Fotografisk dagbok 2009

roland.ylven5€telia.com                                        START

         
         
30 september. Morgonen var frostigt kall, minus 3 minst. Ringmärkningen gick så där och när solen kom steg temperaturen. En blå kärrhök kom nära men bilderna blev rätt kass. Med hjälp av Photoshop element har jag försökt rädda bilden med hjälp av nivåer, justera färg, rotera vänster och beskärning. Slutresultatet till höger, beskuren ursprungsbild nedanför. Kul program det där elements!      
         
         
         
       
         
         
         
Vid 10-tiden gled 19 ormvråkar över oss i solljuset, en härlig syn. Några kom helt nära. Bilderna visar två unga fåglar med diffus vingbakkant. Den första är normalt färgad medan nästa har en tjusig brun nyans.      
         
         
         
       
         
         
27 september. Ikväll har jag pratat med min syster
Ann-Marie. Hon har en katt som heter Twiggy. Av en slump hoppade kattens tunga ut precis när hon tog bilden och då blev resultatet så här kul.

Foto AMY

 
 
         
26 september. Vi har haft gäster från Helsinborg på besök i helgen. De vill gärna få en promenad i den småländska skogen eftersom den miljön inte finns i deras hemtrakter. Våra skogar erbjuder inte "John Bauer"-skogar så ofta men nere vid Hyllen finns några ganska trevliga områden med högvuxen granskog och mossklädda block. Men vi såg inte några troll och inte heller vildsvin som också fanns på önskelistan.      
         
 
         
25 september. Idag var det min tur att få hitta något utöver det vanliga. I och för sig är inte lappsparv någon extremt ovanlig fågel men oftast är det knappt man får se fåglarna. Man får en skymt när de flyger iväg och artbestämningen får bli på lätet. Den här lappsparven, som fanns vid båtplatsen i södra delen av Lidhemssjön var synnerligen orädd och lät sig bli fotograferad samtidigt som den intog sin frukost. Det är ungfågel som inte alls ser ut som en adult hanne. Det bruna på tertialerna och armtäckarna är typiska.      
         
 
         
På den här bilden visar den också det tydliga hjässbandet.      
         
 
         
23 september. Vackra tistlar på ett fält mellan Lidhem och Kullarna. Jag letade fåglar och såg både torn- och stenfalk.


Innan dess har jag varit på Kalvsviks bilverkstad eftersom  skåpbilen Enok (vi kallar den så) behövde ett nytt startbatteri.

Det var en bra stunds arbete innan det gick att ta bort det gamla batteriet och lyfta in det nya. Det är trångt under huven på många franska bilar.

Fredrik byta olja på en bil.
     
         
         
         
         
         
20 september. Ännu en fantastisk septemberdag med sol och klarblå himmel. Efter frukost kunde jag inte låta bli att gå en runda förbi lagårn och längs fägatan ner till stora vägen. Halvan följde med och väntade tåligt på stenmuren medan jag tog mina bilder.

Den tidiga morgonsolen lyste in bakom de grova askarna.

Kaprifolen blommar vid lagårns knut, fuktiga efter den milda natten.

Fägatan som leder ner till vägen från lagårns baksida omges av stenmurar på bägge sidorna och skuggas av stora askar, körsbärsträd, lönn och ek.
     
         
         

         

 

         
         
19 september. Lena följde med på dagens ringmärkningstur. Fint väder och nära 40 fångade fåglar. På bilden en av tre märkta sävsångare. Vi kontrollerade också en av blåhakarna vi märkte häromdagen.      
         
         
         
Vi tog vägen förbi Lidhem och stannade till på järnvägsvallen söder om Kullarna. Här pågick gödsling och plöjning för fullt så doften var nog inte den trevligaste.      
         
         
         
En flock tranor kretsade över oss. De sträckor nog inte än men har samlats i ganska stora flockar i landskapet. Det lär ha räknats över tre hundra tranor för någon vecka sedan. De har blivit allt vanligare med åren sedan jag kom hit i början av 70-talet.      
         
         
         
18 september. Jag satt en stund ute på tomten för att spana efter sträckande fåglar. Det hände väl inte så mycket men katterna höll mig sällskap förstås. Grodan är av plast!      
         
         
         
         
17 september. Huset sett från lagårn. Jag  klättrade upp på stegen för att få bilden ur ett lite högre perspektiv.

Våra två katter får inte vara inne i huset! Men om dörren står öppen gör Olga sina små försök att smita in. Några gånger har hon lyckats.
     
         
         
         
13 september. Dags för Djurle våtmark och nu fick jag nöjet att ringmärka årets första blåhakar. Vid första rundan hade fyra blåhakar fastnat i samma nätserie. Senare fångade vi ännu en. Samtliga var hannar.      
         
         
         
12 september. Lena och jag tog emot våra födelsedags-presenter från mina flickor och deras familjer. Presenten innebar fika med hembakat bröd, lunch, loppis och rundvandring vid Åsens by mellan Huskvarna och Aneby. Kvällen avslutades med mat på en pizzeria i Nässjö.

Åsens by visar hur en svensk jordbruksmiljö såg ut innan de stora jordbruksreformerna slog igenom från 50-talet och framåt. Platsen är verkligen värd att besöka!
     
         
         
         

         
         
       
         
         
         
11 september. Fint höstväder så det fick bli ett par timmars tomtskådning. Jah har placerat en gammal trädgårdsstol nära lagårn och då har jag bra kolla på himlakupan mot norr. Det hände inte så mycket men två bivråkar passerade på nära håll. Åtminstone den ena var juvenil, det ser man på bandningenpå vingar och stjärt. Bilden är förstås kraftigt delförstorad men tillräckligt tydlig för att studera dräktkaraktärer.

Huset sett från sittplatsen borta vid lagårn.
     
         
         

         
         
På kvällen lyste de meterhöga "dassblommorna" gula. Växterna rätta namn kommer så bara lugn!      
         
         
         
9 september. Veckorna går med arbete från måndag till fredag och sen fågelskådning med ringmärkning vid Djurle våtmark på helgen och på onsdagsmorgonen. Idag har det varit en härlig, varm och intressant morgon vid ringmärkningsplatsen. Vi var tre som hjälptes åt, jag själv och så Ronny och Johannes.      
         
         
         
Vi ringmärkte 56 fåglar. På bilden till höger ses en ung törnskata med de ljusa brämen på ving- och ryggtäckare.      
         
         
         
En av dagens allra sista fåglar blev den här gransångaren. Vi brukar några få exemplar varje år. Lägg märke till de nästan svarta benen och det otydliga ögonbrynstrecket. Vingen tycks kort med kort handpenne-projektion (avståndet från armpennornas spets till vingspetsen).      
         
         
         
6 september. Efter morgonens ringmärkning vid Djurle våtmark blev det lite skådning vid Lidhemssjön och Kullarna. Flera glador sågs och den här unga fågeln kom nära i den friska vinden. Varenda fjäder är fräsch på unga fåglar medan de äldre ruggar både här och där. Dessutom är undersidan och framförallt undre stjärttäckarna ljusare på den unga gladan. 30 augusti fotade jag en gammal fågel, se här.      
         
         
         
         
4 september. Fredag idag. Jag har några timmar ledigt på förmiddagen så jag går ut på Hökaudden vid Grimsvik. Det hände väl inte så mycket. Enstaka eller små grupper av ringduvor flög parallellt med stranden mot söder. Det var bara en som flög i motsatt riktning så måhända var det sträckande duvor. En skogsduva passerade också. Ute över Jätfjorden sträckte en större strandpipare lågt över vattnet mot söder.


Några fiskare kom förbi och båten lyste vit då solen tittade fram lite då och då.
     
         
         

         
         
En gammal fiskmås flög förbi på nära håll. Det fanns fler måsar längre ut på fjorden. De grå halsfjädrarna hör till vinterndräkten.

Strax senare flög en storlom in i Hökaviken och sedan ut igen men det blev inga bra bilder.