Fotografisk dagbok 2011

roland.ylven5€telia.com                                        START

         
         
         
         
         
         
29 september. Dagens ringmärkning bjöd inte på några stora överraskningar. Bilden till höger visar de gula ytterfanen på handpennorna. Det gula når fram till skaftet vilket visar att det är hanne.







Den nedre bilden visar färgskillnaden bland armtäckarna, en detalj som avslöjar att fågeln är en årsunge.
     
         
         
         
         
Hallonbusken intill ringmärkningsbordet har fått sina höstfärger.      
         




24-25 september
. Den här helgen har vi tillbringat i Halland, vid Långasand mellan Halmstad och Falkenberg. Det har varit mycket trevligt att umgås med familjen "Tävelsås" i den vackra miljön vid stugan och vid havet. Bilden visar Grimsholme från Susåns mynning.
 






22 september
. Regnet satta stopp för dagens ringmärkning. Det fick bli vanlig skådning istället och det är fantastiskt kul det också. Södra delen av Lidhemssjön är ofta spännande. Idag var det väl inget speciellt men bilden visar två av fyra stenskvättor och på tråden en hämpling.
 





Vid Kubbö rastade 30 tranor. De höga mörka molnen skapade lite dramatiska bakgrunder till flocken när den lyfte.
 




Glada vid Kubbö.



Ormvråken är ju en av våra vanligaste rovfåglar men det är ändå intressant varje gång man får se den. Ofta kommer de nära och då blir det nya bilder trots att man redan har bilder sedan tidigare. Det här är en ungfågel utan tydlig, mörk vingbakkant och stjärtspets. Fågeln den 17 september är gammal med bred vingbakkant och växande pennor på flera ställen.
 





Samma fågel som ovan.
       

         
         
         

18 september. I morse har Lena och jag fångat och ringmärkt fåglar vid Djurle våtmark. Vädret var väl inte det bästa men vi märkte nästan 50 fåglar så på det sättet gick det bra.



Dagens mest ovanliga fångst var nog gransångare.

 




Vi fångade både lövsångare och gransångare, en av varje. Man kan skilja de två arterna, som ju är mycket lika varandra, på den inskärning som finns på handpennorna. Gransångare har inskärning på fyra av handpennorna. Lövsångare har det bara på tre handpennor. Lövsångare saknar inskärning på sjätte handpennan. Den högra bilden visar alltså lövsångarens vinge, den vänstra är gransångarens vinge.
 






En annan udda art för dagen var ängspiplärka. En viktig skillnad mot trädpiplärkan är den långa bakklon. Fågelskådning med fåglarna i handen är annorlunda jämfört med kikarstudier. Men det är klart, den långa bakklon är en användbar detalj även för fältornitologen.
         
         
17 september. Sara och barnen har hälsat på idag. Vi gick en promenad norr om Esbjörnamåla och såg den här ormvråken i den vackra höstvädret. Vi hade också ett tjugotal mindre korsnäbbar.      
         



15 september. Sävsångare, inte vattensångare! Men visst finns det antydan till hjässband.
         
       
         





14 september
. Det har setts åtskilliga tornfalkar på senaste tiden. Idag vid åttatiden fanns två tornfalkar på ett hygge sydost om Rössmåla. På kvällen fanns en gammal hanne kvar. Jag hoppades på att kvällssolen skulle tränga fram i någon molnspricka men så blev det inte. Men moln är ju i alla fall vackert kvällsrosa.
   
         
         
         
11 september. Vi tog en promenad i Söftestorp på förmiddagen. Vi fortsatte sedan till Kubbö där tre tornfalkar jagade.      
         
         
         
10 september. Dags för ringmärkning igen. En av de sista fåglarna för dagen blev en gråsiska som på många sätt såg ut som rasen cabaret.














 
     
         


Jag hann också med en promenad vid Lidhem. Här fanns som vanligt ängspiplärkor.
       
         
8 september. Ringmärkandet är sedan en vecka förlagd till Djurle våtmark. Idag har vi märkt årets första blåhake, en ung hanne.      
         
4 September. Soligt och fint väder. Ringmärkning vid Djurle våtmark gav en hel del fågel men ingen blåhake. Vi får vänta ett tag till.

På väg till bilen fick jag en skaplig bild på en ung törnskata. Åldern avgörs av den "fjälliga" ryggsidan.
 
         
Jag gjorde ett kort besök vid södra Lidhemssjön. På en sten satt en stenfalk och i vattnet helt nära simmade en smådopping! Bilden är ju inget vidare men visst är den lite kul!
 
         
På eftermiddagen åkte vi på Konstrunda i östra delen av kommunen. Vi tog vägen förbi Guleboda där det finns betade strandängar.
 
         
Vi stannade också till vid Älmeboda kyrkruin. Intressant och vacker plats som rekommenderas ett besök.