Men 19 arter blev, se länken kryssade arter till vänster. Röd glada och ormvråk visade sig fint, likaså grågås, trana och sångsvan. Sånglärka, blåmes och dubbeltrast sjöng. I en buske satt en spetsad näbbmus, typiskt för varfågel att göra så men vi lyckades inte få se någon varfågel. Vi gick en avstickare upp till Loviselund där en hökuggla setts i vinter men den visade sig tyvärr inte. Stora flockar med starar, björktrastar, tofsvipor och kajor flög upp från fälten på västra sidan. Kråka och korp tog sig ett spaningsstråk över fälten.


Röd glada, Loviselund. Foto RY

 

Nu närmar det sig (20170228)

I mars börjar fågelkurserna. Jag ser fram mot starten och hoppas att vi ska få se många intressanta fåglar under våren. Under Lektion 1, se länk till vänster, har jag plockat ihop lite bilder på de arter vi kanske kan få se på första träffen. Studera med hjälp av en fälthandbok hur de olika arterna ska kunna skiljas åt när man ser de (eller hör dem). 

 

Vårens fågelkurser är fulltecknade med måtta! (20170110)

Nu har jag studerat anmälningarna och kan konstatera att 72 personer har anmält sig! Jag tycker att det är roligt att hålla i dessa fågelkurser men nu klarar jag inte av att låta alla anmälda vara med. Jag tvingas tyvärr dra en gräns och väljer då att dra den efter de 54 först anmälda. De aderton sist anmälda kan tyvärr inte vara med. Tråkigt men så är det.

Mål för kursen

Deltagarna ska med kursens hjälp få kunskaper om fågelarter som förekommer i Växjös närhet. Kursen ska visa hur arterna kan skiljas åt på utseende och läten och ge insikter om förekomst, vanor och beteenden.

För dig som inte varit med tidigare.

Kursen består av sex träffar, fem på förmiddagar och en på kvällstid, samtliga i fält utomhus.  Samling är alltid på parkeringen vid VAIS-torpet. Det är också möjligt att ansluta vid utflyktsmålet. Det finns angivet i Kalendern.

  • Klädsel och skor för utomhusbruk

  • Enkel matsäck

  • Kikare och fågelbok, gärna Fågelguiden eller Norstedts fågelbok (se ovan)

  • Penna och anteckningsbok

Studieuppgifter

Till vänster finns några texter som är en del av kursens innehåll. Läs och studera

  • Fåglar i Växjö kn (VFK)

  • Introduktion till att se på fåglar (pdf)

  • Fågelgrupper (pdf)

  • Fåglarnas fysiologi (pdf)

Litteratur

Fågelboken är förstås den viktigaste kurslitteraturen. Ett komplement är Naturegate som finns på Nätet. Det är svensk- och finskspråkig webbplats med texter, bilder, läten och mer. 

Övningsuppgifter

Under länken Övningsuppgifter kan man fundera på vilka fåglar som visas eller som hörs

Artportalen

Använd Artportalen för att studera vilka fåglar som ses i växjötrakten och i övriga Sverige.