Fotodagbok april 2016

roland.ylven5€telia.com       START
30 april. Tillbaka på udden. Inga gäss idag men hundratals tärnor som sträckte mot öster under förmiddagen. De allra flesta är silvertärnor men en del fisktärnor fins också med.
På stenarna fanns strandskator, stor- och småspov och ett skedandspar.
Småspovarna flyttade sig till stenar intill Ängsholmen.
Rödbenor rastade också på Ängsholmen
29 april. Äntligen hittade jag rödhalsad gås bland alla vitkindade. Jag har letat bland hundratusentals vitkindade utan resultat förrän idag. Och då var de två till och med. Många bilder men det får det bli.
28 april. På väg till Prästanäset och dagens fågelkurs, stannade jag till i södra änden av f d Uråsa flygfält. Området används numera för flisning av energived. En mindre strandpipare sprang omkring på den gamla startbanan byggd för viggar och drakar. Strax österut på åkern vid vägskälet mot Värebol spelade tre orrtuppar.
27 april. Nollgradigt, östlig vind, grått och snöbyar. Våren gör en liten paus idag. Utanför Hökaudden hände inte så mycket men några fisktärnor rastade på stenarna och två ladusvalor drog norrut i snöfallet. Sedan finns ju fjordens innevånare där, storlom, storskrake, fiskgjuse m fl.

 
26 april. Fågelkursen har besökt Rottnen idag. En fiskgjuse visade upp sig fint.
25 april. Vid Kubbö fanns fyra ringtrastar på en plöjd åker. Jag försökte få bilder i 1½ timme men det lyckades inget vidare. De ville inte komma nära och marken ångade efter tidigare snöfall.22 - 24 april. Vi har besökt goda vänner i Helsingborg. Det blev några besök i stan, i Pålsjö skog och i Rååns dalgång. Men först besökte vi Skäralid.

21 april. Idag har det varit Klockaregöl i Ör. Inga fågelbilder men intill stigen blommade två gulsippor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På en sten solades sig ett påfågelöga (heter det så?)
20 april. Tänk att man kan få se havsörn över länets skogar nu under häckningstid!19 april. Sol och regn om vartannat. Och friska, hårda vindar. Besöket på Hökaudden gav inte så mycket men vid Kubbö fanns årets första buskskvätta. Bilden är kraftigt croppad men återger fågeln förvånansvärt bra.
18 april. Så är man då hemma igen. Jag har förstås hamnat på Hökaviksudden. Inte så mycket fåglar i den hårda vinden men en flock storspovar stannade till.

Jobbigt i den hårda motvinden.

Något mindre vindmotstånd nära vattenytan.
Regn och sol, typiskt aprilväder!

7 - 15 april. Jag och Uno P har varit en dryg vecka i Ångermanland där SOF Birdlife Sverige har haft sitt årsmöte. Vi körde till Gnarp den 7 april och fortsatte sedan dagen därpå till Hotell Höga kusten intill den vackra bron. Dagens tema var Skogsbruk och artskydd. Seminariet finns inspelat, klicka här för att komma till inspelningen.

Lördag och söndag användes för årsmötet men en kväll och två morgnar deltog vi i guidade utflykter i Nora och Nordingrå.

Vi stannade sedan kvar några dagar i Nordingrå där vi fått uppleva vårvinterns fåglar. 

 

Bilder från resan finns här!5 april. Dags för fågelkursen, vi har besökt Klockaregölen i Ör. Intressant och bekväm fågellokal intill Lanthandeln i Ör. Bland dagens arter finns glada, snatterand och bläsand.4 april. Kul skådning idag med skärfläcka som mest oväntade. Den låg simmande i mitten av Lidhemssjön.
Vårlök vid Lidhem.

Fem av dagens arter.

 

 
Strandskator rastade på stenarna, lyfte 08.15.
Ejder
Gravand som hade svårt att hitta ut från Åsnen. Den försökte både Hökaviken, Grimsvik och längre söderut.
Två hägrar kom över hela Jätfjorden och landade sedan. Men det gillade inte kanadagåsen som gick till anfall direkt.

 

Skäggdopping
Småskrakshannar


3 april. Vi har gått mellan Sjölyckorna och Lidhem. En stund satt vi i fågeltornet och i strandkanten rastade en skogssnäppa. Det blev några bilder när den flög iväg.
2 april. Forsärla vid Skyeån mellan Lidhem och Sjölyckorna.1 april Jag tog vägen över Kubbö och Kroksjöbo när jag skulle till Tingsryd. Vid Kubbö jagade en fjällvråk.


Nu är jag upptäckt av vråken.
Dubbeltrast vid Kroksjöbo