Fotografisk dagbok 2015

roland.ylven5€telia.com          START          

 
31 januari. Min mamma Ingeborg hade ett bra uttryck: "När man har köpt nya skor putsar man de gamla". Jag köpte ju nya grejor för ett par veckor sedan men på dagens promenad tog jag med min gamla Canon 30D med nytejpat 300 mm tele. Blev ju inte så tokigt alls!
 

 29 januari. Det ljusnar alltmer och idag sprack molntäcket upp framåt eftermiddagen. Jag har besökt Ällenäsudde med storskrake, nån knipa, gråtrut och havsörn.

 

 
 28 januari. Jätfjorden är isfri. En kort tid efter nyår låg isen över i stort sett hela fjorden men så mildväder och två kraftiga passager med storm och hårda vindar.27 januari. Idag har hälsat på i Fornebo. Jag tog vägen över Attsjö där Byasjön får tillbaka sitt vatten efter nästan 100 år.  Fågeltorn, vindskydd, parkeringsplatser och promenadvägar har ställts iordning. Bra!

 
26 januari. Hökaudden med öppet vatten och rester av isen som låg för ett par veckor sedan.
 
25 januari. Dagens promenad i skogarna (eller hyggena är kanske mer rätt) gick mellan Grimsvik och Botahult. En varfågel spanade vid ett av hyggena.

 

23 januari. En promenad vid Stenfors. Molnigt men ändå skapligt ljus.
 
 Efter letande mellan herrgården och bruksruinerna hittade jag strömstaren.21 januari. En första bild med gårdagens investering. Den lilla bilden visar hela bildrutan. Den stora bilden är resultatet efter kraftig beskärning. Inget annat har gjorts med bilden.
Ungefär halva originalbilden är beskuren. Jag har använt nivåer och oskarp mask. Storleken ändrad från 2700 px till knappt 1000 px.


Fler bilder med nya kameran. De är tagna vid Jätsberg och Jäts badplats. Jag har använt mitt 300 mm utan konverter och zoomen 17-40 mm.
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 


18 januari. Vi har kört österut för att leta efter sångsvanar men vi hittade inte några. Vi gick en liten skogsväg från Korrö ut till Viren.
 

 


På en sten i sjön stod en ensam ansergås. Tubkikaren låg i bilen, mycket illa. Kraftigt uppförstorad blir man lite fundersam. Är det en fjällgås? Den flög efter tio minuter så det får vi nog aldrig veta.
Vi utgick från Korrö. Ingen strömstare den här gången, kanske är vattenmängderna för stora?
 17 januari. Promenad vid Lidhem. Fint väder även om vinden var lite kall. Grågås flög förbi. Tagen med den lånade kameran.15 januari. Jag har lånat en Canon 5D Mark II som ju är en fullsensorkamera. Det märks tydligt när man använder vidvinkel 17 mm, se bilden.

 Två bilder, den första med 5D och den andra med min egen 7D. Ingen bildbehandling är gjord, bara ändrad storlek.
 
 

 
Dagens gråväder gav bägge kamerorna problem med vitbalansen. Jag tog bilder med auto, skugga och moln men jag tycker AWB gav bäst resultat. Färgerna tenderar ändå att dra åt det blåvioletta hållet tycker jag. Med de andra inställningarna märktes effekten ännu mer. Skogsbilderna återger färgerna klart bättre.

 

En helikopter for omkring över sjön. Undrar vad de höll på med? Det är inte det bästa för sjöns havsörnar nu när årets häckningar drar igång.
6 januari. Hemresedags. Vi tog östra vägen och stannade till vid badplatsen i Bjärby.

Knölsvanar. I bakgrunden skymtas fyren vid Kapelludden.

Två smålommar passerade mot söder.

 


Idag fungerade autofokus bättre ycker jag. Kanske för att jag via menyn återställde ursprungliga inställningar. Vad vet jag? Fiskmås.
Även här fanns rödhake.
Vid Löt satt en havsörn och spanade.

Första dagen byggde vi ett enkelt fågelbord. Entitor hittade snabbt dit.
5 januari.
Den kalla vinden, som är resterna av stormen Svea, håller i sig. Vi har besökt Djupvik vid Kalmarsund.
 
Vi har sett rödhake på flera ställen på Öland.
   
4 januari. Jag gick ner vid Arbelunda mar. Fint väder men kallt i blåsten.


Gräsänder är mångsidiga. I Urshult kvackar de omkring där diket mynnar och vill ha bröd. Vilda gräsänder vid havet är inte sådana. De är riktiga tuffingar som härdar ut i vintriga vindar.
 
 
 
 
En flock sädgäss betade nära stranden. Kanske fanns det med en spetsbergarsgås men det är inte så lätt alla gånger.
 
 
En flock vinterhämplingar sökte föda på marken nära havet. Jag satt helt öppet på en sten för att få några bilder.
 

 
Plötsligt slog stenfalken till, tog en av fåglarna och flög först rakt emot mig på tio meters avstånd. Den satte sig sedan några sekunder på en sten men autofokusen klarade inte av att hitta rätt. Men falken syns i alla fall!
3 januari. Vi gick ner till havet från Karse. Det är ju samma fåglar som man ser från Kårehamn men det är trevligt med olika alternativ när man vill skåda fåglar.

 
Bilden är delförstoring av bilden ovanför. Mest bergänder men också vigg och brunand.


2 januari.
Nytt år och läge för att starta upp årets tingsrydslista. Gräsand räknas också.

 
1 januari. Gott nytt år. Jag börjar årets bildkavalkad med en kvalitetsmässig tveksam bild. Men den är intressant. Den visar en ung fjällvråk som just idag får benämningen 2K. Vi såg fågeln vid Lidhem. En halvtimme tidigare såg vi en adult fjällvråk vid Kullarna.