Fåglar i och runt 
Växjö
hösten 2015

 


Fågelbokstips

roland.ylven5€telia.com  
0702504147              


Observationer i Svenska landskap


Observationer i Växjötrakten

 

 

Kartor

 

En annan och bättre karta över Sverige, klicka här

Havsörnar LIVE i Estland

Klicka här för att 
se hur man använder 
Naturvårdsverkets kartor

 

Övningsuppgifter

Kalender

Dessa arter har vi sett!
Kryss
 

Skriv ut krysslista
Krysslista

Växjöfåglar
Fåglar i Växjö kn (VFK)

Skåda fåglar
Introduktion till att se på fåglar (pdf)

Fågelgrupper (pdf)

Fåglarnas fysiologi (pdf)

Fågelbok på nätet
Naturegate
 

Platser vi besökt

Kartor

 

Här finns bilder och texter från tidigare kurser

Våren 2015

Hösten 2015

 

 

 

 

Höstens fågelkurser (20160616)

Nu har jag studerat anmälningarna och kan konstatera att 47 personer har anmält sig. Eftersom jag tycker att det är roligt att skåda fåglar i ert sällskap väljer jag att ha fyra grupper så att alla som vill också kan vara med. Jag återkommer med tider och annan planering.

Roland

 

Natt i Attsjö (20160616)

Enkelbeckasin med ungar. Foto Thomas Hedrén

Det blev full fart i Attsjö, hela parkeringen fylldes med bilar. Det var trevligt att träffa de tre grupparnas deltagare samtidigt men det var tråkigt att knotten var så många. Men det berodde väl på att vädret var så fint, vindstilla och varmt. Någon citronärla fick vi inte se men enkelbeckasinerna bjöd på uppvisning medan en vattenrall grymtade från gungflyn nära tornet. Skrattmåsar stod för ljudkulissen medan sångsvan, tofsvipa, gräsand, kricka, vigg och knipa sågs. Ibland hördes spelande grönbena.

Framåt elva körde vi några kilometer norrut och parkerade längs vägen till Herråkra. En nattskärra spelade vid Råsarna helt nära vägen. Vi gick rundan förbi Tubbagöl och Kattafly och fick då höra ytterligare två nattskärror. I vägkanten fanns två lysmaskar (Läs mer). 

Några nappade på idén att återvända till tornet vid Lilla Attsjön. I månskenet spelade en småfläckig sumphöna intill tornet och månen speglade sig i vattenytan. En sothöna hördes.

Tack så mycket för vårens trevliga möten och tack för den lilla gröna bilen som visade sig ha ett betydande värde. Innehållet kommer omvandlas till någon nyutgiven ornitologisk litteratur.

Enkelbeckasin. Foto Thomas Hedrén

 

Sommarnattens fåglar (20160610)

På onsdag den 15 juni avslutar vi vårens fågelkurs med en gemensam kvälls- och nattutflykt för de tre grupperna. Sommarnatten kan vara fylld med spännande fåglars ljud. Vi besöker fågeltornen vid Lilla Attsjön som ligger mellan Furuby och Dädesjö. Det låga kvällsljuset underlättar spanandet över sjön med sina skrattmåsar, sångsvanar och tranor. Med tur hittar vi citronärlan som sågs senast häromdagen. Kanske visar sig skedand och smådopping. Här kan vi lyssna på enkelbeckasin, skogssnäppa och grönbena.

 Runt 22.30 tar vi oss ut i attsjöskogarna för en nattlig promenad som vi hoppas ska bjuda på nattskärra och trädlärka. Kanske ropar någon sommarpigg pärluggla. Här finns inspelning av nattskärror och hornugglor som jag gjorde på Öland för några dagar sedan. Här finns också förra årets småfläckiga sumphöna.

Nattskärra        Hornuggleungar          Småfläckig sumphöna  

 

Ta med matsäck och skydd mot mygg och knott. Mygghatt och tunna handskar är inte dumt alls. Det kan vara rätt kallt på natten så ta med en kläder för 3-4 graders temperatur. Vi ska bara gå på vägar.

Samling vid vattentornet på Teleborg klockan 19:00
eller
på parkeringen vid Lilla Attsjön kl 19:30.

Välj att delta till ca 01:30
eller 
avbryt tidigare om du föredrar det. 

Varmt också idag  (20160531)

Vi kämpade på i värmeböljan och fick väl se ungefär samma arter som tisdagsgruppen. När de flesta tittade nedåt för att hålla ordning på mackor och kaffekopp for en lärkfalk förbi så snabbt så knappt någon fick se den. Buskskvättan var desto snällare. Bilderna på buskskvättan är tagna med mobiltelefonen genom tubkikare. Det fungerar ganska bra men kräver lite träning. 

 


Buskskvätta


Samma buskskvätta


Sånglärka


Ladusvala


Pilfink


Brun kärrhök

Fåglar i jordbruksmark (20160531)

På torsdag den 2 juni är det C-gruppen 

som får chans att lära känna fåglar i jordbrukslandskapet. Jag vill visa mina gamla hemmamarker i Högnalöv som är en gammal by i Uråsa. Fåglar som vi bör få se är sånglärka, pilfink, törnsångare, buskskvätta, trädpiplärka och ladusvala. Kanske också storspov och gröngöling. Dessutom några rovfåglar och en del annat. Samling är som vanligt vid vattentornet på Teleborg klockan 07.30 eller längs vägen sydväst om Högnalöv kl 07.50 (se kartan).

Läs på i boken om sångare, buskskvätta, piplärkor, svalor, spovar och fältsparvar.

 

 

Bra utdelning! (20160531)

Sommarvärme och varmt. A-gruppens besök söder om Högnalöv gav kanske inte så mycket men buskskvättorna visade upp sig fint. Vid bilarna sjöng en ärtsångare.

Vi åkte sedan ner till Barnsjön och gick ut till Djurle våtmark. Vi såg en kull gärdsmygar och senare en dito stjärtmesar. Från tornet vid Barnsjön såg och hörde vi rörsångare. En gransångare sjöng intill stigen. Från tornet såg vi häger, kricka, gräsand, vigg, sångsvan och knipa.  En skogssnäppa passerade snabbt förbi. Några ladusvalor hämtade byggmateriel och tornseglare jagade över vattnet. Skrattmås, fiskmås och en havstrut (3K) stod på en revel i sjöns mitt och fick en stund sällskap av en storspov. Ytterligare en storspov sågs någon minut senare. En sävsparv sjöng från en videbuske hitom sjön. Glada och brun kärrhök jagade när dagens klo passerade rakr över oss, en lärkfalk. Jag tar med en bild från förra året, lärkfalkar är ju så tjusiga.

A-gruppen har nu sett 80 arter och total har vi 89. Ska vi klara hundra?

Fåglar i jordbruksmark (20160529)


På tisdag den 31 maj är det A-gruppen 

På torsdag den 2 juni är det C-gruppen 

som får chans att lära känna fåglar i jordbrukslandskapet. Jag vill visa mina gamla hemmamarker i Högnalöv som är en gammal by i Uråsa. Fåglar som vi bör få se är sånglärka, pilfink, törnsångare, buskskvätta, trädpiplärka och ladusvala. Kanske också storspov och gröngöling. Dessutom några rovfåglar och en del annat. Samling är som vanligt vid vattentornet på Teleborg klockan 07.30 eller längs vägen sydväst om Högnalöv kl 07.50 (se kartan).

Läs på i boken om sångare, buskskvätta, piplärkor, svalor, spovar och fältsparvar.

 

Törnskata och brun kärrhök  (20160525)

Besöket i Högnalöv och vid Djurle våtmark gav fina observationer av brun kärrhök, glada, pilfink, sånglärka, buskskvätta, törnskata, törnsångare och trädpiplärka. En fasan hördes och i Djurle våtmark hade tranparet med sig två små ungar. Där fanns också några krickor samtidigt som en rörsångare och en gransångare sjöng ganska nära fågeltornet.

B-gruppen har nu sett 73 arter, ska vi klara hundra?

 

 

Fåglar i jordbruksmark (20160522)


På onsdag den 25 maj är det B-gruppen som får chans att lära känna fåglar i jordbrukslandskapet. Jag vill visa mina gamla hemmamarker i Högnalöv som är en gammal by i Uråsa. Fåglar som vi bör få se är sånglärka, törnsångare, buskskvätta, trädpiplärka, ladusvala, storspov och gröngöling. Dessutom några rovfåglar och en del annat. Samling är som vanligt vid vattentornet på Teleborg klockan 07.30 eller längs vägen sydväst om Högnalöv kl 07.50 (se kartan).

Läs på i boken om sångare, buskskvätta, piplärkor, svalor, spovar och fältsparvar.

 

Två bilder (20160522)

Thomas Hedrén har skickat ett par bilder från utflykten till Jätfjorden. 

Två tosteblåvingar. Foto Thomas Hedrén

Grönsångare i bokskogen vid Bråten. Foto Thomas Hedrén

 

Bra dag vid Jätfjorden (20160516)

Förra veckans sommarväder ersattes i helgen av kyla och regn som dock hann försvinna till dagens utflykt till Jätfjorden. Visst var det mest moln men solluckorna blev större och större. Vi fick uppleva en hel del fåglar och nya för året blev tornseglare och en svårflirtad törnskata. Tyvärr hann inte alla se den men några fick se den på nära håll. Ny var också en drillsnäppa som stannade till på en liten sten utanför klippan vi stod på. Andra arter idag har varit glada, fiskgjuse, fisktärna, skedand, grönsångare, skogsduva, storskarv och spillkråka. Elva spovar landade intill Harö men det gick inte att avgöra om det var  små- eller storspov. Likadant var det med tärnorna. Fisktärna fanns där men fanns det också silvertärnor? En flock tog höjd och drog mot sydost. Undrar om inte det var silvertärnor? På vägen ner till sjön hördes talltita, kungsfågel, trädgårdssångare och svarthätta så det blev rätt många arter idag.


Glada flög förbi rakt över oss

 

17 maj A-gruppen, dags för en ny skådarrunda (20160516)

Vi ses imorgon, samling som vanligt vid Vattentornet på Teleborg. Det går också att komma direkt till parkeringsplatsen strax söder om bron över Aggån i Jät, se karta. Hoppas att vinden dämpar sig till imorgon.

 

Inga silvertärnor men trädgårdssångare (20160512)

Strålande väder även idag. Norr om parkeringen, vid Aggån, hördes en enkelbeckasin. På promenaden till Jätfjorden fick vi höra årets första trädgårdssångare. Vi kunde jämföra med svarthättan som ju är en nära släkting, I bokskogen fanns grönsångare, gök och skogsduva. Det var lugnt vid Jätfjorden, inga sträckande flyttfåglar över huvud taget. Men havstrut, fisktärna, skäggdopping och vigg fick vi se. På hemvägen hördes sjungande kungsfågel och över skogen kretsade två fiskgjusar.

Vi fick se silvertärnor! (20160511)

Maj är en härlig månad. B-gruppen har besökt Jätfjorden söder om Bråten. Strålande väder med kungsfågel, svarthätta, gransångare, spillkråka, skogsduva och grönsångare längs vägen ner till en berghäll på fjordens östra strand. Elva silvetärnor tog höjd över viken och passerade snabbt över oss mot sydost. Fem skedänder rastade ute vid Harö där fiskgjuse och havsörn också sågs. Uppåt hundra grågäss landade vid Björkholmarna. Tranor sågs också, likaså några fisktärnor som passerade förbi nära. Skäggdopping, knipa och storlom sågs på längre håll.


Trana över Jätfjorden vid Bråten

 

Jätfjorden i maj (20160428)

Vårens femte utflykt går till Jätfjorden, Åsnens östra del. Här finns chans att få se flyttande fåglar som tvärar över Götaland på  sin väg till nordeuropas tajga, tundra och ishavskust. Och sedan finns ju förstås våra egna häckande fåglar i området så om vädret är bra bör det bli en innehållsrik tur. Turordningen är lite omkastad enligt följande:

11 maj B-gruppen
12 maj C-gruppen
17 maj A-gruppen

Putsa kikarna och läs på om tärnor, duvor och sångare!

 

Prästanäset (20160428)

Dagens utflykt fick hyfsat väder med undantag för sista halvtimmen som bjöd på regn, hagel och åska! Men vi klarade oss helskinnande tillbaka till bilarna. Orre hördes på avstånd när vi parkerat bilarna men redan innan dess hade vi få se ett storlomspar från vägen i sjöns nordligaste del. En tofsmes bruddade på intill vägen och en talltita sjöng. Tre större hackspettar var en för mycket så det var ett himla farande en stund innan ordningen var återställd. Vid Kalv, som den grunda viken på östra sidan kallas, passerade en fiskgjuse snabbt förbi. 

 

Prästanäset (20160426)

På torsdag den här veckan 28 april har C-gruppen sin utflykt till Prästanäset. Samling som vanligt vid vattentornets parkering eller strax söder om viadukten i Fägerstad.

 

Prästanäset (20160426)

Lite blåsigt idag med kalla vindar från sydost. Men inne i skogen var det vårligt behagligt. Småfåglar sjöng men det var förtvivlat svårt att få syn på dem. Bofinkarna visade upp sig, likaså sädesärlan. Och nötväckorna gjorde nya nötväckor utan att skämmas. Hörda men inte sedda var järnsparv, kungsfågel, gärdsmyg, trädpiplärka och lövsångare. Och när vi försökte upptäcka en sjungande tofsmes kom en havsörn på hög höjd och förstörde chansen att få se den lilla tofsisen. Alla tittade uppåt istället för att leta efter den i tallkronan. Vid sjön fanns en storlom och en kricka och vid viken som kallas Kalv sågs en ladusvala, tranor, fiskgjuse och tre ormvråkar. 

 

Klockaregöl (20160421)

Så har då C-gruppen fått besöka Klockaregöl i Ör. Lite kyligt idag men skrattmåsarna väsnades och for runt som vanligt. Sångsvan och trana ruvade och årets första ladusvala flög förbi. Lövsångaren är också nyanländ. På hemvägen stannade vi vid Helgasjön där ett storlomspar visade upp sig bra.

 

C-gruppen, nu är det dags! (20160420)

På torsdag den här veckan har C-gruppen sin utflykt till Klockaregölen. Läs på i förväg om grupperna simänder, dykänder, gäss och svanar. Samling som vanligt vid vattentornets parkering.

 

Dagens utflykt till Prästanäset (20160420)

Vi hade i alla fall tur med vädret, strålande solsken och måttliga vindar. Vi såg inte så jättemånga fåglar men vi kunde hälsa lövsångare, trädpiplärka och järnsparv tillbaka efter vintern. Dagens bilder är inget vidare men lite kul ändå. Hur kan man se att det är en järnsparv? Kolla boken!

 

 

En talltita visade sig fint men den är svår att skilja från entita. 

     

 

 

 

I sjön sågs storlom, grågås, fiskmås och gråtrut. 

 

 

Tre havsörnar uppvaktades av ormvråkar som sedan avlöstes av en korp. 

 

B-gruppen, nu är det dags! (20160418)

På onsdag den här veckan har B-gruppen sin utflykt till sjön Rottnen. Läs och lyssna i fälthandboken gärna på lommar, fiskgjuse, trastar, måsar och finkar. Vi samlas 07.30 vid Vattentornet på Teleborg eller klockan 08.00 i vägkorsningen 100 meter söder om järnvägsviadukten i Fägerstad (nära platsen för ugglekvällen).

 

Vårens fjärde träff är för B-gruppen onsdagen 20 april (20160406)

Håll noga koll i kalendern som finns här till vänster! Fjärde träffen går till Rottnen och handlar om våra stora klarvattensjöar med storlom, fiskgjuse och kanske drillsnäppa. I den omgivande barrskogen ska vi kunna se och höra trastar, järnsparv och rödhake. Några av våra mesar borde också visa sig.

Vi samlas alltså 07.30 vid Vattentornet på Teleborg eller klockan 08.00 i vägkorsningen 100 meter söder om järnvägsviadukten i Fägerstad (nära platsen för ugglekvällen).

Grupp A och C gör samma utflykt en vecka senare.

 

Klockaregölen (20160406)  Här finns en liten extra övning om änder

Inte lika fint väder idag som igår. Men det kunde ha varit värre. Vi slapp regnet men vinden var frisk och kall. Bland det första vi fick se var en havsörn som slog sig ner ute i sjön och sedan i strandskogen intill. Kråka och skrattmåsar försökte mota iväg den med tveksamt resultat. En glada sågs redan från parkeringen. I sjön fanns samma arter som vid gårdagens besök men intill tornet hörde och såg vi gransångare, taltrast, nötväcka och gärdsmyg. När vi kom till parkeringen sjöng och visade sig en rödvingetrast som alla tyvärr inte fick se ordentligt.

 

Klockaregölen (20160405)

Dagens utflykt gynnades av härligt vårväder. Vi har besökt Klockaregölen i Ör med sitt bekväma och lättillgängliga fågeltorn. I sjön fanns förutom skrattmåsarna också gräsand, kricka, bläsand, snatterand, trana, häger, sångsvan och tofsvipa. Två ormvråkar och en glada passerade förbi medan gärdsmyg och rödhake sjöng intill tornet.

Vi besökte också badplatsen vid Örviken och Tunatorp. Storlom, storskrake och gråtrut tillkom på dagens artlista.

 

Våtmarksfåglar nästa gång (20160319)

Nästa gång träffas vi 5e, 6e resp OBS 21 april för att studera våtmarksfåglar. Det är mycket att läsa på i förväg eftersom grupperna simänder, dykänder, gäss och svanar består av ganska många arter. Under länken Övningsuppgifter till vänster finns en del exempel men tyvärr inget om simänder och svanar. Jag ska se om jag hinner komplettera sidan före nästa träff.

Jag har ändrat resmål från det ursprungliga förslaget. Det finns ett fågeltorn vid Klockargölen i Ör som vore intressant att besöka. Vi samlas alltså 07.30 vid Vattentornet på Teleborg eller på parkeringsplatsen vid Örs lanthandel 07.50.

Ingen stjärnhimmel men två ugglor (20160319)

På torsdagskvällen kom ett molntäcke krypande från nordväst så någon stjärnhimmel blev det inte för ugglespanarna i C-gruppen. Men sparvugglan var snäll och sjöng efter härmning på samma plats som de tidigare kvällarna. Vid Hermanstorp var kattugglan på plats. Den här gången kom den riktigt nära men vi fick inte se den.

I morgon är det dags igen! (20160316)

Vi hoppas på fortsatt fint väder när det är dags för C-gruppen att lyssna efter ugglor. Samling vid Vattentornet på torsdag kl 17 och vid gamla vårdcentralen i Ingelstad kvart över. 

I månens sken! (20160316)

Tisdagens utflykt gynnades av ett fantastiskt fint väder. Efter årets varmaste dag sjönk temperaturen ner mot nollan medan halvmånen lyste ner genom tallskogen från en molnfri himmel. Sent omsider vaknade sparvugglan till och visade upp sig fint i en grantopp. Efter fika i månljuset under den vaktande Orion återvände vi till bilarna. På hemvägen stannade vi till vid Hermanstorp och kunde avlyssna kattuggleparet som brukar finnas där. Några av deltagarna hann också uppfatta ljudet från en sträckande vattenrall! Vårnatten är full av sträckande fåglar.

Uggledags igen! (20160315)

Fint väder tycks det bli ikväll då A-gruppen ska ut i uggleskogen. Samling vid Vattentornet kl 17 och vid gamla vårdcentralen i Ingelstad kvart över. 

Trevlig utflykt i uggleskogen (20160310)

Vädret var helt perfekt. I stort sett klart, någon plusgrad och vindstilla. En gåsflock sträckte norrut i skymningen. Vi gick en skogsbilväg väster om Fägerstad och en stund efter klockan sex svarade en sparvuggla ett par hundra meter från oss. Strax kom den närmre och vi kunde se den i toppen av en gran. På avstånd hördes ropande tranor.

När sparvugglan tystnat var det dags för fikapaus i mörkret. Stjärnhimmelen imponerade med Orion i söder, Karlavagnen och Polstjärnan i norr. På väg tillbaka började en pärluggla sjunga på andra sidan ett hygge. Efter härmning kom den närmre men i det kompakta mörkret kunde vi förstås inte se den.

Vi gjorde några stopp på hemresan men någon mer uggla hördes. En kattuggla skymtades i strålkastarljuset men den var det ju bara jag som körde först som såg!

 

Ikväll är B-gruppen i uggleskogen! (20160309)

Det ser ut att kunna bli en bra kväll för ugglespaning. Vindstilla och åtminstone någon plusgrad. Jag tänker ta med gruppen till ett område mellan Fägerstad och Gåtahult. Både sparv- och pärluggla hördes där nu i helgen. Lyssna och träna med hjälp av inspelningarna som finns under Övningsuppgifter till vänster.

Sparvuggla
Kattuggla
Pärluggla
Hornuggla

Krydda konserten med berguv. Den är aldrig påträffad på kvällens besöksmål men man vet aldrig. 

 

Nästa träff handlar om ugglor (20160225)

Mars är måhända ugglornas månad men om våren vaknar till ännu mer kan vi kanske få höra både morkulla och trana. Vi rör oss i duv- och sparvhökens miljöer så läs på om dessa artgrupper inför utflykten. Gå också in på länken Övningsuppgifter till vänster och välj Ugglor och Hökar 

Av kalendern framgår följande

  • B-gruppen     9 mars klockan 17:00

  • A-gruppen    15 mars klockan 17:00

  • C-gruppen   17 mars klockan 17:00

Samling vid vattentornet som vanligt och återsamling vid gamla vårdcentralen i Ingelstad, tvärs över vägen från kyrkan, se karta. Därefter far vi vidare upp i skogarna vid Hörda och Gåtahult.

 

I natt kom det några cm nysnö (20160225)

Vintern påminde oss med nysnö om att det fortfarande är februari. Men gröngöling och större hackspett ropade och trummande som om inget hänt. Vi fick också se trädkrypare, blåmes och grågäss. Korp, kaja, skata och kråka hördes och sågs. Tjugo sädgäss upptäcktes långt i söder och sträckte sedan mot norr rakt över oss. Och uppe vid parkeringsplatsen ringde sidensvansar i sina små klockor.

 

Gråmurrigt först men sedan sken det upp (20160224)

Dagens utflykt började i gråväder men sedan kom solen. Tolv deltagare fick en hel del trevliga fåglar att titta på. Tre gåsarter och dessutom knölsvan sträckte förbi innan vi lämnat parkeringen. Samtidigt ropade gröngölingen och i skogskanten trummade en större hackspett. På samma ställe i stort sett fanns två trädkrypare och en entita liksom blåmes, talgoxe och nörväcka. Ett litet gäng sidensvansar försvann kvickt förbi enebacken. 

När solen bröt igenom framåt halv tolv kretsade en fjällvråk över herrgården, därefter en ormvråk och sist men inte minst en havsörn. Härligt med rovfåglar mot en blå himmel med vita molntussar. 

 

En liten studieuppgift till hackspettbilden.

  • Hur ser man enklast att det måste vara en större hackspett?

  • Är det en hanne eller en hona?

 

Och till fjällvråksbilderna längre ner! 

  • Hur kan man se att det är en fjällvråk?

  • Är den kläckt förre året eller är den äldre?

  • Kan man säga något om kön?

Kolla i fågelboken och kanske på Naturegate.

 

 

Lite oberäkneligt väder idag (20160223)

Mest moln idag men solen lyste upp landskapet några gånger. Ganska fågeltomt men det är ju bara februari. Man luras lätt av barmarken som ju inte skapar någon vinterkänsla. Gröngöling ropade pedagogiskt och en ormvråk kretsade rakt över oss. Sädgäss och sångsvan sträckte norrut och en nötväcka demonstrerade sin förmåga att klättra omkring lite hur som helst. Uppåt och neråt och över och under, det är det bara den som kan!

Nu är det dags! (20160221)

På tisdag, onsdag respektive torsdag startar vi vårens fågelkurser. Samlingen är vid parkeringen intill vattentornet på Teleborg klockan 9.00. Vi åker sedan till Osaby, med återsamling på den stora parkeringen, för att gå rundan vid sjön. Den är ca 4 km lång. Under promenaden ska mesar, hackspettar, korsnäbbar, nötskrika, nötkråka och skogshöns behandlas. Läs och studera gärna dessa arter i förväg.

 

Nu närmar sig kursstarten. Härligt!

I slutet av februari börjar vårens kurser om Fåglar i Växjös närhet. Det blir tre grupper med sammanlagt 40 deltagare. Det är fantastiskt roligt att intresset för att se på fåglar är så stort.

Många har varit med förra året och vet precis hur upplägget har varit. Men många är med för första gången så därför ger jag lite kort info här. Resten får komma med tiden.

Använd gärna SMS och e-post för frågor och annat. Mina kontaktuppgifter finns uppe till vänster.

Vi träffas alltid på parkeringen vid vattentornet på Teleborg. Därifrån gör vi utflykter i Växjös närhet. Varje utflykt behandlar en grupp av fåglar t ex ugglor, barrskogsmesar, gäss o s v.

Det är viktigt är deltagarna klär sig med tanke på väder, väta och vind. Matsäcken är också viktig, likaså kikare, fälthandbok och anteckningsbok. Transporten görs med egna bilar och passagerarna får själva göra upp om ersättning till chauffören.

Det är inget tvång, var och en gör som den vill, men jag tycker att handkikaren är viktig att ha. Lika viktig är fälthandboken. Norstedts fågelbok med sin CD-skiva är ett bra alternativ men Fågelguiden är bättre vid artbestämning av fåglarna man ser och hör. 

Vi åker alltid ut till någon intressant plats där vi promenerar ut i naturen. Det kan bli från ett par kilometer till kanske 5 km. Vi försöker sluta i tolvtiden.

Länkarna till vänster

Det är en mycket god idé att förbereda sig genom att läsa om arterna och lyssna på deras läten. 
I
Kalendern kan man i förväg se vad utflykten ska handla om.  Studera med hjälp av fälthandboken de artgrupper som utflykten ska ta upp. Naturegate, som finns på nätet, är också en bra sida att använda. Där finns bilder och ljud på alla nordeuropeiska fågelarter. Till vänster finns också länken Övningsuppgifter. Prova gärna dina kunskaper om artbestämning av fåglar.

Det kan vara intressant att hålla lite ordning på observationerna. Länken Kryss visar vilka arter som setts under kursens gång (obs alla tre grupperna). 

För att hålla ordning på sina egna observationer kan man skriva ut en Krysslista och sedan fylla i den vartefter.

Under länken Fåglar i Växjö kn finns en förteckning med kommentarer om alla fågelarter som påträffats. Den är sammanställd av Växjö fågelklubb.

Under rubriken Skåda fåglar finns tre texter som är värda att läsa och att återvända till. Speciellt den som handlar om fåglarnas fysiologi. Där beskrivs bl a fjädergrupperna och deras benämningar.