Fotografisk dagbok 2014

roland.ylven5€telia.com                                        START 2014

28 december. Tillbaka i Växjö på kvällen. 

 
26 - 28 december. Ännu ett besök i Göteborg. Vi bodde på M/S Astoria, IBIS hotell på Göta älv.

   
 

 
 
 
 
 
 
 
Den urbana miljön innehåller många räta vinklar. Kråkans form är mer organisk. 
 
Vid Gullbergskajen, som också kallas "drömmarnas kaj" ligger båtar som väntar på att renoveras. Här fanns ett tiotal gråsiskor.
Gråsiskorna satt på båtarna och kajkanten i en miljö som inte är deras mest normala.
 
Ibland försvann de ner mellan kajen och fartygssidan. Lägg märke till det tydliga mörka centrat på den större undre stjärttäckaren. 
 
 
Göta älv för med sig bråte och en del av denna fastnar mellan skrovet och kajen. Här finns frön av olika slag som bildar en för gråsiskor smaklig müsli kan man tänka. Jag har tidigare sett hur en liknande födoresurs utnyttjats vid intagsgallret till ett mindre kraftverk hemma vid Skyeån.Många av siskorna tycktes vara av rasen flammea eller intermediära. Det här bör väl ändå vara en brunsiska, cabaret. Hjässfläcken är inte röd och vingtäckarnas spetsar har mycket brun nyans.

 

 
25 december. Strålande väder och några grader kallt. Vi besökte Hökaudden och fick se storskrakar, havsörnar och gråtrutar. Det var nästan som i gamla tider men i skala 1:25.


Två gamla havsörnar satt på stenarna utanför udden.


Efter någon minut lyfte de. Bägge fåglarna är ringmärkta.

När de tog höjd fick de sällskap av en gråtrut.
Kanadagäss och sångsvanar sträckte. Högtrycksryggen som växer in med sjunkande temperatur får fåglarna att dra sig söderut.24 december. Årets julfirande har vi haft i Fornebo. Mycket trevligt!

Lena fick några bilder på tomten. Jag var som vanligt iväg i något ärende så jag missade tyvärr tomtens besök. Igen. Det är alltid så.

 

 


22 december.
Hemma efter några dagar på Öland. Vid Djupvik fanns en pilgrimsfalk.Fler ölandsbilder finns här.

Tranor i december är häftigt. Jag tror inte att jag sett det förut!
 
   
18 december. Ikväll har jag fått ta emot min 25 årsgåva från kommunen. Trevligt.

   
17 december. Fint väder idag så det fick bli en promenad vid Lidhemssjön. En grupp fiskmåsar höll till där. Den lågt stående decembersolen ger en aprikosfärg istället för vitt.Järnvägsvallen är numera stängd för biltrafik, grinden skymtar i bakgrunden. Det är ju bra för dovhjortarna men det försvårar för fågelskådarna. Och några cyklister syntes inte till, inte heller några färska spår efter sådana.
 

Vid kvarnen klängde en flock siskor omkring i en al. I decemberljuset är det inte lätt, fåglarna blir siluetter hur man än gör. Men det hördes grönsiska och de brukar ju gilla alkottar. Men det hördes gråsiska men jag lyckades inte se några. Med hjälp av nivåer i Photoshop gåt det bättre!
   
Det här är ju en gråsiska men den ger lita snösiskevibbar. Hjässfläcken är liten och näbben känns också liten. Men man kan ana ett mörkt spolstreck på en undre stjärttäckare.
   
14 december. Dagens promenad i det härliga solskenet ner gick till Froarydsviken. En stund senare gjorde jag ett kort besök på Hökaudden. Vi ser havsörn vid nästan varje besök. Den här är märkt med blå ring på höger ben.
   
Två storskrakar landade helt nära men flög förstås när de upptäckte mig.
   
8 december. Dagens promenadrundor gick till Hökaudden och Aggån. Ingen kungsfiskare den här gången heller men vi såg en på 70-talet! Ut och slit säger de och det gör jag. Utanför mynningen fanns två andra fiskare, storskarvar.
   
7 december. När det ljusnade såg det ut att bli en dag med klart och fint väder. Men någon timme senare slöt sig molntäcket alltmer. Fotograferandet går på sparlåga och dagens bilder visar mest vad vi såg och har inte ambitionen att vara vackra naturbilder.Storskrake, havsörn och storskarv sågs vid sirköbron. Dessutom en liten grupp vigg. Däremot inte skäggdopping på någon plats vi besökte.
   

   
 


Vid Ingelsund och Borgön såg vi salskrakar.
 
   
5 december. Så går man där i skogen och plötsligt känner man sig iakttagen. Man tittar sig omkring med kikaren och plötsligt står något och ser på mig. Den här gången var det ett rådjur.
 
4 december. Rapphöna vid Lidhem. Bilden är kraftigt beskuren.Vildsvin

Mot skogen!
Ormvråk

 
3 december. Vintrens syns inte till men idag öppnade sig molntäcket och äntligen en stund med fotoljus.


En liten flock storskrake höll till vid Hökaudden.

 

 Ett gäng stjärtmesar kom på besök till de allra sista träden längst ut på udden.
 Senare kom också några blåmesar (inte talgoxe som det står nere till höger på bilden).