Fotografisk dagbok 2013

roland.ylven5€telia.com                                        START 2013




30 april. Idag var det blåsigt nere vid Hökaviken så några ladusvalor jagade i lä bakom udden.




Järnsparv sjöng i björkslyet intill den lilla vägen.




27 - 28 april. Nu har vi påbörjat uppsättningen av innertaket. Kakel och klinkers i badrummet är färdigt så nu är all kakelsättning färdig.
      



25 april. Fiskgjuse




23 april.
Mycket låg aktivitet vid Jätfjorden men en glada kom förbi i gråvädret.




22 april.

 

 




19-21
april. SOFs årsmöte i Kilsbergen, väster om Örebro.
Tretåig hackspett i Garphyttans nationalpark. Den sökte föda i en nyligen död gran på sitt karaktäristiskt stillsamma och lågmälda sätt. Försiktiga enkla eller dubbla hack med flera sekunder långa mellanrum, hörbara endast 
75 - 100 meter.

Den föredrog nästan hela tiden att söka föda på stammarnas skuggsida.
 

 

 







Rödhakar sjöng flitigt.

 

 
Jag valde att följa med till Garphyttans nationalpark på söndagsmorgonen. Frukost på utsiktsplatsen med utsikt mot Örebro och Hjälmaren.
 

 

 
20 april. Ett tjugotal deltagare valde att besöka Oset i Örebro. Här rinner Svartån ut i Hjälmaren.


Sångsvanar.
 
Bebyggelsen finns helt nära våtmarksområdet.
 

 




17 april.





Sjöorrar.





16 april.
 
 
 
 
 
 




Vildsvin på väg ut till Hökaudden.
 

 

 
14 april. Vi har uppvaktat min syster på hennes födelsedag. Vi besökte Svartåns mynning med rödspovar, mindre sångsvanar och sädesärla.
 

 

 
 
 



9 april. Våren kryper fram med kalla nätter och soliga dagar. Flyttfåglarna trycker på och de öppna vattnen i nordöstra Jätfjorden lockar många sjöfåglar att rasta.
 
Storskarvar





Skäggdopping
 





6 april. Nytt besök vid Aggåns utlopp. Grågässen flyger och far som vanligt. Den vita isen belyser undersidan på ett vackert sätt så det är svårt att låta kameran ligga oanvänd trots att motivet känns lite slitet.
 





5 april. Kort besök på Hökaudden. Ett gäng sångsvanar rastade en kvart på isen utanför, sedan drog de vidare mot nordost.
 



Jag var inte nöjd med bilden ovanför så jag gjorde en ny. Den nedre bilden blev resultatet efter att jag använt Nivåer för att öka svärta och mellantoner. Det vita ändrades inte. Det blev bättre tycker jag.






4 april. En fördel med isen är att man kan besöka ställen man annars måste ha båt för att nå. Idag besökte jag Ursös västra sida.
 





Grågäss vid Ursö




2 april
. Vintern ger sig inte. I morse var det 8 minusgrader efter ännu en klar natt. I stort sett hela Jätfjorden är istäckt men flera flockar med sträckande säd- och kanadagäss passerade mot norr.