Fotografisk dagbok 2015

roland.ylven5€telia.com                                      START

 

29 september. Först ett besök på Hökaudden. sedan en promenad söder om Lidhemssjön. Strålande väder.

Häger eller gråhäger som den egentligen ska kallas.

 


Räv vid Lidhem
28 september. På efternatten kunde man beskåda en måmförmörkelse. Jag försökte ta bilder utan stativ, kameran fick stå på biltaket. Gick inget vidare men den här blev ju rätt kul.

 

27 september. Vi har varit några dagar på Ölands skördefest. Det blev en hel del gjort på trädäcket men också ett besök på Själgrund. 

Mindre guldvinge.

 

Sträckande ormvråk

En ganska sen törnskata.

 

24 september
. De senaste tre dagarna har skådningen bestått av kursen på pensionärsuniversitetet (PU). Vi har besökt Djurle myr.

 

 

Tistelfjäril21 september. Jag åkte till Högnalöv för att hämta hem nätkäpparna från sommarens ringmärkning. På den nyplöjda åkern rastade sju unga ljungpipare.20 september. Dagens ringmärkning gav många fåglar men också en gräshoppsångare på morgonens första nätrunda.

 
19 september. Idag har jag varit barnvakt en stund medan tävelsåsarna sprang Musikmilen. Fint väder, hallonisglass och trevligt på alla vis. 

 
På väg till Växjö hann jag besöka Lidhemssjön en stund. Minst 1500 grågäss kom ner till sjön. Några krickor låg nedanför fågeltornet.

18 september. En återkommande syssla så här års är att mata in ringmärkningsprotokollen i datorn. Viktigt men inte alltid så kul!

16 september. På väg till ringmärkningen på efternatten upptäckte jag den här kattugglan. Den flög ner på asfalten där den tog några steg innan den återvände till stolpen. Lång slutartid i bilens strålkastarljus.Hösten fjärde blåhake fångades.

Stenskvätta, en mycket fåtalig art vid vår ringmärkning.


15 september. På hemvägen från Korsberga stannade jag till vid Lilla Attsjön. En ganska stor fladdermus jagade vid parkeringen. En stund var de två.

 

Sjöns sångsvanar tog sig en flygtur i skymningen. Slutartiden blir som den blir men bilderna är ganska kul tycker jag nog.
 September är ingen bra tid om man är en fjäril! Slitet ex av en guldvinge, troligen vitfläckig.

12 september. Idag har det varit ringmärkning på Djurle myr igen. En ruggande tornfalk ryttlade i den tilltagande vinden.

11 september. Hemmaskådning med svingelgräsfjäril och en förbiflygande havsörn.
 

 
 
   
10 september. Häger vid Lidhemssjön

   
 
9 september
. Dags för andra kursgruppen med samma besöksmål, Lidhemssjön. Spovsnäppan visade upp sig fint vid åmynningen när vi drack kaffe. Efter fikat låg jag på alla fyra och fick bilder på den orädda fågeln.

 

 
 
 
 
 

Det blev några flygbilder som visar den arttypiska vita stjärten.
Kan bandningen på stjärten vara svältränder som man ofta ser hos unga tättingar?
Tofsvipor
8 september
. Idag startade höstens fågelkurs med pensionärerna. Efter kursen besökte jag Djurle våtmark och fick bilder på en rödspov som hittades igår. Den sällskapar med en brushane.

 

 
 
 


Tranor, två unga och en gammal vid Djurle våtmark
 

6 september. Först en promenad i Kurresbo, sedan lite konstrunda.

 

Olvon

 
På konstrundan köpte vi den här tavlan med ölandsmotiv för vi blev så förtjusta och priset var rimligt. Den är målad av Christer Nilsson, Finspång. Motivet är hämtat vid Parboäng på södra Öland.3 september. Spännande ringmärkning idag. Nästan 60 nymärkningar och bland dessa höksångare, kärrsångare och grå flugsnappare

 
 
Nu börjar många fjärilar ha gjort sitt men några finns att se fortfarande.

 

 

Svingelgräsfjäril

 

Puktörneblåvinge

 

Vitfläckig guldvinge

 

 2 september. Ung rödhake i aktiv ruggning av kroppsfjädrar