Fotodagbok januari 2016

roland.ylven5€telia.com       START

31  januari. Efter några veckor med is, snö och vinter har det blivit vår eller? Grågås har kommit till Lidhemsområdet.
Vid Kullarna fanns några tiotal sädgäss. Ingen snö som synes.
Vi fikade vid åmynningen, trots den friska vinden. Sjön är fortfarande istäckt. Fågeltornet byggde vi för snart 24 å4 sedan.
29  januari. Vi tog en promenad i Urshult för motionens skull. Men det blir ju fåglar också bl a sidensvansar. Ingen vidare skärpa men det är inte lätt med 1/60 sekund.




Och den här blev felexponerad. Originalet är den lilla bilden. Med hjälp av nivåer kan den ändå räddas till ett hyfsat resultat. Slutartid 1/800 sekund.





28  januari.
All snö försvunnen efter temperaturer på 7 - 8 plus. Idag har det dessutom varit friska, stundtals hårda vindar. Vid Stenfors fanns en ringmärkt strömstare.
26  januari. Idag har jag varit i Fornebo. På promenaden sågs en varfågel på samma plats som för drygt ett år sedan, ett hygge sydväst om Fornebo. Dagens varfågel sågs i trädgården i Fornebo för ett par veckor sedan.
24  januari. Tall- och entita är aldrig lätta. Vid bergtäkten kom först en klockren entita som i stort sett var helt tyst. Minuten därefter kom fler mesar, helt tysta, och fågeln på bilden var en av dem. Den tycker jag är en talltita.




Hos talltita är yttre stjärtpennan kort, mer än 4 mm kortare än stjärtspetsen. Hos entitan är yttre stjärtpennan som mest 5 mm kortare än stjärten. Fågeln på bilden verkar ha en kort yttre stjärtpenna.





Hakklappen ska vara mindre hos talltitan och tendera att gå ut längre i en spets åt sidorna.





Inre armpennornas ytterfan är ljusa hos talltita och bildar en ljus "panel" på vingen. Stämmer bra på bildfågeln. Den var tyvärr tyst, lätet är ju annars helt avgörande.

22  januari. Lite kul att pulsa runt i snö och skvattram uppe i Saxagårdsmyren. Rena träningspasset. Idag stötte jag tjädertuppar vid två tillfällen. Där den första flög upp fanns två rejäla, helt färska spillningshögar och spår i snön. Telefonen är 6,5 cm bred.





På vägen dit upptäckte jag en duvhök intill vägen. Det är inte ofta man får chansen att fotografera sittande duvhök och nu när jag fick chansen gick det åt pipan. Samtliga bilder helt oskarpa. Jag använde en fokuseringspunkt, den i mitten och siktade förstås på höken. Ryggen är så kontrastlös så kameran misslyckades att fokusera rätt. Jag skulle förstås ha siktat på näbben där kontrasten mot den ljusa bakgrunden hade hjälpt kameran att göra rätt. Men det går snabbt och det är lätt att vara efterklok.

 



21  januari. Femton minusgrader idag. Aggån är i stort sett helt istäckt, likaså Lidhemssjön förstås. På sjöns västra sidan fanns mamma vildsvin med två ungar. De stod och njöt i solljuset.




Grönsiskor intill Aggån vid den gamla stenbron.




En frusen häger fanns också vid stenbron.


20  januari.
Fortsatt vinterväder med 7 minusgrader och lite mer snö som kom igår. Vid järnvägsbroarna vid Blidingsholm fanns en smådopping. Bilden är tyvärr dålig men det är ju inte var dag man ser smådopping





Storskrakar vid järnvägsbron. De kom snabbt glidande förbi i den kraftiga strömmen. 



Knölsvanar vid Idekullabron. 




Strömstare intill betongdammen vid Gräskulla kanal. Ser ju lite knepigt ut med blankvatten och strömvirvlar på samma bild. 
18  januari. Fortfarande vackert vinterväder. Idag blev det Saxagårdsmyren runt. Kylan har gjort myren lättframkomlig. 




Trädkrypare






Här gjorde den ett smaskigt fynd. 
Något slags spindel ser det ut som.

17  januari. Strålande vinterväder med lite skidåkning på programmet. Hemma vid fågelmatningen kämpar rödhaken på men den verkar må rätt bra.






Koltrasten får väl räknas som tjocka släkten.

16  januari. Ännu ett besök vid Gräskulla kanal. Tolv minusgrader och strålande sol.
13  januari. Gårdagens gråväder nära nollan har ersatts av klart och kallt väder. Jag har gjort ett nytt besök vid Gräskulla kanal.

Kungsfiskaren fanns på plats. 




Den lågt stående solen förändrar färgsättningen helt. Kungsfiskarens blå färger närmar sig de gröna. 





En strömstare höll till ett par hundra meter söder om bron.



12  januari.
Utflykt i lidhemsområdet. Minst 750 sädgäss fanns norr om Lidhem och bland dessa också två spetsbergsgäss.



"Bussdungen" mellan Lidhem och Kullarna.




7 - 10  januari.
Vi har varit några dagar på Öland. 



10
januari. Besök vid Äleklinta och Bruddesta bodar. Inte så mycket fåglar att titta på men en flock björktrastar höll till söder om Bruddesta bodar. När jag just satt mig i bilen för att fara vidare kom hela flocken farande lågt över marken. Efter kom en pilgrimsfalk, helt nära mig och bilen, med ett byte i klorna. Falken försvann ner mot bodarna och en stund senare upptäckte jag den. Då satt den och åt på bytet. Det är en ung 2K falk med längsgående streck på bröstet och bruna bräm på översidans täckfjädrar.
 


9 januari. Vi har besökt Alvedsjöbodar, Horns udde och Byrums Sandvik.




Storlommar vid Byrum

8 januari. Dags för några dagar på Öland. Gråväder, några minusgrader, 20 cm snö och sydostlig vind men det är friskt och skönt i alla fall. På eftermiddagen besökte vi Kårehamn.
Vi gick en promenad i fritidshusområdet. En stenknäck flög upp från buskagen, troligen lockad av frusna slånbär.
7 januari. Idag blev det ett tursamt besök vid Gräskulla kanal. Kylan har minskat det öppna vattnet för kungsfiskaren som nu direkt upptäcktes från bon. Det blev lite bilder på avstånd.
5 januari. Åter vid Kullarna, det vore kul med bilder på den blå kärrhöken. 
Den gamla har jag inte sett till idag men den unge kom förbi nära. 
Tyvärr medan dagsljuset ännu inte kommit fullt ut. 


Isen lägger sig på Jätfjorden, kanske är 40% fortfarande öppet vatten.
På eftermiddagen fanns en rödhake hemma vid fågelmatningen. Det blir inte bra när man tar bilder i 45 graders vinkel genom  dubbla glasrutor.

4 januari. Ännu ett besök i området mellan Lidhem och Kullarna. Jag försökte få bilder på den blå kärrhöken men den kom aldrig så nära som jag ville.






Sedan förra året (eller när det var) är den gamla järnvägen avstängd för biltrafik, en klar försämring för oss som tittar på fåglar i området. Bilen fungerar ju mycket bra som gömsle så förr kunde vi räkna gäss och leta efter udda gåsarter utan att kliva ur bilen. Då kunde man se gässen på nära håll och därmed lättare hitta spetsbergare och bläsgäss och kanske t o m fjällgås. Dessutom kunde man lätt besöka fågeltornet i sjöns norra del. Vill man dit nu måste man köra runt antingen via 27:an och Uråsa eller hela vägen genom Jät och förbi Uråsa station, en sträcka på ungefär en mil. Men visst, rådjur kan ju numera röra sig säkert. Antalet cyklister är mycket få och nu så här års är det nog ingen alls. Men spår efter en fyrhjuling och en moped kunde ses. En lyckad satsning för turismen.

 

 

3 januari. Lite vintrigt nu! Några minus och lätt snöfall hela dagen. En lada vid Kullarna. Den blå kärrhöken jagade bortom ladan i snöfallet.
Större hackspett



Förmiddagens promenad gick ner till Froarydsviken. Nittio kanadagäss sträckte mot sydväst.




1 januari. Årets första dag bjuder på lätt blötsnö, dis och begränsad sikt. Blå kärrhökarna fanns kvar vid fälten mellan Lidhem och Kullarna men kungsörnen kunde vi inte hitta.





En gråsiska fanns vid "bussdungen". Den gamla skrotbussen har tagits bort men platsen kan väl behålla sitt namn.



Snön faller över den tvära kurvan vid Lidhem