Fotografisk dagbok 2015

roland.ylven5€telia.com                                      START

 

 

29 november. Kort promenad till fågeltornet vid Djurstadträsk. Några havsörnar flög förbi och en fjällvråk jagade öster om våtmarken

 

 

 

28 november. På förmiddagen blev det ett par timmars skådande vid Bruddesta bodar.

 
En havsörn fick alla knipor och andra dykänder på vingarna
Många av de landade nedanför mig 
 
 

Mest knipor men också småskrake och bergand27 november.
Idag har vi kommit till Öland. På eftermiddagen gick vi ute vid Vässby fjärd. Av en ren slump hamnade fjällvråken i hörnet på bilden. Jag hade inte sett den förrän den kom in i sökaren.
 

 

Ringduvor som verkade söka nattplats i tallskogen mellan Alverviken och Vässby fjärd

 

 

 

Grönfink i oxel

 

 

Enkelbeckasin för visst är näbben för lång för dvärg?

 

 

Alverviken med Vässby i bakgrunden21 november. Jag gick ner på Hökaudden en kort stund. Minusgrader pch vinterkänsla i luften. Tofsvipor, sångsvanar och kanadagäss sträckte. Sjöns vattenstånd är lågt efter den torra hösten.
 

19 november.
Dagens utflykt startade vid Jäts badplats och gick till Aggån. Havsörn och storskarv sågs och förstås en del annat.Ett kort besök gjordes på Djurle myr. Här fanns en tornfalk och en ensam ung sångsvan.

 
18 november. Ljungpipare och tofsvipor vid Lidhemssjön.
 
17 november.
Dags för fågelkursen igen. Vi gick stigen från Jäts badplats till utkikstornet. Vi besökte också fågeltornet vid Lidhemssjön.

 

Två havsörnar flög förbi tornet och udden där vi stod. 
16 november. När det ljusnade i morse fanns det gott om vackra, rosa nyanser i molntäcket och dessutom helt vindstilla. Det här blir nog en trevlig novemberdag tänkte jag men molnen slöt sig, vinden tilltog och sedan kom ett lätt regn. Jag besökte i alla fall Hökaudden och broarna runt Sirkön och såg salskrake på flera ställen.

 


75 storskrakar fiskade vid Hökaudden och något fler, 87 ex vid bron ut till Borgön.

 
11 november. Idag var kungsfiskaren vid Trässhults kanal något mer samarbetsvillig. Jag fick sitta dold bakom några stammar i åkanten en bra stund men sedan kom den till grenen där jag sett den tidigare. Den stannade kanske 15 sekunder så några bilder hann det bli.
 
Nu fanns två strömstarar på plats nedströms bron.10 november. November är månaden utan ljus, åtminstone när molnen ligger som ett lock över landskapet. Besöket vid Lidhemssjön gav flera trevliga fågelobsar, ljungpipare, fjällvråk, steglits och glada för att nämna några. Dessutom en flock krickor, en art som tycks dröja sig kvar allt senare för varje höst.
 

3 november. Promenad med fågelkursen till Skäve och Södrekvarn norr om Furuby. Efter kursen besökte jag Lilla Attsjön.

En ung blå kärrhök jagade över våtmarken. Ibland satt den och spanade från något av de många avbrutna träden.
 

En sparvhök landade i aspen nära tornet men den skymdes tyvärr av grenar.