Fotodagbok april 2017

roland.ylven5€telia.com       START

30 april. Några dagar på Öland. Se bilder här.
28 april. Ännu ett besök på Hökaviksudden. En flock skedänder och första småskraken för året. En påstridig gräsandhanne skapa oro hos paret som innen dess tog det lugnt intill Ängsholmen.
Skogsduvorna på udden tog sig en flygtur utanför bokskogen.

27 april. Kallt och kyligt och ett passerande snöväder innan det sedan klarnade upp. Våren har tagit lite paus men vid udden fanns två ladusvalor, de första jag ser i år.




Väster om Boaryd hittade jag en ringtrast. Det är alltid lika kul även om det inte blev några närbilder.



26 april. Fjärde och sista besöket i Kråketorpsskogen för den här gången. Vi stötte en järpe och strax innan en tjäder. Tornfalk stannade till i en torrtopp.
21 - 23 april. SOF Birdlifes riksstämma i Rimforsa. Lördagens utflykt gick till sjön Strien sydost om Rimforsa. I sjöns fanns snatteränder och andra sjöfåglar. Kungs- och havsörn sågs också. På väg sågs en hanne stenfalk.

Vid söndagens utflykt besökte vi Svartåns mynning i Roxen. Den rastande flocken med fjällgäss visade sig fint. Det samma gäller de häckande rödspovarna.



Kraftigt croppad bild



Rödspov
20 april. Klart, kallt o blåsigt på udden idag. En storspov, tre svärtor och några sträckande storskarvar hörde till de flyttande arterna. De andra som sågs är häckande i området. Som skogsduvan som tog sig en sväng runt udden.
19 april. Efter dagens besök i Kråketorpsreservatet tillbringade jag några timmar på Helgö och Jägaregap. Här fanns en sen flock med sidensvans. De jagade insekter intill den solbelysta skogen men ibland var de bland tuvorna i kärret intill. Fanns där gamla bär?
18 april. Första besöket i Kråketorpsreservatet med studiecirklarna. Trana i kärret längs ån.

17 april. Tråkigt gråväder kan vara spännande när man gillar fåglar! Vid Jätfjorden fanns alfågel och svärta och på stenarna rastade måsar och storspovar.

 

En brun kärrhök passerade Hökaviksudden.

Mängder av måsar rastade vid Jätfjorden och bland alla dessa hittades två svarthuvade måsar som jag tyvärr inte fick några bilder på. Bilden visar fiskmåsar och skrattmåsar.
 

 

16 april. Igår eftermiddag kom det snö. Ovädret drog vidare och idag sken solen i ett vintervitt landskap. Gransångaren vid Grimsvik sjöng i sälgens snötäckta grenverk.



På udden hände inte så mycket. Storskrake och knipa flög förbi ibland.

 

 

15 april. Kylslagen dag, 2 plusgrader och risk för snö. Inte mycket hände nere på udden.


Två storlommar lyfte och försvann söderut över Näsudden.




Några storskrakar fiskade intill udden. Tyvärr var ljuset inte det önskvärda.
En stund senare flög hela flocken förbi på nära håll.



Det går ju snabbt så ofta blir en del bilder lite dråpliga. Skrak nummer ett kom bara med till hälften och nummer tre kom bara med pyttelite. Men tvåan är perfekt.



14 april.
På plats på Hökaviksudden. Hård vind och tre plus. Inte mycket fåglar men storspovar och en flock vitkindade gäss.

 

 

13 april. Under påsken har vi varit på Öland, se här.

6 april. Frisk nordvästlig vind idag också. Två ejdrar rastade hitom Slungö. Inte lätt att få perfekt skärpa på förbiflygande kniphanne!
5 april. Inte så mycket fågel vid Jätfjorden idag men sträckande storskarvar och fyra rastande svärtor noterades. Frisk nordvästlig vind gjorde att det blev två kylslagna timmar.
Kvällen tillbringades vid Attsjö med fjärde fågelkursen. Tråkigt väder som dock bättrades så både sparvuggla och kattuggla hördes.


4 april. Tredje fågelkursen hade riktig tur med vädret, vindstilla och en vacker solnedgång. Sparvugglan var på plats vid Råsarna och vid Lilla Attsjön sågs enkelbeckasin och sträckande tranor.
Enkelbeckasin




30 mars -  2 april. Vi har varit i Skåne några dagar. Vi körde ner till Kåseberga på torsdagskvällen, skådade på fredagen och lördag morgon. Vi bodde på gården Margretevall, se deras hemsida här. Sedan besökte vi goda vänner i Helsingborg med ett par härliga promenader vid Örby ängar och längs Råån. Hemåt igen på söndag eftermiddag.

 





Mindre hackspett vid Raus kyrka.




Nässelfjäril

Strandskator vid Örby ängar med kustbevakningen i bakgrunden.




Grå- och havstrut och två fiskmåsar




Ejder i gryningen

Jag var på plats före klockan sex och då sågs ejder passera medan fiskarn i Kåseberga är på väg ut.



Det svaga ljuset omöjliggör korta slutartider men rörelsen förstärks.

Vovve med traktor
Krokus i kvällsljus vid huset i Margretevall



Kornsparvar

Bunkern vid Kåseberga, den bästa platsen för studier av ejdersträcket.



Mycket skräp finns längs stränderna. Något har fastnat i strandskatans for.




På eftermiddagen besökte vi stranden en kilometer väster om Kåseberga. Sträcket fortgår, nu i motljus från sydväst




Sjöorre sträcker också förbi i imponerande antal, ca 1900 ex den här dagen.




Ejder