Fotografisk dagbok 2010

roland.ylven5€telia.com                                        START

         
         
27 januari. Sedan mitten av december har vi haft vinter. Hos oss har det väl inte varit så mycket snö men minusgrader har det varit nästa hela tiden. Ofta har temperaturen legat runt 5-10 grader, några nätter ner till 17 minus. Idag varnar man för trafikproblem eftersom ett område med mycket snö kommer in från nordväst. Det började snöa på förmiddagen. Undrar hur mycket det ska bli!      
         
         
 

24 januari. Jag har skådat ett par timmar på förmiddagen. På vägen till Lidhemssjön stod en tjädertupp i vägkanten, strax norr om Stora Hult. Den första bilden är tagen genom vindrutan. Jag försökte ta bilder med sidrutan nervevad men då flög den ett par hundra meter längs vägen När jag kom dit fick jag chansen att ta några bilder utan bilglas iväg. Skärpan blir förstås bättre men tyvärr var fågeln på större avstånd den här gången. Efter någon halvminut gick den stillsamt in i skogen.
 

 
 
         
23 januari. En strålande vinterdag, den första efter flera veckor med moln. Vi tog en tur i nya bilen ner till Knällsberg söder om Tingsryd. Där gick vi en promenad på några kilometer. Några mängder av fåglar såg vi inte. Ett par tofsmesar passerade över vägen och i ån låg några gräsänder.


Vid dammluckorna har isen bildat tjusiga formationer (nedan).
     
         
 

 

 
         
21 januari. Idag har jag bytt bil! Förra gången, 2005, var jag lite feg vid valet av färg. Men nu tog jag sats och valde en röd. Visst är den fin. Samtidigt är det inte lätt att lämna ifrån sig sin gamla bil. 4½ år och 12000 mil hann det bli.      
         
 
         
17 januari. Vi har varit på olika platser längs Mörrumsån idag. Vi började vid Fridafors fritidscenter och besökte sedan Granö, Ryd och
järnvägsbroarna vid Blidingsholm.


Vid Fridafors bruk fanns knipor. Den här hannen tog till vingarna och autofokus fungerade riktigt bra trots det svaga ljuset.
   

Förresten, nu är jag     
färdig med bilderna     
från sommarens resa  
till Sao Miguel på         
Azorerna. Klicka här     
om du blir intresserad.

         
         
         
         
De här sångsvanarna intill den gamla bron vid Blidingdholm var så nära så vi såg dem inte först.


Den här helgen har det varit sångsvansinventering så med dessa två och femton till får vi vara med i protokollet.
     
         
         
         
Strömstarar hittade vi i Fridafors och vid Blidingsholm. På bägge ställena var de mycket livliga och ljudliga.      
         
         
Vid järnvägsbron över Mörrumsån vid Blidingsholm kom ett gäng stjärtmesar förbi. Brospannet fungerade som "gömsle" och som stöd för kameran så den här gången blev bilderna klart bättre än häromdagen.
 
   
         
         
         
13 januari. Det vintriga klimatet fortsätter men temperaturen stannar på 3 - 4 minusgrader. Idag skiner dessutom solen så det är riktigt härligt. Nere vid Froarydsviken kom ett gäng stjärtmesar förbi, svårfotograferade som vanligt. Ännu värre var det med fem-sex vildsvinen, de försvann kvickt som bara den, så det blev inga bilder alls.      
         
         
10 januari. Igår satt vi i soffan i vardagsrummet när en havsörn kom glidande över skogen öster om huset. Fantastiskt! Tänk att kunna få se sådana fåglar inne från huset. Vid frukost idag var det så dags igen. Kanske var det samma havsörn som kom i stort sett samma väg. Jag fick bra fotolägen från trappen vid köksingången. När örnen försvunnit återupptogs frukosten med kaffe i vardagsrummet men efter halva koppen var det dags igen. Nu var det en ormvråk som gled in rakt över huset med nya bilder som resultat. Härligt att få bo med spännande fåglar helt nära.
 
         
         
9 januari. Vi har fått riktigt vinterväder med nattemperaturer neråt 16 minus. På dagarna skiner solen och marken täcks av en dryg decimeter pudersnö. Det blev några bilder på entitor.


På den här bilden syns den långa yttre stjärtpennan, talltitans är en halvcentimeter kortare än den längsta stjärtpennan.
     
         
         
         
Entitor är lite mindre kontrastrika än talltitor. Kinden är inte lika vit och den svarta haklappen är mindre hos entitan.      
         
         
         
Visst är en- och talltitor ofta svåra att skilja på. Tur att lätena är olika.      
         
         
         
7 januari. Korsbergarna är på besök och det blir tid för en kort promenad med hundarna. Bägge var som galna i pudersnön. For runt så snön yrde.      
         
         

5
januari. Under ett par timmar på dagen kommer snö. Vi hittar en strömstare vid Stenfors men det blev inga bilder. De här två bilderna är tagna med olika slutartider och visar att fallande snö återges bäst (?) med en lång slutartid. Fågelbilder kan ju bli rätt effektfulla i snöfall. Synd att strömstaren inte ville ställa upp.
 

         
         
3 januari. Sedan igår är vi i Eskilstuna för att hälsa på Ingeborg. På eftermiddagen gick vi en runda i Skogstorp. Det var fint väder men kallt, omkring 10 minus. Vi såg en strömstare, mängder av trastar och en rödhake på Klintebovägen 13, där jag har vuxit upp. Nere vid ån upptäckte vi en mink.      
         
         
         
1 januari. Vi tog en kort promenad ner till sjön. Så här på årets första dag är det kul att se vilka arter som ska hamna på den nya årslistan och tingsrydslistan. Det var rätt stilla men grönsiskor klättrade omkring i en al vid Esbjörnamåla.