Fotografisk dagbok 2011

roland.ylven5€telia.com                                        START

         
29 augusti. Vi besökte södra Lidhemssjön ikväll. Tofsvipor flög förbi i det sena kvällsljuset med mörka moln i bakgrunden.
 
       







28 augusti. En flock med tranor roade sig i den friska västvinden. De var inte sträckande.
       








Söder om nya kyrkan i Jät rastade en tranflock som bestod av minst 180 exemplar. Bilden är sammansatt av tre exponeringar.






22 augusti. Jag satt längst ute på Ällenäsudde samtidigt som solen gick ner. Den subadulta fiskmåsens vita kroppsundersida blir laxrosa i kvällsljuset.
         
         
21 augusti. Den här bilden har jag fått av Lasse Andersson. Det kan ju vara kul att vara med själv på nån bild men det är andra gången den här månaden så nu får det vara nog med sånt.      
         
         
         
20 augusti. Vi skaffade en fjärilsbuske förra. Nu blommar den igen och nässelfjäril och påfågelöga besöker gärna blommorna.      
         
         
         
Det är gott om ekollon, hasselnötter och grankottar.      
         
         
         
18 augusti. Så här års finns det gott om fåglar men de är svåra att upptäcka och att artbestämma. På bilden en ung rödstjärt.      
         
         
         
11 augusti. Så är års består fågelskådningen till stor del av ringmärkning. Törnsångaren är fortfarande den art jag vill märka så många som möjligt av. I år har det blivit 65 stycken fram till slutet av augusti (när det skrivs). Till dessa två som jag själv har märkt, den första 2008 och den andra förra året.      
         
 
 

Törnsångaren är ofta svårt att få bilder på där den rör sig inne i buskar och örtvegetation. Observera ringen. Man kan se att det är en gammal fågel som ruggar. Den stora tertialen (armpenna 7) är färdig och fräsch medan andra pennor är blekta och slitna. Den övre är en kraftig delförstoring av originalet där det går att se fräscha och slitna pennor.
 

 




Unga törnsångare har nästan svart iris men med ökande ålder ändras färgen till gråoliv, beigegul eller gulbrun. Yttre delen av iris är brun eller rödbrun. Jag tänkte plåta iris men det fungerar inte! Bilden visar samma adulta fågel men med ändrad vitbalans. Otroligt att bildens färg ändras så mycket.
 
 
 



Vinge på en ruggande adult törnsångare. Till höger syns fyra gamla handpennor, i mitten fem nya varav den femte nyss har brutit ut ur fjäderspolen. Längst till vänster syns de två större tertialerna (den tredje, minsta syns inte). Till höger om tertialerna syns fem gamla, slitna armpennor. Den sjätte saknas och har nog tappats helt nyligen. Armtäckarna är gamla eller nya.
 
 
         
       
         
         
         
7 augusti. Efter semesterresa, dop, födelsedag och besök av vänner har det mesta handlat om husmålning. Det är högt upp till gavelspetsen!      
         
         

Sedan slutet av 90-talet samlar jag på Arabia stengods. Inte hur mycket som helst men sådant jag tycker är fint. Från början var det bara den modell som kallas Ruska men sen har det blivit andra modeller också. På bilde har jag samlat några av dessa. Visst är det de vackra?
 




3 augusti
. Också idag har vi besökt Örarevet. Det är en verklig pärla även om fåglarna var mer sparsamma än annars.

Några gamla och unga fisktärnor höll till ute vid lagunen.
 
         
         
         
         
Ung fisktärna.      
         
         
2 augusti. Vi har varit i torpet vid Söderåkra. Jag gick ut på Örarevet i det varma och soliga vädret. Tre havsörnar satt på den övergivna skarvön.

 
       
         
         
En ladusvala hade skaffat sig en vakthund av plåt. Vem vet det funkar kanske.      
         
         



Blir det bra så här? Ung hämpling.
         
         
         
1 augusti. Sedan några dagar finns bändelkorsnäbbar i våra trakter. Vi fick tips om några fåglar nära Idemåla.