Fotodagbok maj 2016

roland.ylven5€telia.com       START

29 maj. Bakning på eftermiddagen. En ny sort bakat med spelt. 

 

 

29 maj. Jag lyckades unte se några prutgäss men smålommar och myrspov är kanske ännu mer spännande. Lommarna upptäcktes på lätet när de flög ett par varv över Jätfjorden.


Myrspoven kom själv söder om udden. En halv timme innan dess, strax efter fem, sträckte ca 200 ex mot öster vid Ursö. Min första tanke var prutgäss men i tuben syntes det tydligt att det var vadare. Högst sannolikt myrspovar men visst kustpipare kan kanske inte uteslutas.
28 maj. Idag har vi besökt markisaffären i Ryd. Sedan flera år har vi vid varje besök i Ryd letat efter turkduvorna som andra ser lite då och då. Men inte har vi fått se dem. Förrän idag, åtminstone en av dem. Den satt på TV-antennen mitt emot vårdcentralen, hur självklart som helst. Nu har vi den också på tingsrydslistan.

 

 

26 maj. Idag fick jag det stora nöjet att hitta en mindre flugsnappare. Den satt på samma ställe vid Ilareudden som en jag hittade i maj 2010. Dagens exemplar var outfärgad men sjöng flitigt. Jag spelade in sången med kamerans videofunktion.

Före besök stod jag på Hökaudden. Det hände inte mycket men en skogsduva landade för att dricka vatten.


En gräsand flög förbi och lite senare en storskarv.

25 maj. Fortfarande inga prutgäss vid Hökaudden. Ganska fågeltomt på morgonen och inte några sträckande fåglar.


Därefter har jag varit med en av fågelkurserna till Högnalöv och Djurle våtmark. Vi fick flera fina observationer på områdets häckande arter. Gladan på bilden kom helt nära och visade då vad som menas med ruggning.
23 maj. Först ett par timmar vid Hökaviken, sedan lövskogen intill vägen till Söftestorp.

Kniphona vid Hökaudden. Har hon inte några ungar att ta hand om?

Nyss flygg taltrastunge vid Grimsvik.

Mindre guldvinge på vägbanan vid Ekeryd, Söftestorp22 maj. Härligt med orkideer på tomten!20 maj. Jag ringmärkte en törnsångare för 1½ vecka sedan. Den sjunger för fullt fortfarande.

Årets första grå flugsnappare

Trädkrypare

Tärnorna är svåra! I den här flocken som sträckte österut tycker jag att det finns både fisk- och silvertärnor.19 maj. Först några timmar vid Jätfjorden, sedan en tur till Lilla Attsjön. Men vi fick inte se citronärlan som setts där på morgonen.

 

 

Tidigt på morgonen kom en sträckande flock storskarv som hade sällskap av en ägretthäger. Tyvärr inga bilder.
Havsörn

Storskarv

Den här nattfjärilen fanns vid Lilla Attsjön. Med hjälp vet jag nu att det är en Vitbandad björkfältmätare.
18 maj. Drillsnäppor vid Hökaudden.
16 maj. Gårdagens kraftiga regn har idag följts av friska nordvästliga vindar. Då är det tufft att att stå på Hökaudden! En storskrakshanne tyckte nog också det där den låg och tryckte bland strandstenarna. 
13 maj. Efter två ganska fågeltomma dagar vid Jätfjorden blev den här dagen de vitkindade gässens dag. Sex timmar på Hökaudden gav 11270 ex sträckande österut. Höga antal rapporterades också från andra delar av södra Sverige. Inga andra gåsarter kunde upptäckas bland de vitkindade.

Flygvapnet passade på att öva den här dagen. Hur vågar man? Gripenplan passerade flera gånger på nästan samma höjd som de stora gåsflockarna.En storlom passerade förbi utanför udden.
4 - 10 maj. Vi har varit på Öland och har haft soligt och varmt hela tiden. Fler bilder finns här.Skrattmås fotograferad snett uppifrån från de höga klipporna mellan Djupvik och Bruddesta bodar.

3 maj. Tänk att det blev en till rödhalsad gås idag2 maj. Vi har haft ett fantastiskt fint väder men det var rätt lugnt på Hökaudden. Inga sträckande tärnor eller gäss men en rastande smålom och några storskarvar. Och sedan en kråka också.1 maj.
Hökaudden igen, redan från 04.30. Tre kustlabbarpasserade österut.

Stjärtänder