Fotodagbok mars 2016

roland.ylven5€telia.com       START

30 mars. Inte så stor aktivitet vid Jätfjorden idag. Några bläsänder, skäggdoppingar och en storlom. Nio sångsvanar simmade hela vägen från Fårarm till Björkholmarna i Jät. Storskarvarna tillhör väl sjöns egen population kan man gissa.


29 mars. Ännu en dimmig morgon som framåt förmiddagen övergick till klarblå himmel och vackra vita moln.

Bläsänder rastade vid Hökaudden, likaså ejder och sjöorre. Vitkindade gäss sträckte högt mot öster och en stund senare kom åtta knölsvanar förbi. De passerade Urshult ungefär åtta minuter tidigare, en sträcka på 9,2 km. Hastigheten blir då 69 km/h.

 Några av dagens fåglar.


Två fiskgjusar, de första jag ser i år, fiskade vid Lidhemssjön. Den ena hade den goda smaken att flyga förbi mig där jag stod.28 mars. Dimmigt på morgonen så det blev sovmorgon. Vi gick ner till udden när solen trängt undan dimman.

Två stjärtmesar höll till vid vändplanen.

 

27 mars. Idag rastade bläsänder på Jätfjorden. En havsörn försökte sig på att slå någon av änderna men det gick inte alls. Hela flocken lyfte och landade sedan vid Träling.

20 - 24 mars. Vi har varit på Öland. 

 

24 mars. Återigen på Hornsudde, man inte vill inte missa ejdersträcket! Idag är vädret bättre med fint medljus och då gör sig ejdrarna som bäst. Här finns fler ejderbilder från förmiddagens och gårdagens besök på udden.Hornsudde en bit in på morgonen.
Hornsudde med Blå Jungfun och Kalmarsund tidigt på morgonen.23 mars. Vi besökte Hornsudde, Byrum och Lyckesand vid Bödabukten. Inget vidare väder så ejderbilderna blev lite dunkla. Klicka här för att se några fler.
22 mars. Dagens utflykt gick till Vässby fjärd och Själgrund. 20 mars. På kvällen åkte vi till Vialmsudde. Några tranor gick på ett fält i kvällsljuset.
Det sista kvällsljuset försvann snabbt. Det skiljer ungefär fem minuter mellan bilderna.

19 mars. Lyssna på en gulsparv som inte räknar till sju (men den gör så en gång efter 45 sekunder). 17 mars. I samband med gårdagens nattinventering hittade jag en sjungande pärluggla. Jag återvände till platsen i förmiddags och hörde då ugglan innefrån en tät unggranskog. Efter en stunds letande upptäckte jag den. De är ju ofta ganska orädda så efter fotograferingen gick jag därifrån utan att ugglan flyttat sig.  
16 mars. Nu har vi fått ett fantastiskt vårväder, soligt och varmt. Dock dimmigt på morgonen men framåt nio drev dimmorna bort. Jag tog mig ner till Hökaudden och blev kvar till lunch.

En flock mindre sångsvan mumlade sig förbi rakt mot öster.

 
En havsörn valde att ta vägen via Hökaudden men upptäckte mig innan den kommit fram.
Ett storskrakspar stod på stenarna intill udden.
Långt i norr rastade sångsvanar. Sången hördes bra ner till Hökaudden. Framåt elvatiden lyfte de och försvann mot nordost.14 mars. Disigt väder men på eftermiddagen fick solen allt mer att säga till om. Storskrakar spelade friskt i motljuset utanför Hökaudden. 
13 mars.
Vi har varit ett par dagar i Onsala. Idag blev det ett besök på Mönster. Inte så mycket fåglar att titta på men trevligt ändå.
Vi körde "Turistvägen" mellan Falkenberg och Halmstad. På ett fält vid Risarp rastade en flock mindre sångsvanar. På fältet fanns också tofsvipor.
10 mars. Nattfågelinventeringen är intressant att vara med på. Idag har jag planerat min andra 20-punktsrutt, den här gången i trakterna vid Häradsbäck. Punkt två finns i Siggaboda naturreservat.

8 mars. Idag blev det en timme ute på Hökaudden. Några små grupper av sångsvan sträckte mot nordost.
Ett knippar låg nära stranden ute på udden.
7 mars. Vintern har återvänt litegrann. Snö sedan något dygn men inte mycket så gässen har knappast några problem.
6 mars. Idag var det dags för KOFs årsmöte. Några av deltagarna började med en utflykt till de vilda skogarna i östra Kronoberg och hade turen att få se kungsörn. 

Den ena var helt klart utfärgad.
Medan den andra var klart yngre.
Sångsvan i en vak vid Videsjön. Sjön var i stort sett istäckt.

3  mars. Vårluft idag, några plusgrader och helt vindstilla. Mycket gäss men också trana, tofsvipa, sånglärka och stare på dagens artlista. 


Två tranor flög förbi på Nisten, jordbruksmarken mellan Väckelsång och Nöbbele.


Till höger en adult sparvhökshanne i närheten av Änga.

1  mars. Vid Ingelsund hördes en ljudlig spillkråka som jag sedan upptäckte från bilen. Det visade sig vara två fåglar som lekte någon sorts tittut på en trädstam. De satt helt stilla i flera minuter men plötsligt hoppade de fram, sträckte sig utåt med lång hals, hoppade i sidled för att plötsligt stelna igen. Hela tiden satt de på varsin sida av stammen. På första bilden skymtar den ena spetten fram till höger.Månen är på nedan bortom alla kondensstrimmor.Rådjur på lekhumör eller?