Fotografisk dagbok 2011

roland.ylven5€telia.com                                        START


26
februari.  Efter två dagar utanför Varberg fortsatte vi till Göteborg. Den andra dagen besökte vi konstmuseet  uppe vid Götaplatsen.
 

         
         
         

Efter Konstmuseet blev det lite shopping nere i stan. Typiskt göteborgsmotiv, eller hur?
       
         

Designbutiker är ju spännande!
       

24 februari.  Efter övernattningen besöker vi några platser söder om Varberg.

Mycket is nära kusten som här vid Morups tånge.
 
         
         
Ormvråk som för ovanlighetens skull satt kvar då jag stannade, vevade ner rutan och stack ut kamerans objektiv.      
         
         
         
Vindkraftverken är talrika. Undrar hur ormvråkarna klarar av att leva mellan alla dessa snurror.      
         
         
         
Knölsvanar vid Galtabäcks rev.      
         
         


Skrattmås vid Galtabäcks rev. Den har något i näbben som de tappar på övre bilden till vänster.
       
         
         
Havstrutar i hamnen i Träslövsläge.      
         
         
         
Snösparvar på Morups tånge. De var inte lätta att komma nära. Flög upp på 20-30 meter men landade åter en bit bort.      
         
         
         
         
         
       
         
         
         
         
23 februari.  Nu på sportlovet åker vi till Västkusten. Vi bor två nätter i Träslövsläge och två nätter i Göteborg.


Två bilder vid Påarp strax söder om Halmstad.
         
         
         


Lagan strax väster om Laholm. Lägg märke till skogsmaskinen. Man glesar ur skogsridån för leverans till något värmeverk. Men inte är det något som gynnar fågellivet!
         
         
         
20 februari.  Kallt och soligt och få fåglar att titta på. Vid Trässhults kanal fanns två livliga strömstarar. De höll först till uppströms bron där de ibland satt på den vindfällda granen som låg i vattnet redan i december 2009 (se här). Strax därefter flög bägge nedströms kanalen.





Mest tid lade jag vid Hackekvarn och här finns några miljöbild. Vacker plats värd att besöka.
 
     
         
         

         

         


Lite här och där hittar man skyltar med texten Privat. Visst, ibland är det motiverat att påminna landskapets besökare om att området är privat. Men det kan ju bara gälla tomtmark och områden nära tomtmark. All annan mark omfattas av allemansrätten och där ska allmänheten ha tillträde. Vår kommun har ju stora förhoppningar på inkomster från turismen men våra gäster kommer knappast trivas hos oss om de ständigt möter avvisande skyltar. Det vore mycket trevligare med skyltar som önskar besökare välkomna. En P-skylt hör ju till den gruppen eftersom man då förstår att man är välkommen till platsen.
         
         
19 februari.  I vintras rasade ett av våra gamla äppleträd omkull. Dagens vackra väder inspirerade till arbete i trädgården och då blev en lämplig syssla att släpa grenverket ner till annat ris som väntar på bränning. Det blev ingen fart på elden dock, det är fortfarande för fuktigt.

En ormvråk kretsade över huset, kanske nyanländ. Ving- och stjärtpennornas mörka spetsar bildar mörka band på stjärt och vingbakkant, en karaktär för adulta ormvråkar.
     
         

16 februari.  Den här vintern har korsnäbbarna varit helt försvunna i mina trakter. Ända till förra veckan! Sedan dess har jag observerat mindre korsnäbb vid tre tillfällen. Idag upptäckte jag tre fåglar strax söder om Boaryd. Locklätet hördes tre gånger, sedan var det tyst i minst 20 minuter. De satt i samma tallkrona där de bearbetade kotte efter kotte. De är mycket svårt att upptäcka fåglarna när de uppför sig på det viset.

De är svåra att fotografera också där de sitter högt upp med ljusa moln bakom. Jag har använt två stegs kompensation för att hannens röda färg skulle bli synlig.

Näbbens proportioner visar att det är en mindre korsnäbb. Näbben är längre än hög vilket gör att pannan är tydligt markerad. Undernäbben är dessutom måttligt kurvig, inte så fyllig som den större artens undernäbb. I Svalans bildarkiv finns många bilder som illustrerar detta. Se t ex den här bilden.
 
         
         
Jag kom på att jag har en hyfsad bild på en större korsnäbb. Den är plåtad genom tuben med min gamla Ixus kompaktkamera
(18 februari 2007, Åryd). Den fylliga undernäbben är tydlig men pannan är mer markerad än vad den brukar vara. Huvudet är stort med kraftig nacke. Men inte är de lätta korsnäbbarna! Och lätena är svårare att separera än vad många tror.
     
         
         
         
13 februari.  Fint väder också idag. Vi har besökt Videsjön mellan Linneryd och Lessebo. Sydväst om sjön hittade vi tofsmesar.














Två motiv från östra delen av Videsjön.
     
         
         

         

         
         

Strax väster om Virsryd finns ett fascinerande gammalt timrat hus. Det har fått en del stryk och skulle behöva lite vård för att överleva. Men stanna gärna till för en närmre titt.
 
     
         
         
         
         
Sidensvans fanns vid Odensvalahult.      
         

12 februari. Det är trevligt att promenera inne i Urshult, speciellt så här på vintern. Grönfinkar sjöng på flera ställen och vid hotellet tjattrade några gråsparvar. Hanne.
 
       




Gråsparv honfärgad.
       
         
         
9 februari.  Strålande sol och nära noll. Ännu en härlig senvinterdag. Jag kämpade igenom naturreservatet Siggaboda. Det ligger i Älmhults kommun några kilometer väster om Ryd.

Den markerade stigen var blockerad av mängder av omkullblåsta träd efter stormbyarna natten till måndagen. Mycket snö fanns kvar inne i skogen. Bland iakttagna fåglar kan nämnas en sjungande mindre korsnäbb och sträckande grågås.

Läs mer om reservatet på länsstyrelsens hemsida.

Småland check-in berättar också om reservatet.
     
         
         
         
Efter Siggaboda besökte jag Mörrumsån sydost om Ryd. En salskrakshanne fanns intill bron.      
         
         
6 februari.  Idag har vi haft en härlig, vårlik dag. Massor av snö har smält men det är sparsamt med vårfåglar. En gråtrut fanns vid Stommare sund och en till synes sträckande ormvråk vid norra Sirköbron. Bilden visar den gamla stenbron. Kunde inte vägskylten placerats lite snyggare? Den skämmer ju den vackra stenbron helt och hållet!
 
   

Pimpelfiskare utanför Bjurkärr.
       

         

2 februari.  Fyra havsörnar höll till nordost om Sirköbron. Troligen fanns det väl något matnyttigt. Ibland var de uppe och flög i den lite byiga vinden och på något sätt gav deras flyguppvisningar en känsla av vår. De kom aldrig nära men jag tycker att collaget ändå ger en bild av de stora fåglarnas sätt att röra sig i luftrummet.