Fotodagbok juni 2017

roland.ylven5€telia.com       START

23 juni. Idag startade vår resa till södra Norrland. Bilder och reseskildring finns här

22 juni. Luktgräsfjäril, Urshult

21  juni. Dagens promenad har gått från Odensvalahult genom skogen. Gransångare och dubbeltrast och en grupp tranor, rätt lugnt på fågelfronten. Inte så mycket fjärilar heller men en del blev det i det fina vädret.

 

Skogsnätfjäril






Skogsnätfjäril




Brunfläckig pärlemorfjäril
Brunfläckig pärlemorfjäril



Ängsblåvinge





Ängsblåvinge
Ängsblåvinge




Silverblåvinge




Silverblåvinge
Silverblåvinge




Ängssmygare



?



Hagtornsfjäril
Nattviol



19  juni.
 Rehab har börjat med promenad i skogen bortom Möckleryd. Det fungerar bra med fotograferandet tycker jag.

Aspfjäril på vägen vid Möckleryd. Senare fanns en hemma på uppfarten.

 





Råbock vid Hultalyckan





Trana vid Hultalyckan





Grönsångare vid Hultalyckan





Nu ska jag lära mig trollsländor, det är bra för huvudet att lära sig nytt. Men boken har inte kommit så dessa bägge får förbli obestämda ett tag till.






Mindre glanstrollslända ??????  (Somatochlora arctica)


18  juni. Jag har suttit en knapp timme på andra sidan lagårn för att försöka få bilder på trädgårdssångaren. Jag saknar bilder på den arten. Men det gick inte så jag gav upp. Strax senare när vi åt lunch kom den plötsligt inom fotohåll från matbordet. Kameran låg intill så jag fick bilder, vilken tur!



17  juni.
 Trädpiplärka längs vägen bortom Engbloms




Fågelfoto är sällan lätt. Bilden på trädpiplärkan blev ju rätt bra men den bilden var den enda av de åtta som jag hann ta innan fågeln flög iväg. Här nedan finns fyra av de mindre lyckade bilderna. De förstördes av grenen som vinden blåste framför och när den inte gjorde det så hamnade fågeln i skugga av en annan gren. Men en bild, de övre blev ju som sagt rätt okej. 

12 - 15  juni. Några dagar på lasarettet, inte så kul men kunnig o trevlig personal. Tornseglare, måsar och duvor utanför fönstret. En spindel fick napp i nätet, också på utsidan förstås. iphone 4 är inte som EOS 7 Mk2.


10 juni. Lite fågelskådning blir det gärna. Jag besökte Sagsjön i Mölndal, en fågellokal inträngd mellan villor, industrier, kriminalvårdsanstalter, järnväg med dubbelspår, motortrafikleder och kraftledningar. Men i nordväst finns betesmarker och i sjön vass, vide strandskog. Tre fågeltorn med markerade stigar och p-platser underlättar. Brun kärrhök, lärkfalk och rörsångare sågs.

 

9 juni. På vägen till Onsala har vi stannat till ett par timmar vid Store mosse.

 

Vid Svartgöl spelade grönbena






8 juni.
 Starar på fält med nyslagen vall.
6 juni. Ett knölsvanspar har fått ut tre ungar i Jätfjorden.



4 juni. Storspov




2 juni.
 Ja

1 juni. Jag hade tur idag! På vårens kanske sista besök på Hökaviksudden för att titta på sträckande marina arter fick jag glädjen att hitta prutgås. En ensam vilsekommen  individ som inte hittade ut ur sjön. Tre försök gjorde den men gick sedan ner för landning. 1½ timme senare låg den kvar ute på fjorden.



Vid försöken att lämna sjön passerade den förbi fint där jag stod på udden.
Även svärmade den här insekten.