Fotografisk dagbok 2010

roland.ylven5€telia.com                                        START

         
         
30 mars. Vid Blidingsholm fanns en sädesärla.      
         
         
Hemma igen och då var man ju nyfiken på Hökaudden förstås. Hela Jätfjorden är ännu istäckt men knipor och storskrakar fanns i öppna vakar.
 
         
         
         
 
         
29 mars. Vi valde att besöka sjön Östen norr om Skövde. Förr rastade stora antal sångsvanar i sjön men numera är det inte så.

Utsikt från tornet på västra sida, vid Logården.
     
         
 
         
Vi besökte också sjöns norra del där Tidans utlopp finns. Här finns ett trevligt fågeltorn. Spetsbergsgäss betade på ett fält intill och några steglitser flög förbi.      
         
 
         
I bakgrunden syns Billingen.      
         
 


På vägen hemåt stannade vi till vid Gudhems klosterruin. Fascinerande!
 
         
       
         
 
         
Efter besöket vid Gudhem åkte vi till Falköping där vi hamnade på ett trevligt konditori.

Efter fikat besökte vi Falbygdens ost, ett ostmejeri med försäljning av lagrade ostar.

Sen återstod hemresan och den gick också bra. Så det blev en mycket trivsam resa.
     
         
 
 
         
28 mars. Vi körde ner till "Trandansen" i. Hornborga-sjöns södra ände. Dis och stundtals lätt duggregn störde väl en del. Men imponerande med så många tranor samlade på ett litet område. Antalet angavs vara drygt 6000 ex.      
         
         
         
         
         
Bjurums kyrka med passerande tranor.      
         
         
         
       
         
         
         


Tranorna är på väg!
 
       

Hornborgasjön vid Utloppet på västra sidan med Naturum tvärs över sjön.
 
       
         
         
         
Varnhems klosterkyrka. Vi gick runt och tittade på klosterruinerna och läste om arkeologiska utgrävningar. Historia är också intressant.      
         
 
27 mars. Vi hämtade nyckeln till stugan på Turistinfo i Skara. Stugan låg i Stora Lundby nära Varnhem och var mycket trevlig och prisvärd.
På kvällen körde vi runt Hornborgasjön och stannade till vid fågeltornet vid Utloppet på västra sidan.

Knölsvanar vid Utloppet.

         

Vi upptäckte en bäver i ån väster om tornet. Den låg där och knaprade på något gott, lördagsgodis kanske. Sen simmade den upp i ett litet dike och försvann.
         
         
25 mars. Efter en ugglepromenad på efternatten åkte jag till Nisten och Kubbö. Vid Nisten fanns fyra mindre sångsvanar tillsammans med 80 sångsvanar. Vädret var grått, kallt och dystert.

Mellan Boaryd och Väckelsång kom en adult blå kärrhök glidande. Den satte sig ute på hygge. Efter en stund flög den vidare men den kom aldrig riktigt nära. Lägg märke till rådjuret i förgrunden! Det gjord einte jag förrän jag kom hem.
     
         
         
         
         
Tofsvipor vid fälten söder om Kullarna.      
         
         


24 mars
. Snösmältningen har gått mycket snabbt och inströmningen av vårfåglar är också snabb. Mellan Lidhem och Kullarna finns mycket bl a över 60 bläsgäss. Dessutom de två till vänster samt en tredje utanför bild, spetsbergsgäss.
 

         
         
På hemvägen fick jag syn på den här älgen söder om Lidhemssjön. Den ser ut som om den redan är igång med vårbruket, det är bara plogen och bonden som saknas.      
         
         
         
23 mars. På marken under vinterns fågelbord ligger mängder av frörester. De första återkommande vårfåglarna kan ibland hittas här. Idag fick vi besök av en steglits. För många år sedan hittade jag en ortolansparv på samma sätt. Så missa inte att kolla under fågelbordet lite då och då. Det kan löna sig.      
         
         
21 mars. Hela Jätfjorden är fortfarande istäckt men vid Aggåns utlopp i sjön finns en öppen råk. På bilden syns storskarvar och storskrakar men där fanns också havsörn och ett par snatteränder.
 

         
         
20 mars. Nu har våren kommit efter upp till 8 plusgrader under hela veckan. Snön sjunker raskt ihop och de tidiga vårfåglarna har kommit mangrannt. Vid Kubbö såg vi hundratals sånglärkor, tiotals tofsvipor, starar, grå- och kanadagäss. Dessutom taltrast, dubbeltrast, stare, ängspiplärka och trana. Helt fantastiskt efter den tre månader långa vintern.

En av grågässen vid Kubbö.
     
         
         
         
Sjungande sånglärka vid Kubbö. Lägg märke till de långa tertialerna (armpennorna närmast kroppen).      
         
         

Kolla den lilla pricken i grantoppen! Det är en sparvuggla som vi upptäckte sydväst om Horsholmen på en halv kilometers håll. Fullt dagsljus och högst upp i toppen kan vara typiskt för sparvuggla så kolla noga.
 

         
         
14 mars. Vintern håller sig kvar med hjälp av klart och kallt väder. I stort sett inga passager av varmt atlantväder hittills. Men våren tränger på så idag har jag hittat de första sånglärkorna, stararna, sädgässen och en ensam tofsvipa. Nykomlingarna, förutom sädgässen, hittades vid Kubbö. En trevlig fågellokal modell mini.

Årets första sädgäss kom förbi nära Nisten.
     
         
Kubbö.        
         
En räv kom ut på de öppna fälten. Då lyfte kajflocken men efter en stund återvände kajorna.
De hade ju full kontroll på rävens förehavanden.
 
         
         
9 mars. Åsnens strandnära skogar innehåller ofta ädellövträd som ek och bok. Den här typen av skog är mycket värdefull för den biologiska mångfalden. Den ger också en vacker prägel på landskapet, en prägel som uppskattas av oss som bor här och av turister som besöker oss. Tingsryds kommun vill ju att turisterna ska trivas och i broschyrerna lockar man med den vackra naturen. Men hur används skogarna? Den här avverkningen av ädellövträd gav bränsle till värmeverket. Är det verkligen en smart användning av lövskogarna?      
         
         
         
7 mars. Jag gick upp vid fyra och gick den andra av årets ugglerundor. Sedan tog jag mig hemåt via småvägar. Vid Söftestorp fick jag bilder på rådjur från bilen. Snön är packad som betong så födan hämtas från buskar och sly.      
         
         
         
       
         
 
         
Morgonen var dimmig och kall men på ett snötäckt fält vid Kubbö hade man gödslat och där gick 11 skogsduvor. Så vårfåglarna är på gång!  

   
         
         
         
4 mars. Förr ivärlden, när jag var ung (!) hade man börjat ifrågasätta kalhyggesbruket och ett ironiskt skämt lät berätta att hyggena var så stora så hackspettarna var tvungna att ha med sig matsäck när de på morgonen gav sig iväg från boet. Idag gäller fortfarande metoden med kalhyggen och aldrig har hackspettarna haft så stora hyggen att passera på sin jakt efter föda och boträd.    

         
         
Det är först när asparna, som nog är hackspettarternas favoritboträd, blivit så gamla så att de inte längre växer i toppen som de kan börja fungera som boträd. Det är viktigt att grupper av aspar får stå kvar i hyggeskanter av olika slag.      
         
         
       
         
         
         
Marskatten Olga njuter av solvärmen på räcket vid köksingången.      
         
         
         
3 mars. Olga.      
         
Vi har fått några dagar med vackert klart väder men med låga temperaturer. Snön har hårdnat och håller ofta att gå på. Men den smälter bara bort i de varma sydlägena.