Fotografisk dagbok 2012

roland.ylven5€telia.com                                        START 2012

         
31 mars. Den här helgen är vi i torpet norr om Söderåkra. Vi ska försöka sälja stället och är nu på plats för att städa och rensa upp. Jag ägnade några timmar åt fågelskådning längst ut på Örarevet.

Jag använde mesta tiden till skådning men också för att träna på fotograferande av flygande fåglar. Autofokusalternativet Al servo innebär att fokus ändras då avståndet till motivet ändras. Fåglar är dock så snabba så jag är inte alltid nöjd med resultatet. Men den här gången är jag mer imponerad, speciellt av närbilden på flygande småskrake. Jag har i stort sett använt hela bildytan. Man ser dock att vingspetsen har blivit fokuseringspunkt. Man vill ju helst ha ögat skarpt!
 
   
         
         

         
         
30
mars. Taggtråd kan vara ett elände. Den här stackars krickan har fastnat och omkommit på ett fasansfullt sätt får man tro.
 
   
Grågässen far ju omkring som alltid på vårarna. De här kom nära och Al servo hann ändå med riktigt bra. Bilden är knappt beskuren alls. Synd att den vänstra fågeln hamnade utanför bildramen.
   
Kraftigt delförstorad bild av storlom. Vilken härlig fågel!
 
       
         
24 mars. Idag har det varit 19 grader varmt! I mars.

Vid Hökaviken fladdrade en sorgmantel förbi och talgoxarna var som galna.
 
         


22 mars. Den här grönsiskan satt i kanten på asfalten nära Söftestorp. Den kunde flyga hur bra som helst men verkade ändå lite tillfufsad. En lättare krock med en bil verkar ju vara en möjlig förklaring men vi hade en hemma vid fågelbordet häromdagen som gjorde nästan likadant.
 
   
18 mars. Jag har använt dagen för Kronobergs Ornitologiska Förenings årsmöte. I år har vi varit i Södra Ljunga utanför Ljungby.

På vägen dit råkade jag upptäcka tre tjädrar intill vägen mor Älmhult.
 
   

         

Årsmötesdeltagare som tittar på sångsvanar och gäss vid Änganäs. Några mindre sångsvanar fanns också.
 
   
16 mars. Dagens runda gick till Vemboö och Sirkön. Stare vid Berg.
 
       

Dubbeltrast också vid Berg.
       

14 mars. Vid Aggån finns mycket öppet vatten. En flock krickor rastade.
 
       
Nu börjar isen släppa längs stränderna vid Jätfjorden. En ensam knölsvan landade helt nära udden.
 
       
         Jätfjorden sedd från Hökaudden. Bilden tagen med mobilen.
   

 

 

13 mars. Idag tog jag vägen över Kvarnamåla och Kubbö när jag skulle till jobbet. En fjällvråk jagade i norra delen av jordbruksmarken vid Kubbö. Men inga berglärkor! Två sågs i söndags.
 

    

11 mars. Vi har tillbringat helgen på Öland. En del tid har använts för att röja fram tomten vid Djurstadtorp men vi har också ätit och sovit gott på Halltorps gästgiveri. Vi har skådat fågel i Kårehamn och besökt Kapelludden på östra sidan av ön. Mycket tjusig miljö med den gamla ruinen, fyren och de grunda vikarna med änder och havsörnar.
 

   


8 mars. Våren har tagit paus idag med snöfall och någon minusgrad. Men sen ska det bli riktigt varmt har de sagt!
 
   

         


Vid Lidhemssjön lyfte en grupp gäss i snöyran. Jag tog en bild och hemma vid datorn ser man att de flesta är sädgäss men att där också ingick två adulta bläsgäss.
 
   


3
mars. På kvällen avlyssnade vi en vägsträcka vid Ulfsåkraholm. Vi fick höra en pärluggla, den första på flera år. På vägen dit fotade jag en ormvråk i skymningsljuset.
 
   

Blåmes på ENOks tak. Enok  är vår skåpbil om någon undrar.
 
       

         1 mars. Vid Kullarna rastade ett stort antal sädgäss men också några bläsgäss och minst en spetsbergsgås. De stod nära grusvägen och var mycket oroliga och flög redan på ett par hundra meters avstånd från bilen. Hur många gäss är det på bilden? Jag har räknat och svaret finns mellan de två ringarna till höger. Dra med musen så syns svaret!                                                                  o     98    o
 
   


Mindre hackspett fanns intill kvarnbyggnaden nära Lidhemssjön. Hannen ägnade sig åt näringssök medan fågeln på bilden, som väl bör vara en hona, trummade försynt.