Fotografisk dagbok 2015

roland.ylven5€telia.com                                      START

30 oktober. Varfågel vid Lidhemssjön.28 oktober. Nu har gråsiskorna kommit lite mer på allvar. Den här flocken bestod av runt 40 exemplar. Nervösa som vanligt när de är i flock så några närbilder blev det inte.

På dagens promenad träffade jag på dessa skyltar. Det är nog bra sätt att utöka arealen skyddad natur.

       
27 oktober. Utflykt till Åsnen. Vi gick naturstigen i Jät till utsiktstornet. Dimma först men sedan uppklarnande och vindstilla.26 oktober. Igår nämnde jag hackspetten som utvidgar ingångshålet. Arbetet har fortsatt idag!
Ett kort besök på Hökaudden gav kanske inte så mycket. En storskarv flög förbi i det vackra vädret.25 oktober. Den här större hackspetten håller på att utvidga ingångshålet på en av mina holkar. Överskottsenergi bara eller vad ska det vara bra för? 
23 oktober. Fantastiskt höstväder med ett besök vid Trässhults kanal norr om Ryd. Kungsfiskaren var där men inga bilder idag heller.
 
Nere vid Trässhultsjön fanns några storskarvar.
Kanalen vid bron intill Ålshults station
Häger 
På eftermiddagen sträckte två tranflockar över huset mot sydväst. Börjar bli lite sent. Den första bestod av ungefär 140 exemplar, den andra av nitton.
22 oktober. Fyra vinterhämplingar sökte föda på kanterna av sirköbron. De var inte lätta att komma nära och när chansen fanns kom det bilar som skrämde iväg dem.
 

20 oktober. Storskarv vid Sundet mellan Bergunda och Bokhultet.19 oktober.
Talgoxe15 oktober. Under ett par timmars skådning vid Lidhemssjön såga havsörn, sädgäss, varfågel, blå kärrhök, fjällvråk och steglits. Dessutom några bilder!

 
 
                   8 - 14 oktober. Vi har varit på Öland. Utflykter mest varje dag men också snickrande på trädäcket.
 
De här ängspiplärkorna landade en bit bort. Jag har använt ungefär halva originalets bredd. Nedanför finns en kraftigare beskuren bild, ungefär wn tiondel har använts. Imponerande tycker jag trots frihand.
Steglits
 
 
 

 
 
 

 
 
 

 

 

7 oktober. Efter dagens besök vid Sjöamellan med pensionärsuniversitetet åkte jag hemåt via Djurle myr. Minst åtta fjällvråkar jagade i området. Hård vind och fint höstljus gav goda fototillfällen.
 
 
 

 
Det är inte lätt att få fotfäste på en spetsig gärdesgårdsstör. 
 

6 oktober. Fågelkursen har varit vid Sjöamellan idag. Tre fjällvråkar sågs.
5 oktober. Dagens ringmärkning är kanske årets sista, jag får se. Det var dimmigt på morgonen. Ett par glador var dekorativa i dimman.
Årets första ängspiplärka fångades. En skillnad mot trädpiplärkan är den långa och ganska raka bakklon.

Framåt lunch satt den här lite fjällvråkslika ormvråken och spanade. Vad skatan sysslade med är svårare att säga. Retfull kanske.
4 oktober. Promenad i strålande höstväder. Vi gick från Hackekvarn till Älmehult, Jätsbygd och Tryteke.
 
ÄlmehultNaturbetesmark vid JätsbygdHackekvarn
 

 

1 oktober. Ringmärkning på Djurle myr, följd av lite skådning. Som vanligt så här års är rovfåglarna dominerande på myren. Sparvhök, ormvråk, blå- och brun kärrhök, glada och tornfalk vi vi se idag.

Ormvråk påhejad av kajor. Hur många kajor är det? Dubbelklicka till höger om "här" för att se rätt svar!            

rätt svar finns här: 118 kajor

 

Sparvhök efter ett misslyckat jaktförsök på en bofink. Originalbilden är kraftigt beskuren och uppljusad med Nivåer.